5/25/2010

Ναι στο κρέας, αλλά με μυρωδικά.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι όταν ψήνουμε κρέας στο γκριλ η το τηγανίζουμε σε σημείο που να καρβουνιάζεται δημιουργούνται κάποιες ουσίες, οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCA) οι οποίες είναι καρκινογόνες και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, στομάχου, πνευμόνων, προστάτη και μαστού. Δεν χρειάζεται όμως να κόψεις τα παϊδάκια, από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι αν προσθέσεις μπαχαρικά και μυρωδικά στο κρέας πριν ψηθεί, τρίβοντας το η σαν μαρινάδα μπορεί να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία αυτών των ουσιών στο ψήσιμο. Το πιο ισχυρό μυρωδικό ήταν το δεντρολίβανο, αλλά και άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά έχουν προστατευτικές ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης τους. Διαβάζοντας αυτές τις έρευνες οφείλω να πω ότι η δική μας παραδοσιακή διατροφή είναι πολύ σοφή, αφού οι συνταγές μας με κρέας πάντα είχαν μπαχαρικά και μυρωδικά... Τώρα ξέρουμε ότι εκτός από νόστιμα είναι και υγιεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου