5/15/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Knorr Vie. Δεν είναι σαν να τρως φρούτα και λαχανικά.

ΤΑ ΣΥΝ:
*Δεν περιέχει πρόσθετα 
*Έχει λίγες θερμίδες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Λίγες σχετικά φυτικές ίνες
*Μικρή ποσότητα βιταμινών

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Η Knorr (δηλαδή η Unilever) κάνει την εξής εξυπνάδα: σου λέει ότι "το Vie δεν υποκαθιστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά βοηθά στην ενίσχυση τους" αλλά μετά σου λέει: "1 μπουκαλάκι αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 200g φρούτων και λαχανικών, δηλαδή το 50% των φρούτων και λαχανικών σας." Σε κάνει να πιστεύεις ότι ΟΚ δεν μου αρέσει να τρώω φρούτα και λαχανικά γι αυτό θα πιω 2 μπουκαλάκια και καθάρισα. Δεν είναι έτσι και θα εξηγήσω γιατί: καταρχήν αν φας 1 πορτοκάλι, 1 1/2 καρώτο και 1/4 μπανάνα (όπως αναφέρει η συσκευασία), θα λάβεις 6,7 γραμμάρια φυτικών ινών (το Vie σου δίνει μόνο 1,5 γρ.), επιπλέον θα λάβεις 79 mg βιταμίνης C (το Vie σου δίνει μόνο 30 mg C) και 779 μg βιταμίνης Α (το Vie σου δίνει μόνο 516 μg A). Άρα δεν αντιστοιχεί σε 200 γρ. φρούτων όπως ισχυρίζονται...
ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;
και δεν καταλαβαίνω πως μπορούν να το λένε αυτό. Ο χυμός αυτός αποτελείται άλλωστε κυρίως από συμπυκνωμένους χυμούς που μπορεί στην ουσία να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα (βλ. ανάρτηση). Επιπλέον μην ξεχνάμε και το πιο σημαντικό:τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλές άλλες oυσίες γνωστές ως φυτοχημικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δυστυχώς για τις βιομηχανίες τροφίμων δεν μπορούν να τις απομονώσουν και άρα πρέπει να τις λαμβάνεις από τα ίδια τα φρούτα και λαχανικά. Η λύση γι αυτούς που δεν τους αρέσουν τα φρούτα και λαχανικά: βάλε τα σε ένα μπλέντερ και πιες τα σαν σέικ (αμέσως όμως) η δοκίμασε και τα ξερά φρούτα όπως δαμάσκηνα , σταφίδες, βερίκοκα κτλ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ (100 ml): Θερμίδες: 75, Υδατάνθρακες: 15 γρ., Πρωτεΐνη: 1,5 γρ., Λιπαρά: <0,5 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 8/10
Λιπαρά: -
Θερμίδες: 9,5/10
Φυτικές Ίνες: 5/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 4/10
ΣΥΝΟΛΟ: 6,6/10

8 σχόλια:

  1. εγω το αγοραζω καθε μερα παντως.προς το παρον γιατι με προβληματισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είναι και λιγάκι ακριβό, δε το λές φθηνό, συν το ότι δε σε χορταίνει όπως τα φρούτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπαρχει τοση μεγαλη ποικιλια φρουτων και λαχανικων που ειναι αποριας αξιο γιατι καποιος να θελει να τα υποκαταστασει με πανακριβα χημικα σκευασματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπεσα τυχαία πάνω στο άρθρο και στο blog σου. Συγχαρητήρια, μου άρεσε πολύ.

    Όμως επίτρεψε μου να πω ότι ορισμένες φορές η κριτική σου είναι λίγο μονοδιάστατη. Δηλ. πιστεύω ότι οι περισσότεροι από τους λογικά σκεπτόμενους ξέρουν (ή έχουν βάσιμες υποψίες) ότι τα φρέσκα φρούτα είναι όντως προτιμότερα από κάποιο σκεύασμα σαν το Vie. Δεν είναι αυτή η σύγκριση όμως που θέλουν να κάνουν.

    Η ουσιαστική σύγκριση που έχει σημασία είναι αν,
    για κάποιον που για διάφορους λόγους δε συμπεριλαμβάνει φρέσκα φρούτα στη διατροφή του, η κατανάλωση τέτοιων σκευασμάτων θα τον βοηθήσει, θα τον βλάψει ή θα θα είναι ουδέτερη.

    Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς αυτό θα ήθελαν να μάθουν (για αυτό και για άλλα σκευάσματα όπως πχ οι "φυσικοί" χυμοί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγω το αγοραζω ακομα, αλλα φυσικα ειναι καλυτερο το να τρως φρεσκα φρουτα απο τα δικα σου τα χερια φιλε μου καλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δουλευεις αρκετες ωρες και δεν εχεις χρονο η εισαι ολη μερα εκτος σπιτιου ειναι πολη καλα.εγω ειχα χαμηλο σιδερο και με καθγμετινη χρηση 2μπουκαλακια επανηρθα στα φυσιολογικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ αλλού στάθηκα.. Είπες ότι όταν κάνεις shake φρούτων να το πίνεις αμέσως. Ισχύει δηλαδή αυτό που λένε ότι αν κάνεις τα φρούτα χυμό χάνουν τις βιταμίνες τους ή το είπες για άλλο λόγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ τα αγόραζα κ είχα ανεβάσει τον αιματοκρίτη μου παιδιά ...μία χαρά είναι αν δουλεύεις πολλές ώρες...κρίμα που τα σταμάτησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή