5/24/2010

Η Συνήθεια της Ημέρας: Ολικής Αλέσεως.

Μια αλλαγή που κάνει τη διαφορά είναι o περιορισμός των επεξεργασμένων υδατανθράκων από τη διατροφή σου. Ξεκαθαρίζω όχι όλων των υδατανθράκων, αλλά των επεξεργασμένων. Καταρχήν τα ολικής αλέσεως τρόφιμα έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και αυτό χορταίνει πιο πολύ, απορροφούνται από τον οργανισμό πιο αργά και αυτό χορταίνει ακόμα περισσότερο Έτσι δεν υπάρχουν οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος. Αν τρώμε πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες τότε το σάκχαρο ανεβαίνει ψηλά και γρήγορα. Αυτό προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης μια ορμόνη που βοηθά να χαμηλώσουμε τα επίπεδα σακχάρου. Αν εκκρίνουμε συνέχεια ινσουλίνη δημιουργούνται προβλήματα στη χρήση λίπους στον οργανισμό.
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν τον οργανισμό να κάνουν καλύτερη χρήση του σακχάρου και της ινσουλίνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν περισσότερες τροφές που ήταν ολικής αλέσεως έχασαν πιο πολύ λίπος και ειδικά στη κοιλιά. Όπως και να έχει έχουν περισσότερες βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες από τους ραφιναρισμένος -επεξεργασμένος υδατάνθρακες

*Αντί για άσπρο η ψεύτο-μαυρο ψωμί φάε πραγματικό 100% ολικής αλέσεως ψωμί. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και δεν έχω δει τις μεγάλες μάρκες να έχουν κάτι τέτοιο. Ψάξε πιο μικρές εταιρίες. Αν δεν βρίσκεις 100%, τουλάχιστον το ολικής αλέσεως αλεύρι να είναι 70%.
*Αντί για άσπρο ρύζι, μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι.
*Αντί για φρυγανιά η κράκερ (ακόμα και αν λένε ολικής) προτίμησε κριθαρένιο παξιμάδι (βεβαιώσου ότι είναι ολικής και χωρίς λάδι).
*Αντί για τα έτοιμα δημητριακά προτίμησε βρώμη, η κριθάρι, η πλιγούρι. 

3 σχόλια:

  1. το κριθαρένιο παξιμάδι γιατί πρέπει να μην είναι με λάδι? γιατί εγώ τέτια συσκευασία έχω αυτό το καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι κακό, αλλά καλό είναι οι υδατάνθρακες (ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές, κράκερ κτλ.) να μην περιέχουν επιπλέον λιπαρά γιατί αυτό προσθέτει θερμίδες. Προτίμησε τα απλά παξιμάδια που περιέχουν μόνο αλεύρι (κριθάλευρο ολικής κατά προτίμηση), μαγιά και αλάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα
    Μπορω να φαω 2 φρυγιανιες ολικης αντι για μια φετα ψωμι ολικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή