6/16/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΕΣ: Δίαιτα Άτκινς (Atkins)

Δίαιτα που προωθήθηκε τη δεκαετία του 70 από το Δρ. Άτκινς, η οποία χαρακτηρίζεται από αυστηρό περιορισμό πρόσληψης υδατανθράκων. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε και «Νέα» Δίαιτα Άτκινς η οποία είναι λίγο πιο ελαστική αλλά παραμένει μια δίαιτα με περιορισμένους υδατάνθρακες και αυξημένη λήψη λίπους

ΣΥΝ
*Γρήγορη απώλεια βάρους
*Προσφέρει κορεσμό λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεϊνών και του λίπους.
ΠΛΗΝ
*Περιορίζει υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά και τα φασόλια (τροφές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από χρόνιες παθήσεις), με αποτέλεσμα, να παρουσιάζονται ελλείψεις
*Ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης των πρωτεϊνών και του λίπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνεται με τη δίαιτα Άτκινς, είναι διπλάσια από τη συνιστώμενη. Ενώ το λίπος φτάνει στο ...

59% των συνολικών θερμίδων, σε αντίθεση με το 30% που συνιστάται.
*Το 2001 επιστημονική αναθεώρηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αρχική γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται σε απώλεια νερού και ότι μετά την αρχική περίοδο, η Άτκινς είχε παρόμοια απώλεια λίπους σε άλλες δίαιτες με παρόμοιο αριθμό θερμίδων.
*Παρενέργειες της δίαιτας είναι η διάρροια, γενική αδυναμία, εξανθήματα και μυϊκές κράμπες.
 

Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις μια τέτοια δίαιτα, είναι απαραίτητο να μιλήσεις με το γιατρό σου.

18 σχόλια:

  1. Η διατροφη Ατκινς ειναι αποτελεσματικη γιατι εχει ως στοχο της το λιπος που ειναι αποθηκευμενο στο σωμα.Το λιπος ειναι το εφεδρικο συστημα που χεησιμοποιει ο οργανισμος για παραγωγη ενεργειας.
    Αν κανουμε τον οργανισμο μας να το χρησιμοποιει ως κυρια πηγη καυσιμων, το αποτελεσμα θα ειναι ενα αποτελεσματικο προγραμμα μειωσης και συντηρησης βαρους.
    Η διατροφικη προσεγγιση Ατκινς δεν απαγορευει τις τροφες οπως φρουτα λαχανικα, σιτηρα.Η φαση Ενεργοποιησης, που πολυ πιστευουν λανθασμενα οτι αποτελει ολοκληρο το προγραμμα, ειναι η πιο αυστηρη απ ολες και επιτρεπει 20 γραμμαρια υδατανθρακες την ημερα.
    Ο σκοπος αυτης της φασης ειναι να ωθησει τη χημεια του σωματος να περασει σε φαση κινητοποιησης του λιπους.
    Αυτα τα 20 γραμμαρια προερχονται απο πρασινα φυλλωδη λαχανικα και περιλαμβανει επισης και αλλα λαχανικα με πολλα θρεπτικα συστατικα, φυτικες ινες και λιγους υδατανθρακες, οπως μπροκολο, σπανακι,σπαραγγια, μελιτζανα κλπ.
    Οταν ολοκληρωθει το σταδιο της Ενεργοποιησης(συνηθως 15μερες)μπορουμε να αυξησουμε τα γραμμαρια των υδατανθρακων.Αυτη η φαση περιλαμβανει ακομη πιο θρεπτικα πρασινα φυλλωδη λαχανικα φρουτα και ξηρους καρπους.
    Με την διατροφικη προσεγγιση Ατκινς αποφευγεις τις συνεπειες της υπερβολικης καταναλωσης υδατανθρακων, οι οποιες οφειλονται ολες στην υπερβολικη εκλυση ινσουλινης μεσα στον οργανισμο.
    Τρως υγιεινα χορταστικα φαγητα και αποφευγεις ζαχαρη και επεξεργασμενους υδατανθρακες.Οταν εγκαταλειψεις την καταστροφικη διατροφη
    με τους επεξεργασμενους υδατανθρακες και την αντικαταστησεις με πληρεις ανεπεξεργαστες τροφες αρχιζεις να μη νοιωθεις πλεον κουρασμενος, να εχεις περισσοτερη ενεργεια.
    Ειμαι στην Ατκινς 8 μηνες.Η αρτηριακη μου πιεση μετα απο 20 ολοκληρα χρονια επιτελους ειναι σε φυσιολογικα επιπεδα.Η χοληστερινη μου αλλα και τα τριγλυκεριδια μειωθηκαν στα φυσιολογικα επιπεδα.
    Οι επι 20 χρονια ημικρανιες μου εξαφανιστηκαν!!!8 μηνες δεν εχω παρει ουτε ενα παυσιπονο.Οι πονοι στους ωμους και στα γονατα εξαφανιστηκαν επισης.
    Οσο για το λιπος που αναφερεται δε νομιζω να ειναι κακο το ελαιολαδο, τα λιπαρα ψαρια οι ξηροι καρποι, οι σποροι, το ταχινι...
    Οσο για την πρωτεινη γνωριζουμε οτι ο οργανισμος μας μπορει να αφομοιωσει καθε 3 - 3,5 ωρες γυρω στα 30γραμμ. πρωτεινης οποτε δεν υπαρχει προβλημα να κανουμε 3 τουλαχιστον γευματα
    με 30γραμμ πρωτεινης το καθενα συνοδευμενο παντα με λαχανικα και πινοντας τουλαχιστον 8 με 10 ποτηρια νερο την ημερα.

    Η "διαιτα" Ατκινς για μενα δεν ειναι "διαιτα".Ειναι τροπος ζωης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το σχόλιο σου. Οι θεωρίες της δίαιτας Atkins παραμένουν αναπόδεικτες, υπάρχουν ελάχιστες μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με την Άτκινς. Οι περισσότεροι επιστήμονες ανησυχούν ότι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και σε λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που είναι σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Η δίαιτα αυτή ακόμα και στη δεύτερη φάση της συνεχίζει να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αν σκεφτούμε ότι ο οργανισμός χρειάζεται το λιγότερο 150 γραμμάρια υδατανθράκων για να λειτουργήσει σωστά, και η Άτκινς σου δίνει 20 γραμμάρια στη πρώτη φάση, και στη δεύτερη φάση πάλι δεν φτάνεις τα μίνιμουμ . Όσο για τη πρωτεΐνη, άλλο η αφομοίωση της πρωτεΐνης από τον οργανισμό, και άλλο η επίδραση της χρόνιας και μεγάλης (μεγαλύτερης από αυτής που χρειάζεσαι) ποσότητας πρωτεΐνης στον οργανισμό. Είναι πραγματικά αξιόλογο το γεγονός ότι είδες αποτελέσματα στην υγεία σου, ωστόσο θα ήθελα να αναφέρω ότι και η απώλεια βάρους από μόνη της συχνά έχει βελτίωση των λιπιδίων στο αίμα και πτώση της πίεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω ότι η Ατκινς είναι αποτελεσματική έκανα την δίαιτα για 4 μήνες έφτασα τον στόχο μου, και τώρα εδώ και 2 μήνες είμαι στην φάση συντήρησης και έχω φτάσει τους 130 υδατάνθρακες ημερησίως και δεν βάζω κιλά, μόνο στα 3 πρώτα στάδια είναι περιορισμένη οι υδατάνθρακες
    Μετα απο τους πρωτους 2 μηνες Ατκινς ολες οι εξετασεις μου ηταν αψογες!!
    Επισης να προσθεσω οτι δεν ειχα καμια γρηγορη απωλεια κιλων εχασα περιπου 11 κιλα απλα πολυ ανωδυνα και χωρις να το καταλαβω πως κανω διαιτα και αυτα τα κιλα ειναι σιγουρα λιπος!!!
    Η Ατκινς για μενα ειναι τροπος ζωης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κρητική δίαιτα βασιζόταν στο ελαιολαδο και στα ω3 λιπαρά οξέα!Η καθημερινη πρόσληψη λίπους ηταν 45-50 % του συνόλου των θερμίδων!Ολα αυτα πρίν απο 50-60 χρόνια που οι κρητικοί ηταν το διατροφικό θαύμα και ερευνητές απο ολο τον κόσμο ερχονταν να μελετήσουν την διατροφή τους!
    Oχι τώρα που ο επεξεργασμενος υδατάνθρακας παει σύννεφο.
    Επίσης η διατροφή των Εσκιμώων αποτελείται κατα 80-90 % απο λίπος και πρωτεϊνες.Και αυτοί δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα υγείας λόγω της διατροφής τους....Τέλος υπάρχουν εκατομμύρια πλεον άνθρωποι ανα τον κόσμο που κάνουν Ατκινς δεκαετίες ολόκληρες και αυτοί δεν φαίνεται να έχουν καποιο πρόβλημα λόγω της διατροφής τους...
    Αν θέλετε μελέτες που να αναφερουν τα πλεονεκτηματα της διατροφης με πολλά λίπη και πρωτεϊνες μπορώ να σας στείλω link.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια διόθωση για τη δίαιτα των κρητικών (μεσογειακή δίαιτα). Ηταν ιδιαίτερα πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχή σε πρωτεινή. Κατα συνέπεια υπάρχει απόσταση από αυτή της aktins. Το δε κύριο λιπαρό είναι το ελαιόλαδο.
    Οι υδατάνθρακες προέρχονταν από τα πλήρη σιτηρα, τα όσπρια (τροφή με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων και παρόλαυτα υγιεινή) τα λαχανικά και τα φρούτα (που περίπου αποκλείει ή περιορίζει δραστικά η Aktins και οι συναφείς δίαιτες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω δοκιμάσει πολλές δίαιτες και μπορώ να πω τα εξής που αφορούν ΕΜΕΝΑ:
    Δίαιτα χαμηλων λιπαρών - ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ καθόλου
    Δίαιτα συνδιασμών - Δουλεύει αλλά η απώλεια βάρους είναι αργή και είναι πολύ δύσκολο να την κάνεις καιρό.
    Δίαιτα χαμηλών θερμίδων - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
    Δίαιτα ΑΤΚΙΝΣ - ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΨΟΓΑ και βελτιώνει τον μεταβολισμό μου, όπως και τους δείκτες HDL, LDL, ζάχαρο, τριγλυκερίδια.

    Την Άτκινς δεν την κάνω συνέχεια, αλλά 2 φορές το χρόνο για 2 μήνες περίπου.
    Για τους επόμενους 2 μήνες μετά τη δίαιτα όπου τρώω ΤΑ ΠΑΝΤΑ (γλυκά, παγωτά, ψωμιά κλπ) δεν παίρνω γραμμάριο! Βάρος μπορεί να πάρω 3-4 μήνες μετά (αλλά εγώ φταίω για αυτό διότι είμαι λαίμαργος).
    Αν πάρω 3-4 κιλά το πολύ τότε ξαναπάω στην Άτκινς (LOL!).
    Από τα μέσα Ιουνίου που έχω σταματήσει την Άτκινς, έχω πάρει μόνο 1,5 κιλά ανκαι τρώω τα πάντα.
    Eίναι συμαντικό να σας πω ότι όταν τρώω κανονικά από όλα, έχω σχεδόν καθημερινές διάρροιες που κόβονται ΜΑΧΑΙΡΙ 2-3 μέρες μετά που ξεκινάω τη δίαιτα Άτκινς.
    Σταδιακά έχω χάσει σύνολο 13 κιλά και έχω ρίξει το ποσοστό λίπους μου από το 21% στο 9%!

    Σαν όριο συναγερμού πλέον έχω όταν πάρω 3 κιλά οπότε πάω ξανά στην Άτκινς.

    Κάποια πράγματα που λατρεύω σε αυτή τη δίαιτα είναι:
    Τρώω ΟΣΟ θέλω από τις επιτρεπόμενες τροφές και δεν με νοιάζουν καθόλου οι θερμίδες.
    Δεν πεινάω ποτέ.
    Τρώω πολύ περισσότερες σαλάτες από ότι συνήθως διότι δεν συνοδεύω το κρέας μου με πατάτες, ρύζι, ψωμί, μακαρόνια και άλλες αηδίες.
    Κοιμάμαι καλύτερα και ξυπνάω πιο φρέσκος.
    Δεν νυστάζω μετά το φαγητό.
    Η όψη και υφή της επιδερμίδας μου βελτιώνεται σημαντικά και μου φεύγει το "πρήξιμο" στο πρόσωπο που ωφείλεται σε φλεγμονές που δημιουργούν οι υδατάνθρακες.

    Όντως οι πρώτες 2 βδομάδες είναι αυστηρές αφού κόβεις τελείως τους υδατάνθρακες (και τους καλούς όπως είναι ΣΧΕΔΟΝ όλα τα φρούτα), αλλά τρώω χωρίς περιορισμούς αυγά, τυριά, κρέας, ψάρια, πράσινα λαχανικά (εκτός αρακά!), ελαιόλαδο, μαγιονέζα, φυστίκια.
    Μετά τη δεύτερη βδομάδα προσθέτω φρέσκο γάλα και γιαούρτι, όπως και κάποια φρούτα (ξινόμηλα, φράουλες, γκρέιπφρουτ, ντομάτες και αβοκάντο).
    Αργότερα προσθέτω και άλλα φρούτα (εκτός μπανάνες και χουρμάδες).
    Εννοείται ότι τροφές που έχουν ζάχαρη ή/και λευκό αλεύρι, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δια ροπάλου πάντα και παντού.
    Από την προσωπική μου εμπειρία πάντως θα έλεγα ότι η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και το άμυλο είναι η απόλυτη καταστροφή για να πάρεις λίπος και καθόλου τα λιπαρά στις τροφές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με το ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ (όπως πάντα σχεδόν)

    Η δ.Άτκινς έχει συνήθως τις εξής ανεπιθύμητες ενέργειες στις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού σύμφωνα με τη βιβλιογραφία:

    1. μεταβολική οξέωση-κετονουρία ή και υπεραμμωνιαιμία==> κίνδυνος ακόμα και για κώμα ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια! 2. αποικοδόμηση του γλυκογόνου των κυττάρων του μυοκαρδίου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πολλή καλή και χάνεις μόνο λίπος....Ούτε γρ. μυικών κιλών,αντίθεταα εγώ πήρα...!Στέλιος..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνο στο Ελλάντα συνεχίζει να επιβιώνει αυτή η ''δίαιτα''!
    Είμαι ο Α. 3: 35
    Οποιος ξέρει Αγγλικά ας μελετήσει όλες τις καταγγελίες ανθρώπων που καταστράφηκαν από την ''δίαιτα''

    http://www.atkinsexposed.org/atkins/1/Atkins_Facts.htm

    Στέλιο, αυτό που λες ότι δεν έχασες μυικό ιστό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    Η διατροφική έλλειψη υδατανθράκων πάντα προκαλεί αποικοδόμηση πρωτεινών για παραγωγή αμινοξέων προκειμένου να βιοσυντεθεί γλυκόζη (γλυκονεογένεση). Μπορεί στη διάμετρο του βραχίονα να μην είδες διαφορά (και έσι λες ότι δεν έχασες) γιατί απλά το σαρκόπλασμα των μυικών κυττάρων είναι ''τούμπανο'' στο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είχα κάνει λιπομέτρηση....Είχα κερδίσει μυική μάζα και έχω επιτέλους σιξ πακ.....!Στέλιος..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στέλιο, κοιλιακοί σιξ πακ από την Άτκινς => είσαι παγκόσμιο φαινόμενο.. Απλά όλοι οι γιατροί, διαιτολόγοι, βιολόγοι-βιοχημικοί που απαγορεύουν την Ατκινς είναι άσχετοι..
    http://www.atkinsexposed.org/atkins/22/Opinions.htm

    Expert Opinions

    American Cancer Society
    Weighing In on Low-Carb Diets

    American Dietetic Association
    Position Paper on Food and Nutrition Misinformation

    American Heart Association
    Statement of the AHA Nutrition Committee

    American Institute for Cancer Research
    The Low-Carb, High-Protein Craze

    American Kidney Fund
    AKF Warns About Impact Of High-Protein Diets On Kidney Health

    American Medical Association
    A Critique of Low-Carbohydrate Ketogenic Weight Reduction Regimens:
    A Review of Dr. Atkins' Diet Revolution

    Atkins Diet: Help or Hoax?
    The Lancet 364(2004):589.

    Blood Flow on the Atkins Diet
    Low Fat versus Low Carb

    Calcium Loss on the Atkins Diet
    Effect of Low-Carbohydrate High-Protein Diets on Acid-Base Balance, Stone-Forming Propensity, and Calcium Metabolism

    Center for Science in the Public Interest
    Big Fat Lies: The Truth About the Atkins Diet

    Cleveland Clinic
    High Protein, Low Carbohydrate Diets

    Consumer Guide
    Dr. Atkins and High-Fat Diets

    Cornell University Cooperative Extension
    Low-Carbohydrate Diets: Heresy or Hype?

    Dean Ornish, M.D.
    Was Dr. Atkins Right?

    Dean Ornish, M.D.
    The Diet War: Low-Fat vs. High-Protein

    Fredrick J. Stare, Ph.D.
    Diet Books: Facts, Fads and Frauds

    George L. Blackburn, M.D., Ph.D.
    Physicians' Guide to Popular Low-Carbohydrate Weight-Loss Diets

    Jean Mayer, PhD., ScD.
    Diet Revolution? Basically Old Hat

    Joel Fuhrman, M.D.
    The Atkins Cancer Revolution

    John McDougall, M.D.
    The Atkins Scientific Research – Deceit and Disappointment

    Johns Hopkins School of Medicine
    Dangers of High-Protein, Low-Carbohydrate Diets for People With Diabetes

    Low Carb Diets: Potential Short and Long-term Health Implications
    Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 12(2003):397.

    Margo A. Denke, M.D.
    Metabolic Effects of High-Protein, Low-Carbohydrate Diets

    Mayo Clinic
    Low-Carbohydrate Diets: Are They Safe and Effective?

    Michael E.J. Lean, M.D., FRCP, FRCPS
    Is Atkins Dead (Again)?

    Northwestern University School of Medicine
    Dr. Atkins' New Diet Revolution

    Partnership for Essential Nutrition
    Low-Carbohydrate Diets: Do They Work and Are They Healthy?

    Physicians Committee for Responsible Medicine
    Analysis of Health Problems Associated with High-Protein, High-Fat, Carbohydrate-Restricted Diets Reported via an Online Registry

    Richard M. Fleming, M.D.
    The Effect of High-, Moderate-, and Low-Fat Diets on Weight Loss and Cardiovascular Disease Risk Factors

    Sudden Cardiac Death of an Adolescent During [Atkins] Dieting
    Southern Medical Journal 95(2002):1047.

    The Medical Letter
    Dr. Atkins Diet Revolution

    The Medical Letter
    The Atkins Diet

    Tufts University School of Nutrition
    Is It Possible to Follow the Atkins Diet Healthfully?

    Tufts University School of Nutrition
    Weighing In On the South Beach Diet

    UC Berkeley School of Public Health
    Eat Fat, Get Thin?

    United States Department of Agriculture
    Popular Diets: A Scientific Review 1/2

    United States Department of Agriculture
    Popular Diets: A Scientific Review 2/2

    Vision Loss on Low Carb Diets
    Low-Carbohydrate Diet Optic Neuropathy
    Αυτοί που καταστράφηκαν από την Άτκινς το ίδιο! Ωραία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε πιστέψαμε Στέλιο. Last year!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Nαι,αλήθεια λέω...Κάνω τώρα μια διατροφή τύπου ατκινς με στόχο να αποκτήσω μυικά κιλά..!..Οι κοιλιακοί μου είναι φέτες...Αμα θες στέλνω φωτο..!Στέλιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φέετααα που λέει και η διαφήμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. παιδια εγω θα ξεκινησω την δι...ατκινς εχω ακουσει διαφορα , ξεκινας 108,8 κιλα και σε 15 μερες θα σας πω αποτελεσματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλη επιτυχία, αλλά είναι επικίνδυνη. Να προσέχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή