5/10/2010

Άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης: Όχι παιδιά..το γρήγορο αδυνάτισμα δεν είναι πιο αποτελεσματικό

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε μία Αμερικάνικη έρευνα που έδειξε ότι άτομα που χάνουν πιο γρήγορα βάρος είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τα άτομα που χάνουν πιο αργά. Βέβαια τα ΜΜΕ έσπευσαν να βάλουν τον τίτλο ότι "Οι γρήγορες δίαιτες είναι πιο αποτελεσματικές" η "Χάστε κιλά..και γρήγορα". Άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης αφού η "γρήγορη" απώλεια βάρους σύμφωνα με την έρευνα ήταν 0,68 κιλά την εβδομάδα. Ως διαιτολόγος θα σου πω ότι αυτό δεν θεωρείται γρήγορη απώλεια, θεωρείται φυσιολογική. Το να χάνει κανείς 1/2-1 κιλό την εβδομάδα είναι απολύτως φυσιολογικό. Απλά στην έρευνα αυτή η αργή απώλεια βάρους ήταν 0,23 έως 0,68 κιλά την εβδομάδα. Άρα μιλάμε για σύγκριση φυσιολογικής απώλειας βάρους με πολύ αργή απώλεια βάρους. Όταν όμως κάποιος διαβάζει αυτούς τους γελοίους τίτλους...
θα νομίζει ότι είναι καλό να χάνεις 2 και 3 κιλά την εβδομάδα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα απώλεια μυικής μάζας, αύξηση ποσοστού λίπους στο σώμα και πτώση του μεταβολισμού. Καλά θα κάνουν μερικοί να διαβάζουν τις έρευνες λίγο καλύτερα πριν βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

2 σχόλια:

  1. θες να πεις οτι αν χανω απο 1 κιλο την βδομαδα δεν θα χασω μυικο ιστο? αλλα θα ειναι φυσιολογικο το χασιμο των κιλων αυτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα θα θέλει να πει πως αν χάνεις 3 κιλά τη βδομάδα, θα χάνεις κυρίως υγρά και μυικό ίστό.
    Κάνε εσύ τη σύγκριση...

    Παιδιά χρονια πολλα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή