6/10/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Creta Farm, Εν Ελλάδι Παριζάκι. Εν Ελλάδι;

ΤΑ ΣΥΝ:
*Πηγή πρωτεϊνών
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Περιέχει νιτρώδη
*Περιέχει αλάτι
*Περιέχει πολλά πρόσθετα

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Τα αλλαντικά γενικά έχουν τα ίδια συστατικά. Αυτό εδώ υποτίθεται διαφέρει γιατί περιέχει ελαιόλαδο. Αυτό δεν μας λέει και τίποτα. Καταρχήν το πρόβλημα με τα αλλαντικά είναι το αλάτι και νιτρώδη, αυτά τα δύο έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Άρα είναι λίγο άσχετο το ελαιόλαδο. Η εταιρία αναφέρει το εξής για το προϊόν της: «Αποτελεί ένα ιδανικό κολατσιό που αγαπούν τα παιδιά και εμπιστεύονται οι γονείς γιατί είναι νόστιμο και θρεπτικό». Σοβαρά; Δεν είναι, ότι και να λένε οι διαφημίσεις, οι ηθοποιοί και οι ιατρικές εταιρίες...ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

Επειδή πολυδιαφημίζονται αυτά τα προϊόντα, απλά αν κοιτάξουμε τα συστατικά θα δούμε ότι δεν είναι υγιεινά, ούτε απαραίτητα και ούτε είναι μέρος της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (100 γρ.): Θερμίδες: 194, Υδατάνθρακες: 7,5 γρ., Πρωτεΐνη: 11,6 γρ., Λιπαρά: 13 γρ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 1/10
Λιπαρά: 4,5/10
Θερμίδες: 7/10 Φυτικές Ίνες: -
Αποτελεσματικό
τητα/Χρησιμότητα: 1/10
ΣΥΝΟΛΟ: 3,3/10

5 σχόλια:

  1. Πολλά συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που μας δίνετε!
    Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει τελικά κάποιο αλλαντικό χωρίς νιτρώδη;

    Εύα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Ερώτηση. Εγώ δεν έχω δει αλλαντικό χωρίς νιτρώδη μέχρι στιγμής. Ωστόσο δεν τα έχω δει όλα. Τα νιτρώδη προστατεύουν από ένα συγκεκριμένο βακτήριο το Clostridium botulinum και γι αυτο βρίσκονται στα αλλαντικά. Μπορεί στο μέλλον να βρεθεί μία ακίνδυνη ουσία αντί για τα νιτρώδη να κάνει αυτή τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν στην αγορά αλλαντικά χωρίς νιτρώδη. Παράγονται από την εταιρία ΕΔΕΣΜΑ και λέγονται natarele. Δεν τα βρισκω πάντα αλλά όταν τα βρίσκω τα παίρνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέροντα τα άρθρα σας και βοηθούν τους καταναλωτές να μην είναι παθητικοί δέκτες των διαφημίσεων. Μήπως μπορείτε να γράψετε κριτική και για τη γαλοπούλα fouantre Υφαντής γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί η διαφορά της από την κοινή γαλοπούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν είναι για αλλαντικό, προτιμήστε κάτι που να είναι κομμάτι, πχ το μπέικον, το προσούτο ή και το καλό σαλάμι αέρος πχ Λευκάδας που έχουμε δει αρκετοί πως ακριβώς παράγεται στις εγκαταστάσεις των παραγωγών. Σε κάποια λίγα καταστήματα έχει καλά αλλαντικά, αλλά στα σουπερμάρκετ μόνο αυτά θα βρείτε.

    Το παριζάκι και η πάριζα είναι το μεγαλύτερο σκουπίδι των αλλαντικών. Ακολουθούν χοιρινές ωμοπλατές και γκουρμέ ανοησίες. Το κέρδος είναι στην υγρασία και η υγρασία θέλει υποστήριξη, πάντα με πράγματα που βλάπτουν. Για τον ίδιο λόγο ανεβαίνει και το αλάτι και οποιοδήποτε αλάτι, η γεύση στη υψηλή υγρασία είναι χάλια, ιδίως όταν το κρέας είναι άνοστο και κακής ποιότητας. Με τις σημερινές τιμές του κρέατος στη χοντρική, κάτω απο 15ευρώ το κιλό λιανική ειναι δύσκολο να εμφανιστεί καλό αλλαντικό σε ράφι. Οι πάριζες είναι απο 5 μέχρι 15 ευρώ το κιλό ανάλογο με το πόσο κορόιδο σε πιάνουν με τις θεωρίες για το λάδι και τα πράσινα άλογα για την καλη διατροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή