5/11/2010

Δεν χρειάζεται να πίνουμε γάλα

Όλοι ξέρουμε η τουλάχιστον έτσι έχουμε μάθει ότι το γάλα μας κάνει καλό. Τελικά δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο πιστεύαμε. Ο κύριος λόγος που το πίνουμε είναι λόγω του ασβεστίου. Αλλά το ασβέστιο μπορείς να το λάβεις από πολλές άλλες τροφές. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι πιθανόν να αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών . Άλλωστε αν κοιτάξουμε τι τρώγανε παραδοσιακά οι Έλληνες, θα δούμε ότι από γαλακτοκομικά καταναλώνανε γιαούρτι και τυρί και όχι γάλα. Άλλωστε οι Μεσογειακοί λαοί έχουν προδιάθεση στη δυσανεξία λακτόζης, που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο γάλα. Τώρα γιατί εμείς με το ζόρι προσπαθούμε να το πιούμε και μάλιστα χρυσοπληρώνουμε τα ειδικά προϊόντα με μειωμένη λακτόζη; ...
Μπορείς εύκολα να λάβεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι με άλλες τροφές. Χρειαζόμαστε 800 με 1200 mg ασβεστίου την ημέρα. Λάβε το από αυτές τις τροφές:

1 γιαούρτι (όχι στραγγιστό): 366 mg ασβέστιο 
1 μικρό κομμάτι γραβιέρα (30 γρ.): 267 mg ασβέστιο 
1 μικρό κομματάκι φέτα (30 γρ.): 141 mg ασβέστιο 
1 φλιτζάνι βραστά χόρτα: 150 mg ασβέστιο 
1 φλιτζάνι σπανακόρυζο: 100 mg ασβέστιο 
¼ φλιτζάνι αμύγδαλα: 92 mg ασβέστιο 

Με ένα γιαούρτι και 2 κομματάκια τυρί κάλυψες τις ανάγκες σου.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν κλείσει το πρώτο χρόνο τους. Το γάλα δεν είναι απαραίτητο και ούτε όλα αυτά παιδικά γάλατα τα οποία στη πλειοψηφία τους περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα (μην κοιτάς που οι ιατροί τα συστήνουν- οι εταιρίες παιδικού γάλακτος διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τη ιατρική κοινότητα). Αν το παιδί τρώει άλλα γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυρί και έχει ποικιλία στο διαιτολόγιο του, καλό είναι να μην πίνει περισσότερο από 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα την ημέρα. Και πάλι ούτε και αυτό είναι απαραίτητο αν τρώει γιαούρτι και τυρί. Όταν πίνουν πολύ γάλα τα παιδιά συχνά δεν τρώνε άλλες τροφές με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν κάποιες ελλείψεις , μάλιστα η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος από παιδιά είναι και αίτια έλλειψης σίδηρου

36 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, ισχύει ότι μετά την ενηλικίωσή μας μειώνεται η ικάνοτητα του οργανισμού σε απορρόφηση του ασβεστίου απο το γάλα.

    SP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμο blog διαφωτιστικό.Μπράβο σας! Εγώ πάντως πίνω εδώ και χρόνια κεφίρ. Αν μπορείς γράψε μία κρητική για το κεφίρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ νομίζω τελείως αδιάβαστοι στο θέμα γάλα.

    -Το γάλα δεν το πίνουμε μόνο για το ασβέστιο.
    -Το παστερειωμένο και ομογενοποιημένο γάλα δηλαδή το γάλα που υπάρχει στην Ελλάδα και αγοράζουμε αυξάνει τα προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη και δυστιχός είναι νεκρό.
    -Το ασβέστιο απο παστευριωμένο γάλα και τα προϊόντα του απορροφάτε σε πολύ μικρότερο βαθμό απο το μη παστεριωμένο γάλα.
    -Το γάλα και συγκεκριμένα η λακτόζη που περιέχει αποτελεί την κύρια τροφή τον οξεόφιλων βακτηριδίων του λεπτού εντέρου. Θα με ρωτήσετε και τι σημασία έχει. Για αυτό και είστε αδιάβαστοι και παπαγαλίζετε χωρίς να έχετε ερευνήσει σωστά.
    -Πάρα πολλά στοιχεία αποδεικνύουν την τεράστια συνεισφορά του στην υγεία και ευημρία του ανθρώπινου είδους στην γή. Το επόμενο που περιμένω ειναι να πίνουμε γάλα σόγιας και δεν θα το αντέξω.

    -Εναλακτική λύση στο παστριωμένο γάλα αποτελεί το ξυνόγαλα και το γιαούρτι με ενεργή καλλιέργεια οξέωφιλων. Όλα τα αλλα προϊοντα του γάλακτος στη χώρα μας ειναι νεκρά λόγο παστερίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σου!!
    Είμαστε το μοναδικό είδος που μετά από τον απογαλακτισμό μας συνεχίζουμε να πεινούμε γάλα από άλλο είδος.
    Έχει αναρωτηθεί κανένας πως οι αγελάδες παράγουν συνέχεια γάλα ???
    Τίγκα στις αυξητικές ορμόνες και όχι μόνο..
    Συνέχισε να ανοίγεις τα μάτια σε μερικά παπαγαλάκια
    Και πάλι μπράβο
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φτιάχνουμε μόνοι μας γάλα αμυγδάλου, γάλα σουσαμιού ή άλλων καρπών και παίρνουμε όλο το ασβέστιο και πρωτεΐνες που έχουμε ανάγκη, χωρίς τις τοξίνες και τις ορμόνες των ζωικών προϊόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλενα το γάλα αμυγδάλου και σουσαμιού εχει πολύ υψηλη περιεκτικότητα σε φυτικά οξέα τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου καθώς και των υπόλοιπον μετάλλων.
    Κάνε ένα μικρό google search γράφοντας phytic acid and metal absorp.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Γεωργά, έχετε την καλοσύνη να μην πετάγεστε σαν ξερόλας κάθε φορά?
    Εδώ, σας αρέσει ή οχι, είναι το blog του Διαιτολόγου. Θέτουμε ερωτήματα για να πάρουμε απαντήσεις από εκείνον.
    Δεν καταλαβαίνω, ποιος σας όρισε γενικό γραμματέα, και αντί για το διαιτολόγο, πετάγεστε κάθε φορά, σαν να έχετε τη γνώση παντός επιστητού..
    Διατηρήστε ένα πιο χαμηλό προφίλ, γιατί φοβάμαι πως εξαιτίας σας μειώνεται η επισκεψιμότητα του blog.
    Εναλλακτικά, δημιουργείστε δικό σας blog, αντί να γεμίζετε ενοχλητικά αυτό το συγκεκριμένο.
    Αυτά από ένα παπαγαλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθενας ειναι ευπροσδεκτος να γραψει ο,τι θελει στα σχολια.
      Εσεις, απο την αλλη, διαβαστε μονο το κυριως αρθρο και αφηστε τον οποιονδηποτε να γραψει ο,τι τον φωτισει ο Θεος.

      Φιλικα,
      Κωνσταντινος

      Διαγραφή
  8. Ερώτησεις πρός ανώνυμο.

    Κάνατε το google search και δεν σας άρεσαν τα αποτελέσματα;

    Για πιο λόγο σας ενδιαφέρει η επισκεψημότητα του blog. Ειναι δικό σας;

    Αν η ελευθερία λόγου σε αυτό το blog υπόκειντε σε περιορισμούς ευχαρίστως δεν θα σχολιάσω ποτέ ξανά. Φυσικά κάτι τέτοιο θα ήθελα να μου το ζητήσει ο δημιουργός του.

    Δεν ειχα κατάβει μέχρι σήμερα και ούτε ειχα διαβάσει στους κανόνες αυτού του blog οτι θα πρέπει να σηκώνω το χέρι πριν γράψω κάτι ή οτι πρέπει να πάρω την άδεια απο κάποιον.

    Για άλλη μια φορά αναφέρω οτι δεν ειναι υποχρεωτικό κάποιος να διαβάσει τα όσα γράφω ή να ακολουθήσει τις παραπομπές μου σε αλλα άρθρα και συνδέσμους. Θα προτιμούσα επίσης ο σχολιασμός και η κριτίκή σε οτι γράφω να περιορίζετε σε αυτά που γράφω και οχι γιατί γράφω απλά κάτι διαφορετικό πάντα με τις ανάλογες παραπομπές σε βιβλιογραφία και επιστημονικά δεδομένα.

    Αν σε αυτό το blog δεν επιτρέπετε να διαφωνεί κανείς με όσα γράφει ο δημιουργός ή τα μέλη και πάλι διατίθεμαι να σταματήσω να γράφω. (εφόσον και για τα παραπάνω με διαβαιβεώσει ο δημιουργός του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο δημιουργός του είναι πολύ ευγενικός και δεν πρόκειται να πάρει θέση.
    Το θέμα όμως εξακολουθεί να παραμένει πως, όποτε κάνουμε μία ερώτηση στο Διαιτολόγο, απαντάτε εσείς.
    Δεν είστε ο διαιτολόγος, πότε θα το πάρετε απόφαση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H αλήθεια είναι ότι kύριε Γεωργά εάν την αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας την βρίσκαμε μέσω google search, ζήτω που καήκαμε.
    Για παράδειγμα η λακτόζη δεν είναι η κύρια τροφή των οξεξόφιλων βακτηρίων του εντέρου απλά αυτά είναι χρήσιμα στον μεταβολισμό της.
    Με ποιον τρόπο τον ομογενοποιημένο γάλα αυξάνει την δυσανεξία στην λακτόζη?
    Κανείς δεν είπε ότι δεν είναι χρήσιμο τρόφιμο το γάλα, όχι όμως και απαραίτητο, ας είμαστε σοβαροί.

    Προς συντάκτη του blog: όταν ασχολείσαι με επιστημονικά θέματα και όχι κουτσομπολιά, τα post σου είναι απίθανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Γιάννη σε άλλο post σε αυτό το blog έχω δώσει το link με άρθρα και σχετική βιβλιογραφία επί του θέματος φυτικών οξέων. Επίσης για άλλη μια φορά αναφέρω ότι οι αρθρογράφοι των σχετικών άρθρων για τα φυτικά οξέα συμπεριλαμβάνουν το βιογραφικό στο τέλος κάθε άρθρου και τις πηγές τους. Το σχετικό post μου (καθώς και τις παραπομπές) για τα φυτικά οξέα κύριε Γιάννη θα το βρείτε εδώ:

    http://natofao.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FaEaVn+%28%EF%81%B8+%CE%9D%CE%91+%CE%A4%CE%9F+%CE%A6%CE%91%CE%A9%3B%29
    Χαίρομαι που ανοίγετε ξανά το θέμα του παστεριωμένου και ομογενοποιημένου γάλακτος με την ερώτηση σας.

    Δεν είπα ότι η ομογενοποίηση είναι υπεύθυνη για την δυσανεξία στη λακτόζη αλλά η παστερίωση για τον προφανή λόγο ότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει όλα τα ένζυμα στο γάλα μεταξύ αυτών και την λακτάση που είναι απαραίτητη για την πέψη της λακτόζης. Φυσικά η ομογενοποίηση φαίνεται να συμβάλει στην αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων.

    Αντιθέτως όσον αφορά την συσχέτιση της ομογενοποίησης με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης, τα ερευνητικά δεδομένα είναι πλέον αρκετά και αυξάνονται.

    Κύριε Γιάννη όσον αφορά το γάλα (την ομογενοποίηση και την παστερίωση) σας παραπέμπω στο http://www.westonaprice.org/index.php?option=com_googlesearch_cse&n=30&Itemid=367&cx=009193983198767998476%3A3mjsp4momgi&cof=FORID%3A11&ie=UTF-8&q=raw+milk+and+lactoze+intolerance&sa=Go!&hl=en&safe=active&cr=countryUS#988

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα όσον αφορά την λακτόζη. Κάνετε μεγάλο λάθος όσον αφορά το διαιτολόγιο των οξεόφιλων. Αυτό διαφαίνεται από τον ίδιο σας το λόγο ο οποίος αναιρεί την διαφωνία σας με τα λεγόμενα μου. Αν τα οξεόφιλα βακτήρια βοηθούν στον μεταβολισμό της λακτόζης τη σημαίνει αυτό; Με πιο τρόπο βοηθούν στο μεταβολισμό της; Απλά την λατρεύουν και την τρώνε. Αυτός είναι και ο λόγος που άτομα με ιδανικό αποικισμό του λεπτού εντέρου με οξεόφιλα γαλακτοβακτήρια σπάνια εμφανίζουν δυσανεξία στην λακτόζη. Αντίθετα άτομα μετά από μια αγωγή με αντιβίωση μπορεί να εμφανίσουν δυσανεξία στην λακτόζη ακόμα και αν ποτέ δεν είχαν. Γιατί; Γιατί πέρα από την λακτάση που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό της και την αφομοίωση της από τον ανθρώπινο οργανισμό τα οξεόφιλα γαλακτοβακτήρια είναι ο επόμενος μηχανισμός μεταβολισμού της αλλά αυτή την φορά προκειμένου να τραφούν τα ίδια και όχι εμείς. Ο λόγος που οι άνθρωποι εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη που (εκδηλώνεται κυρίως με πρήξιμο, και αυξημένα αέρια) είναι αφενός λόγο του ότι ο μεταβολισμός της εξαρτάτε από το ένζυμο λακτάση και αφετέρου διότι η λακτόζη αποτελεί τον μοναδικό υδατάνθρακα που φτάνει σε μεγάλες ποσότητες το κόλον όπου ζουν τα οξεόφιλα. Άρα θέλοντας και μη κύρια τροφή τους θα είναι η λακτόζη. Επίσης όμως τρέφονται με μικρότερες ποσότητες μαλτόζης, δέξτρινης και φρουκτοολιγοσκχαριδίων (FOS). Ο λόγος που τρέφονται λιγότερο με τις προαναφερθείς ουσίες δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος τους απορροφάτε από το λεπτό έντερο.

    Μερικές πηγές όσον αφορά το θέμα λακτόζης και οξέοφιλων:

    -Achive Maximum Health. Colon flora. The missing link in immunity, health & longevity

    -Young G, Krasner RI, Yodkofsky PL. Interactions of oral strains of Candida albicans and Lactobacilli. Journal o Bacteriology. 1956;74(4):526

    -Thomas CL. Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. 17th edition FA Davis Company, Philadelphia,1993

    -Handbook of Nonprescription Drugs. 10th edition. American Pharmaceutical Association, Washigton, DC,1993

    -Brody T. Nutritional Biochemistry. Academic Press, San Diego, CA 1994.

    -Austin PR, Brine CJ, Castele JE, Zirkakiw JP. Chitin: New facets of researche. Science. May 15, 1981;212(4496):749-753.

    -Morris GB, Porter RL, Meyer kF. The Bacteriologic Analysis of fecal flora of children with notew on the changes produced by a carbohydrate diet. The Journal of infectiouw Diseases. 1919;25:376

    Για όποιον επιθυμεί επιπλέον πηγές μπορεί απλά να το ζητήσει είναι διαθέσιμες.

    Το θέμα δεν είναι να διαφωνείτε μαζί μου απλά για να διαφωνείτε. Πιστεύω ότι μέσω αυτής της διαδικασίας (ανταλλαγή απόψεων και πηγών) μπορούμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Το ότι γράφω σε αυτό το blog δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο από την διάδοση γνώσης που με χρόνο της ζωής μου συλλέγω τα τελευταία χρόνια (όπως και πολύ άλλοι ) σε διάφορα θέματα. Δεν είμαι ξερόλας αλλά προσπαθώ κάθε μέρα να μάθω περισσότερα για την δουλειά μου και την ικανοποίηση της φυσικής μου ανάγκης για γνώση. Προσωπικά έχω χαρακτηρίσει στη ζωή μου ανθρώπους ξερόλες και λυπάμαι γιατί η επιλογή αυτού του χαρακτηρισμού από εμένα για άλλους πήγαζε από ανταγωνισμό και έλλειψη γνώσεων. Έκτοτε έχω βελτιωθεί πολύ για το πως κρίνω τους άλλους . Το θέμα δεν είναι ποιός έχει δίκιο το θέμα είναι στο τέλος όλοι να έχουμε μάθει περισσότερα.

    Ευχαριστώ για την κατανόηση σε αυτό το μακροσκελέστατο post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξεχνάμε μερικές παραμέτρους για το γάλα,οι οποίες είναι πολύ βασικές.Καταρχήν,ας αναλογιστούμε το σκοπό της δημιουργίας του γάλακτος ζωικής προέλευσης,και δεν είναι άλλος από τη σίτιση των μικρών ζώων.Ο Δημιουργός πολύ σοφά μερίμνησε για την τροφή ΟΛΩΝ των βρεφών,να παράγει γάλα η ίδια η μητέρα για αυτά.Τα μοσχαράκια τρώνε από τη μαμά τους,τα κατσικάκια από τη μαμά τους,και έτσι πρέπει και τα μωρά μας να τρώνε:ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥΣ...Κάτι που παράγεται για τα ζώα δεν βρίσκω πώς μπορεί να είναι τελικά θρεπτικό (χωρίς επιπτώσεις) για τους ανθρώπους.Έχοντας όμως καταστρατηγήσει ΟΛΗ τη φύση και έχοντας παραβλέψει (συνειδητά ή μη) τους δρόμους διαβίωσης που μας παρέχει απλόχερα,προχωράμε συνεχώς σε αξιοποίηση προϊόντων που αρχικά δεν προβλέπονταν για εμάς.Δηλαδή,κοντολογίς,δεν ξέρω κατά πόσο το γάλα αυτό που παράγεται και είναι συμβατό με τα διάφορα είδη ζώων,είναι απόλυτα συμβατό με το ανθρώπινο είδος,όπως είναι βεβαίως το μητρικό γάλα...θεωρώ ότι πρέπει να στραφούμε στην κατεύθυνση του να πείσουμε όλες τις μανούλες του κόσμου ότι πρέπει να θηλάζουν τα παιδιά τους όπως πρέπει,και όχι μόνο για 5,6 μήνες ή 1 χρόνο,αλλά και για περισσότερο.Από κει και πέρα,με τη ΣΩΣΤΗ διατροφή μπορούμε να προσλάβουμε το ασβέστιο ή όποια άλλα θρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε,ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΓΑΛΑ.
    Η άλλη παράμετρος που είναι πολύ σημαντική,είναι όλοι οι χημικοί κίνδυνοι που βρίσκονται στο γάλα:ορμόνες,αντιβιοτικά κτλ.Και επειδή η δουλειά μου είναι σχετική (τεχνολόγος τροφίμων) είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι γίνεται κατάχρηση όλων των παραπάνω,με συνέπεια βέβαια να τα προσλαμβάνουμε ΟΛΑ αυτά εμείς.Αντιλαμβάνεστε βέβαια,ότι η αθροιστική πρόσληψη όλων αυτών των χημικών,δημιουργεί βραχυπρόθεσμα και μακρορόθεσμα ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα υγείας,τα οποία φυσικά δεν μπορούμε άμεσα να τα συσχετίσουμε εξολοκλήρου με τους χημικούς κινδύνους,ειδικά λόγω ελλιπούς έρευνας (εσκεμμένως ή μη)...
    Τέλος,κάτι που με προβληματίζει χωρίς να έχω ιδιαίτερα εντρυφήσει σε αυτό,είναι ότι το γάλα που πίνουμε προέρχεται από εκατοντάδες διαφορετικά ζώα,αναμιγνύεται και φτάνει σε εμάς.Δηλαδή,εκατοντάδες τύποι DNA εισέρχονται μέσα στον οργανισμό μας ο οποίος πρέπει να το αποκωδικοποιήσει και να το αφομοιώσει ή ότι άλλο...Θα ήταν πολύ διαφορετικό να έχουμε στο σπίτι μας μόνο μια αγελάδα της οποίας το γάλα να καταναλώναμε...
    Γενικά,δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι το γάλα προκαλεί τόσες αλλεργίες και θεωρείται πλέον αλλεργιογόνο σύμφωνα με την οδηγία 2003/89/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τα δεδομένα για την κατανάλωσή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποιοι είναι όμως οι άλλοι τρόποι να πάρουμε ασβέστιο? Το τυρί? Κι αυτό γάλα δεν έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αμυγδαλα, σπανακι, ταχινι.Αυτα ετρωγα!

    Σταματησα τα γαλακτοκομικα για 8 μηνες λογω αλλεργιας του μωρου μου. Μπορω να πω οτι η υγεια μου βελτιωθηκε καθετα, η αναιμια εξαφανιστηκε και κατι εντερικα προβληματα εξαφανιστηκαν επισης. Ξαναρχισα γαλακτοκομικα (μονο τυρι) πριν 2 βδομαδες για να δω πως παει η αλλεργια του μωρου και επεστρεψαν τα εντερικα προβληματα απο τη δευτερη μερα. Τα δικα μου οξεοφιλα βακτηριδια μαλλον δεν αγαπουν τα γαλακτοκομικα, οποτε λεω να τα ξανασταματησω να δω πως θα παει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και έχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου?
    Πόσο έτρωγες δηλαδή?
    Να το κάνω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και περισσοτερο μπορω να σου πω. Ξεκινα να τρως καθε πρωι 1-2 φετες ψωμι με ταχινι...αρχικα θα σου φανει λιγο πικρο (που ειναι απαραιτητο να τρωμε ΚΑΙ πικρες τροφες) αλλα το συνηθιζεις γρηγορα. Αν δεν σου αρεσει καθολου η γευση του το ανακατευεις με μελι. Επισης ετρωγα καθε βδομαδα αρκετη σπανακοχορτοπιτα. Δεν ειχα βλεπεις πολλες εναλλακτικες λογω αποχης. Και ετρωγα αρκετα αμυγδαλα, 2 χουφτες.....δεν ειναι απαραιτητο να τρως καθε μερα φυσικα, οποτε αγοραζα. Μου αρεσαν τοσο που θα τα ετρωγα ολα σε μια μερα αν μπορουσα. Επισης επινα καθε μερα αμυγδαλογαλα, ειναι πολυ νοστιμο το προτιμω απο το γαλα. Υπαρχει και μηχανη που φτιαχνει αμυγδαλογαλα απο αμυγδαλα αν θες να το φτιαχνεις μονος σου.

    Με το ταχινι καθε πρωι ομως σιγουρα καλυπτεσαι. Μια γνωστη μου με προβλημσ οστεοπενιας σε ενα χρονο εστειλε το γιατρο αδιαβαστο μονο με το ταχινι που ετρωγε καθε μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αααα.. Σ ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Το ταχίνι έχει πολλές θερμίδες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν ξερω, αλλα το θεμα ειναι οτι κοβοντας τα γαλακτοκομικα αδυνατιζεις. Εγω εχασα 12 κιλα σε 8 μηνες, οσο και να τρωγα δεν παχαινα, συνεχιζα να χανω βαρος. Κατι γινεται με τα γαλακτοκομικα και οταν τα καταναλωνεις μαζευει λιπος ο οργανισμος ενω οταν τα κοβεις το λιπος καιγεται. Οσες μαμαδες ξερω με αλλεργικα στα γαλακτοκομικα μωρα ολες χασαμε πολυ βαρος. Και σου λεω οτι ετρωγα και κεικ και χαλβα και ψωμι με το φαγητο και τηγανητες πατατες.....φυσικα δεν εννοω να ντερλικωνεις ολη μερα, ετσι? Φυσιολογικα πραγματα...σιγουρα δεν θα παχυνεις με δυο φετες ταχινι την ημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σ' ευχαριστώ πολύ Βερόνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βερόνικα, κάτι άσχετο.
    Υπάρχει περίπτωση να ξέρεις τις θερμίδες που έχει η βρώμη?
    Γιατί ρωτάω και ξαναρωτάω, αλλά ούτε ο διαιοτολόγος, ούτε κανεις άλλος μου απαντάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παρακαλω! Οχι δεν ξερω, δεν ασχοληθηκα ποτε με τις θερμιδες. Βασικα με την αποχη απο τα γαλακτοκομικα ανακαλυψα ποσο ευκολα λυνονται τοσα προβληματα (υγειας, παχους, κυτταριτιδας) που μου βγαινε η πιστη να αντιμετωπισω χωρις μεγαλη επιτυχια παλιοτερα. Ειναι οντως θεμα διατροφης, απαξ και απομονωσεις απο το διαιτολογιο σου καποια πραγματα ολα λυνονται μαγικα μονα τους χωρις να μετρας ουτε μπουκιες, ουτε θερμιδες, ουτε καν να ιδρωκοπας σε γυμναστηρια. Απλα είναι κομματακι δυσκολο να υιοθετησεις μια διατροφη χωρις καθολου γαλακτοκομικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Α για μένα καθόλου δύσκολο.
    Δεν τα κατανάλωνα ποτέ με χαρά.
    Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Μιρέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητέ διαιτολόγε, ξέρω ότι το ποστ είναι αρκετά παλιό αλλά πρόσφατα ανακάλυψα το μπλογκ σου και το ξεκοκαλισα από την αρχή του...Σχετικά με το θέμα του γάλακτος,έχω διαβάσει κ γω διάφορα για τις ορμόνες κ τα χημικά στις αγελαδίτσες ώστε να παράγουν γάλα όλο τον χρόνο κτλ και έχοντας ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών ήθελα να σε ρωτήσω αν θα πρότεινες να της έδινα γάλα κατσικίσιο από ζώα του χωριού ή έστω αγοραστό? Στην πρώτη περίπτωση φοβάμαι λίγο λόγω έλλειψης αποστείρωσης κ στην δεύτερη περίπτωση δεν γνωρίζω αν κυκλοφορούν τέτοια γάλατα στο εμπόριο και αν ναι, ειναι τελικά προτιμότερα του αγελαδινού? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εντάξει να συμφωνήσω με το όλο άρθρο...αλλά ρε παιδιά ποιος το υπογράφει το άρθρο...κάποιος παιδίατρος...κάποιος διατροφολόγος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επιτέλους πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για το πόσο κακό μπορεί να κάνει το αγελαδινό γάλα στους ενηλικες αλλά και στα παιδιά. Και πόση προπαγάνδα εχουμε δεχτει τόσα χρόνια για τη "μαγικη" αυτή τροφη... Ελεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το μόνο γάλα που χρειάζεται ο ανθρωπινος οργανισμός είναι αυτό της μητέρας του οταν θηλάζει. Από εκεί και ύστερα ολα αυτα τα πρόβια και τα αγελαδινά μας είναι άχρηστα. Μόνο κακό σας κάνουν. Ο άνθρωπος το πίνει καθαρά για θεμα γεύσης η επειδή νομιζει ότι πέρνει κάποια βιταμίνη. Στην δεύτερη περίπτωση κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει οτι το μοσχαράκι το έχει πολύ περισσότερο ανάγκη το γάλα της μαμάς του απ' ότι εκίνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παλιό άρθρο αλλά τόσο διαχρονικό! Έχω κόψει εδώ και καιρό το γάλα, παίρνω το ασβέστιο από ξηρούς καρπούς και νιώθω πολύ καλύτερα. Άσε που αδυνατίζεις κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βερονικα καλησπερα. Ηθελα να σε ρωτησω ουτε γιαουρτι δεν ετρωγες και ειδες διαφορα στα κιλα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εγω θελω να ρωτησω επισης πως μπορεις να κοψεις τη συνήθεια του να πινει ενα παιδι γαλα; η κορη μου ειναι 2 χρονων ειναι αλλεργικη στην πρωτεΐνη του αγελαδινου γαλακτος κ πινει υποαλλεργικο γαλα σκονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή