6/05/2010

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μήπως οι διατροφικές σου επιλογές ρυπαίνουν;

Δεν φταις εσύ αλλά πολλά από αυτά που τρως κάνουν κακό στο περιβάλλον. Το ήξερες ότι η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 1/3 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου; Αν όμως αλλάξεις 2-3 πράγματα (η έστω και 1) στη διατροφή σου μπορείς να συμβάλεις και συ στη προστασία του περιβάλλοντος: 
*Περιόρισε το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Οι μεγάλες μονάδες παραγωγής αυτών των προϊόντων είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Προσπάθησε να μην τρως κρέας 3 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι δύσκολο.. φάε ένα λαδερό, καμιά σαλάτα..τόσα έχει η ελληνική κουζίνα, κακό δεν θα σου κάνει...
*Αγόρασε τοπικά προϊόντα. Εντάξει μπορεί να κάνουν καλό στην Ελληνική οικονομία, αλλά κάνουν και καλό στο περιβάλλον, όσα λιγότερα χιλιόμετρα διανύει μια τροφή για να φτάσει στο πιάτο σoυ τόσο λιγότερη και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από άλλες χώρες και αυτό αναιρεί αυτό που λέμε τοπικό, γιατί στην ουσία δεν είναι τοπικό, π.χ. διάφορα γιαούρτια. Προσπάθησε λοιπόν να βρεις προϊόντα που οι πρώτες ύλες είναι τοπικές.
*Αγόρασε εποχής. Αυτό πάει χέρι χέρι με το τοπικό σε ότι αφορά φρούτα και λαχανικά. Ακόμα και αν είναι βιολογικά αν είναι π.χ. βιολογικά μήλα από τη Αργεντινή πάλι βλάπτει το περιβάλλον αφού έχει ταξιδέψει τόσα χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου