6/10/2010

Έλεος ρε Τατιάνα...

Η ανεύθυνη δημοσιογραφία πρέπει να έχει και όρια. Η Τατιάνα καλεί την Κατερίνα Λάσπα, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει ότι κάνει αυστηρή δίαιτα όσο είναι έγκυος. Γιατί όταν τρως ψητά και σαλάτα για μεσημεριανό και μία σαλάτα το βράδυ, ε τότε αυτό είναι δίαιτα. Όταν έχεις πάρει μόνο 5 1/2 κιλά στους 7 μήνες εγκυμοσύνης, και η Αμερικάνικη Γυναικολογική Εταιρία όπως και οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αρχές συστήνουν μια γυναίκα που είναι έγκυος να παίρνει 11 με 16 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ε θεωρώ ανεύθυνο εκ μέρους της κυρίας Στεφανίδου να επικροτεί και να προωθεί τέτοιες πρακτικές. Το ήξερε η Τατιάνα αλλά και η κυρία Λάσπα ότι η ανεπαρκής αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη συσχετίζεται με περιορισμένη ενδομήτρια ανάπτυξη (IUGR), πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και περιγεννητική θνησιμότητα;

11 σχόλια:

  1. oti na ne - aftes den prepi na kanoun paidia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. prpepei na einai polu pio prosektikoi oi dhmosiografoi me ta 8emata pou vgazoun stis ekpompes tous.O kosmos epireazetai kai auto den einai kalo sauthn thn periptosh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kai molis to eida eixa enoxes gia ta 10 kila pou evala kai se 2 vdomades mpainw ston 9o mina...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το μπλογκ.Σε διαβαζω ΣΥΝΕΧΩΣ και ενημερωνομαι!
    Ειλικρινα σε θαυμαζω για το θαρος και το θρασος σου να κανεις κριτικη στα προιοντα που "και καλα" ειναι καλα για την υγεια μας κλπ.
    Συνεχισε ετσι!
    Ετσι που κατηντησε η διατροφη μας σε χρειαζομαστε να μας ξυπνας που και που!
    Μπραβο σου!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για το άρθρο.
    Δυστυχώς δεν είναι η μόνη φορά που η τηλεόραση προβάλλει λανθασμένα διατροφικά πρότυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ego den pira katholou kila stin eggumosini, antithetos mexri tin 35 evdomada (opou kai gennisa proora) mallon eixa xasei. den ekana diaita, apla den eixa oreksi na troo prapano. o giatros mou apla mou eixe zitisei na prosexo ta kila mou giati eixa apo prin arketa kila (94). den nomizo poz diki mou periptosi eftege ayto gia ton prooro toketo, kai genika gia ola ta provlimata pou eixan prokipsi.
    Mpravo gia to blog sas!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vivliolatreia,
    Ευχαριστούμε.
    Οι συστάσεις αύξησης βάρους για γυναίκες που είναι παχύσαρκες στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι 7 -11 κιλά αντί για 11-16 κιλά που ισχύει για γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοί σας που σε ελλιποβαρείς γυναίκες δίνουν διατροφικές οδηγίες ώστε να πάρουν μόνο 9 κιλά... Το είδα με τα μάτια μου στην περίπτωση ανεγκέφαλης γνωστής που φοβόταν ότι θα χαλάσει το σώμα της!
    Απ' την άλλη νομίζω ότι τα κιλά της εγκυμοσύνης έχουν να κάνουν και με την εκάστοτε περίπτωση. Π.χ. εγώ ξεκίνησα με φυσιολογικό βάρος και μόλις σε ένα μήνα πήρα 3 κιλά χωρίς υπερβολές στη διατροφή μου. Δεν βρίσκετε πιθανό να οφειλόταν σε κατακράτηση υγρών (δεδομένου ότι δεν είχα καθόλου εμετούς);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς υπάρχουν και γιατροί που προωθούν το μοντέλο των 9-12 κιλών ΑΥΣΤΗΡΑ ακόμη και για γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Είμαι στον 5ο μήνα, έχω πάρει 4-5 κιλά από την αρχή της εγκυμοσύνης μου και ο γιατρός μου θεωρεί ότι πρέπει να κάνω την καμπύλη σακχάρου των 75γρ κι όχι των 50 λόγω κιλών, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν του την κατακράτηση υγρών και την γενικότερη αύξηση των υγρών του σώματος, θεωρώντας ότι είναι όλα λίπος. Φυσικά και δεν ασχολούμαι με το ζήτημα, προσπαθώ να κάνω μια ισορροπημένη διατροφή και τίποτε περισσότερο από αυτό!!! Πάντως το blog σας είναι πολύ κατατοπιστικό και χρήσιμο.
    Έλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τρίδυμη κύηση με ειδική διατροφή λόγω πολύδυμης κύησης και ακινησίας, ο γυναικολόγος μου μου είπε να πάρω από 9-14 κιλά. Καμία εξαίρεση λόγω πολύδυμης κύησης.
    Τελικά πήρα 15 τα οποία ήταν το βάρος της κοιλιάς μου (3 πλακούντες, 3 αμνιακοί σάκοι, 3 έμβρυα).
    Μετά από 2 εβδομάδες ήμουν στα κιλά προ εγκυμοσύνης. Δε θεωρώ ότι αυτό που με συμβούλεψε ο γυναικολόγος ήταν εξωπραγματικό. Το παν είναι να τρέφεσαι σωστά χωρίς να λαμβάνεις άχρηστες & περιττές θερμίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή