6/01/2010

Χάσε τη κοιλιά.

Το κοιλιακό λίπος, είναι κάτι που όλοι θα πρέπει να ξεφορτωθούμε, όχι μόνο για λόγους εμφάνισης αλλά και υγείας. Το αυξημένο λίπος γύρω από τη κοιλιά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνο του μαστού, υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου. Και αυτό γιατί το λίπος είναι κυρίως σπλαγχνικό, δηλαδή μαζεύεται γύρω από τα όργανα. Το θέμα λοιπόν είναι πολύ πιο σοβαρό από μία απλή κοιλίτσα.
Τι θεωρείται επικίνδυνο; Μέτρησε τη περιφέρεια της μέσης σου με μία μεζούρα στο ύψος του αφαλού. Πρέπει να είναι κάτω από 102 εκ. για τους άντρες και κάτω από 88 εκ. για τις γυναίκες. Ακόμα και αν έχεις φυσιολογικό βάρος, αν η περιφέρεια σου ξεπερνά αυτούς τους αριθμούς έχεις αυξημένο κίνδυνο.

Πως θα ξεφορτωθείς τη κοιλιά; Δεν μπορώ να πω ψέματα, δεν είναι εύκολο. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που σύμφωνα με έρευνες έχουν θετικό αποτέλεσμα: 
1. Κόψε το κάπνισμα, έρευνες δείχνουν οι οι καπνιστές έχουν περισσότερο λίπος στη κοιλιά από τους μη- καπνιστές. 
2. Περιόρισε το αλκοόλ, έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα λίπους στη κοιλιά. Περιορίσου σε ένα ποτό την ημέρα και κατά προτίμηση κρασί που φαίνεται να έχει λιγότερη αρνητική επίδραση. 
3. Κατανάλωσε γαλακτοκομικά (2-3 μερίδες), κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τo ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια λίπους από τη κοιλιά.
4. Πιες πράσινο τσάι, οι κατεχίνες που έχει, συμβάλουν στην απώλεια λίπους από τη κοιλιά. Χρειάζεται όμως να πίνεις 4-8 φλιτζάνια (χωρίς ζάχαρη). 
5. Χρειάζεσαι Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που κατανάλωναν τροφές με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης. Φάε 2-3 φορές την εβδομάδα σολομό, σαρδέλες, γαύρο και καρύδια. 
6. Μακριά από επεξεργασμένους υδατάνθρακες (αυτό περιλαμβάνει και όλες τις μορφές ζάχαρης), ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχουν σαν αποτέλεσμα αυξημένη έκκριση ινσουλίνης που προκαλεί αποθήκευση λίπους. 
7. Ναι στα ακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο,ξηρούς καρπούς, ταχίνι, φυστικοβούτυρο) όχι στα κορεσμένα που συσχετίζονται με αυξημένο λίπος στη κοιλιά.
8. Όχι στις απότομες δίαιτες, θα χάσεις γρήγορα βάρος αλλά όχι από τη κοιλιά. 
9. Ναι στην αερόβια άσκηση. Πρέπει να χάσεις λίπος από όλο το σώμα για να δεις διαφορά στη κοιλιά. Δυστυχώς δεν υπάρχει τοπικό αδυνάτισμα. Έρευνες δείχνουν ότι χρειάζεσαι 20-30 λεπτά αερόβια άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα για να δεις αποτέλεσμα. 
10. Ναι στις ασκήσεις με βάρη. 
11. Οι ασκήσεις κοιλιακών μπορούν να δυναμώσουν τους μυς στη κοιλιά αλλά δεν σε βοηθούν να χάσεις λίπος από τη περιοχή. Μη σκοτώνεσαι λοιπόν.

15 σχόλια:

  1. http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13294&subid=2&pubid=1156524 Mπορειτε να κανετε μια κριτικη για αυτην την διαιτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με τη δίαιτα, βασικά φαίνεται να βασίζεται σε αυτό που λέμε ομάδες ανταλλαγών. Δηλαδή επιλέγεις τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες,. Ωστόσο φαίνεται να έχει μειώσει αρκετά τους υδατάνθρακες ενώ δίνει συγκεκριμένο αριθμό μερίδων και αρα συγκεκριμένες θερμίδες που σαφώς δεν είναι για όλους, υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 1200-1400 θερμίδες. Θα αναφερθούμε μελλοντικά στις διατροφικές ομάδες και πως να φτιάξεις ένα δικό σου πρόγραμμα διατροφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. FATE OTI THELETE EKTOS APO TIS BRADINES WRES...
    1 WRA TREKSIMO THN HMERA KAI 8 POTIRIA NERO ARKOUN GIA NA EXETE TO TELEIO SWMA..TO DOKIMASA KAI LEITOURGEI!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειναι το φυστικοβουτυρο καλη τροφη????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, αλλά χρειάζεται προσοχή στην επιλογή της. Θα αναφερθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειμαι 14 ετων εχω κοιλια ,σοσιβια και λιγο βυζια ο σωματοτυπος μου ειναι ετσι ειμαι1,67 1,69 και 67 κιλα σε αλλους δεν φαινεται τοσο αλλα σε εμενα ναι γραφω εξαιτασεις και σταματησα την μπαλα.τι να κανω για να τα χασω γρηγορα;;; διαιτα δεν μπορω γιατι ειμαι στην αναπτηξη αλλα διατροφη ευχαριστως εχω συνεχια μια λιγουρα :( δεν μπορω να χωρεσω σε περσινα ρουχα και λογο πλατου και υψους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγγνώμη που θα το γράψω, αλλά αρχικά πρέπει να μάθεις ορθογραφία. Μετά να χρησιμοποιείς σημεία στίξης. Και τέλος να επισκεφθείς ένα διατροφολόγο γιατί εδώ δεν απαντούν εξατομικευμένα. Θα ήταν και επικίνδυνο άλλωστε να σε καθοδηγήσουν χωρίς να σε έχουν αξιολογήσει από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και ποιος θα τρεχει μαι ωρα ρε παιδια. ειστε σοβαροι????? τι νομιζετε ολοι 20ρηδες ειμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπό exadas δεν τρέχουν μόνο 20άρηδες...τι στο καλό,μια ωρίτσα δεν μπορείς να τρέξεις;Δεν έχεις δεί ποτέ σου και 60άρηδες να τρέχουν όχι μια ωρίτσα αλλά και 2 και 3 ωρίτσες, μόνο και μόνο και για να περνάνε την ημέρα τους και φυσικά για την υγεία πάνω απ'όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απλά πράγματα όπως μας το δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοι και κορυφαίοι γιατροί της αρχαιότητας και η θρησκεία μας, 60 -70 % της διατροφής μας να είναι η ωμοφαγία (Φρούτα, λαχανικά, σαλάτες) και 30 – 40 % μαγειρεμένο φαγητό και να προτιμούμε κατσαρόλα, ατμομάγειρα, γάστρα και φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

    • 3 διαφορετικά φρούτα της εποχής ανά ημέρα έως της 17 μ.μ.
    • 2 λαχανικά της εποχής ανά ημέρα (σαλάτα….)
    • 3 φορές ψάρι & θαλασσινά την εβδομάδα
    • 2-3 φέτες ψωμί ανά ημέρα να προτιμούμε (ολικής, σίκαλη, ζέα)
    • 2 φορές την εβδομάδα όσπρια και να τα κάνουμε πουρέ διότι απορροφούνται καλύτερα η θρεπτικές ουσίες και δεν μας φουσκώνουν (τέλεια και σαν συνοδευτικά με κρέας.)
    • Να αποφεύγουμε να τρώμε Ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια, πατάτα, ρύζι και φρούτα το βραδύ.
    • 1 φορά την εβδομάδα πουλερικά και ανά 10 μέρες κρέας.
    • 8-10 ποτήρια νερό ή τσάι την ημέρα.

    Σωματική άσκηση όπια σας αρέσει (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση, γυμναστήριο….)
    30-45 λεπτά ημερησίως και περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λίγη ορθογραφία πού και πού, κάνει θαύματα!

      Διαγραφή
    2. Με τοση λιγη πρωτεινη (καθε 10 μερες κρεας και 3 φορες την εβδομαδα ψαρι) ξεχνα την γυμναστικη και ειδικα την λεξη γυμναστηριο, βαρη και ολα τα αθληματα που στηριζονται κυριως σε αυτα

      Διαγραφή
    3. Πες τα μεγαλε, η διατροφη δεν ειναι απλη ειναι ενα πολυ συνθετο κομματι. Δεν μπορει να τρωει ενας bodubuilder οτι τρωει ενας μαραθωνοδρομος... και το αντιστροφο. Η διατροφη ( συσταση και θερμιδικεσ αναγκες) θα πρεπει να προσαρμοζεται συμφωνα με το επιπεδο,διαρκεια,συχνοτητα και ενταση της ασκησης, το φυλο, ηλικια κτλ κτλ.
      Γενικοτητες απευθυνονται σε μειωμενης δραστηριοτητας ανθρωπους , και πολλες φορες χωρις να τους ταιριαζει...

      Διαγραφή