6/11/2010

Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC, που δεν είναι τελικά τόσο νέα.

Ίσως να έχεις ακούσει για το νέο βιβλίο του τηλε-διαιτολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη «Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC». Αναφέρθηκε στη περίφημη εκπομπή της Τατιάνας όπως και στην ιστοσελίδα της. Δεν θα κρίνω ούτε τον διαιτόλογο, ούτε και το βιβλίο, αλλά αυτά που ό ίδιος ισχυρίζεται σε συνέντευξη του που έχει δημοσιευθεί στη ιστοσελίδα της Τατιάνας και σε άλλη ιστοσελίδα. Ο όρος ORAC δεν είναι καινούργιος, είναι σχεδόν 20 χρονών, και αναφέρεται στην αντιοξειδωτική ικανότητα μιας τροφής, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για τη «νέα» δίαιτα. Η δίαιτα αυτή τώρα ειδικά το καλοκαίρι, προωθείται ως δίαιτα για να χάσει κανείς βάρος. Ο κύριος Γρηγοράκης αναφέρει σε ερώτηση: «Πως μπορώ με τη βοήθεια της «δίαιτας ORAC» να χάσω βάρος; Η δίαιτα ORAC συνεισφέρει στις κάλυψη των αντιοξειδωτικών απαιτήσεων του οργανισμού! Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ΄ επέκταση του μεταβολισμού». Σόρι αλλά όχι, δεν μπορείς συμπερασματικά να πεις ότι αφού τα κύτταρα λειτουργούν σωστά άρα και ο μεταβολισμός και άρα θα χάσεις βάρος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα έχουν πολλές δράσεις: μπορούν να προστατέψουν από πολλές παθήσεις (καρκίνο, καρδιά, διαβήτη) και αυτό όντως έχει αποδειχτεί με έρευνες, αλλά δεν έχει δείξει καμία έρευνα ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Και ενώ δεν το λέει ακριβώς, αυτό υπονοεί. Από την άλλη συστήνει δίαιτα λίγων θερμίδων (πολύ λίγες): «Μια μεσοθερμική διατροφή, 1000 με 1500 θερμίδες την ημέρα, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα τρόφιμα για την ικανή πρόληψη αντιοξειδωτικών θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σου και έτσι θα χάσεις κιλά.» Έτσι λοιπόν εξηγείται πως χάνεις βάρος... Δεν έχει να κάνει με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, μην λέμε τώρα και ότι θέλουμε, αλλά από το γεγονός ότι καταναλώνεις λίγες θερμίδες...
Επιπλέον ισχυρίζεται απώλεια βάρους 3-4 κιλών την εβδομάδα, είναι γνωστό ότι τόσο γρήγορη απώλεια οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών και δεν πρέπει να συστήνεται σε κανέναν. Επιπλέον η Τατιάνα αναφέρει (στην ιστοσελίδα-blog της) ότι έχει χάσει βάρος και τοπικά. Σόρι και πάλι, αλλά είναι γνωστό ότι ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να χάσει τοπικά (όσο και αν το θέλουμε).
Τέλος για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους: η «νέα αντιοξειδωτική δίαιτα  ORAC» είναι μια απλή, υγιεινή, Ελληνικού τύπου δίαιτα λίγων θερμίδων με φαναχτερό τίτλο και ξένες εντυπωσιακές ορολογίες. Θες να ακολουθήσεις διαιτολόγιο με υψηλό ORAC; Δηλαδή με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες; Ακολούθησε τη παραδοσιακή Ελληνική διατροφή, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα πάντα από το λάδι μέχρι το σκόρδο, στη κυριολεξία κάθε συστατικό έχει αντιοξειδωτική δράση. 

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δίαιτα πήγαινε εδώ.

18 σχόλια:

  1. Εγω οταν τρωγω την μιση ποσοτητα φαγητου και ενδιαμεσα κανενα φρουτο και πινωντας νερο παντα χανω βαρος.Κανω σωστα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων θα έχει σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους. Ωστόσο έχει σημασία και η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνεις, δηλαδή η θρεπτική αξία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μετα τη ληξη της διαιτας και την προσληψη τροφης που δεν υπακουει αυστηρα στην επιλογη αυτου του προτυπου, θα ξαναπαρω τα κιλα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Irini,
    Μετά τη λήξη οποιασδήποτε δίαιτας, αν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι για να συντηρήσεις το τωρινό σου βάρος, θα ξαναπάρεις τα κιλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και κατι ακομα...δεν νομιζω οτι η διαιτα ειναι τοσο κακη οσο την παρουσιαζετε....φυσικα και ειναι αποψη σας και τη σεβομαι αλλα η αληθεια ειναι οτι εμενα ειναι ακριβως στα μετρα μου...ισως εχει να κανει με μια αλλη δημοσιευση σας που μιλουσε για την καταλληλη διαιτα...εγω θα τη συνιστουσα γιατι δεν ειναι διαιτα πεινας που νομιζω πως ειναι ενα καλο σημαδι ισορροπιμενης διατροφης....απλα σας μιλαω επειδη την εχω κανει και νομιζω θα σας βοηθουσε μια δευτερη γνωμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Irini,
    Δεν αναφέραμε ότι είναι κακή δίαιτα, αυτό που αναφέρουμε είναι ότι δεν είναι κάτι νέο, ενώ κάνει υποσχέσεις που δεν ισχύουν επιστημονικά. Είναι στην ουσία η Ελληνική δίαιτα που υπάρχει χρόνια, προωθημένη με άλλο όνομα. Στην ανάρτηση αναφέρουμε: «η «νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC» είναι μια απλή, υγιεινή, Ελληνικού τύπου δίαιτα λίγων θερμίδων με φανταχτερό τίτλο και ξένες εντυπωσιακές ορολογίες.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. επισης ομως αναφερατε και αυτο: "Επιπλέον ισχυρίζεται απώλεια βάρους 3-4 κιλών την εβδομάδα, είναι γνωστό ότι τόσο γρήγορη απώλεια οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών και δεν πρέπει να συστήνεται σε κανέναν. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι η μόδα που παίζει παρα πολύ στις ΗΠΑ. Οχι η δίαιτα orac αλλά η επιλογή τροφων με βάση το Orac score τους. Το θέμα με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και μετά από ψάξιμο και αρκετό διάβασμα διαπίστωσα ότι το orac score μιας τροφής αναφέρεται στην ικανότητα της να δεσμευει μια μόνο από της ελευθερες ρίζες που κυκλοφορούν στο σώμα μας! Για τις υπόλοιπες δε μας λέει τίποτα!
    Εννοείται επίσης ότι η μέτρηση γίνεται στο εργαστήριο (in vitro) και όχι στο ανθρώπινο σώμα. Οπότε σηκώνει αρκετή συζήτηση όλη αυτή η μόδα για διάφορους λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διάβασα στο AcaiBerry Hellas πως το acai berry έχει 18500 μονάδες ORAC.
    Αληθεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορεί και να έχει τόσο. Θα πρέπει κάποιος να πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο προιόν έχει τόσο. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχει τόσο, δε νομίζω ότι λέει πολλά. Σε μια υγιεινη διατροφή χρειαζόμαστε ποικιλία ωφέλιμων τροφών και όχι κατανάλωση μιας μόνο, όσο υψηλό orac score και αν έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Φαίνεται πως αν έχεις αρκετή πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε μπορείς να υποστηρίξεις οτιδήποτε.
    Δεν υπάρχει κάτι μαγικό πίσω από το ισοζύγιο θερμίδων και το πώς εξηγείται η απώλεια λίπους. Από την άλλη φαντεζί όροι όπως "αντιοξειδωτικά" , "οξειδωτικό στρες", "ORAC score" εντυπωσιάζουν τον ημιμαθή ή τον ανυποψίαστο και τον θαμπώνουν με επιστημοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. διατροφη orac και νόσος crohn?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διάβασα το άρθρο με πολύ προσοχή και θα έλεγα πως αυτή η διατροφή Orac έχει κάνει και σε μένα πολύ καλό και απο την πρώτη βδομάδα έχω χάσει 1 κιλό που δεν μπορούσα με άλλες διατροφές με τίποτα.(γιιατί θέλω να χάσω λίγα κιλά) Επιπλέον όλοι μα όλοι ξέρουμε πως είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ να χάνει με διατροφή ένας οργανισμός εως 4 κιλά το μήνα. Επιπλέον θα συμφωνήσω και γω ότι δεν είναι δίαιτα πείνας αλλά πολύ σωστή διατροφή. ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣ. Αρα ,πέρα απο το γεγονός πως η ORAC δεν εμφανίστηκε τώρα όλα τα υπόλοιπα που αναφέρετε μόνο σωστά δεν είναι.Και ένα τελευταίο...εγώ μόλις χάσω κιλά αμέσως μαζεύω στην περιφέρεια. ΑΡΑ..χάνω τοπικά. Εσείς γιατί αμφιβάλλετε οτι κάτι τέτοιο όντως συνέβει και στην Στεφανίδου? Όλοι οι οργανισμοί δεν είναι ίδιοι και εσείς σαν διαιτολόγος δεν θα έπρεπε να είστε τόσο γενική για το πως αντιδρά ο καθένας οργανισμός σε μια δίαιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Μια διευκρίνιση, στην ανάρτηση μας αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος διαιτολόγος αναφέρει οτι η απώλεια βάρους που μπορεί να πετύχει κανείς είναι 4 κιλά την ΕΒΔΟΜΑΔΑ όχι το ΜΗΝΑ όπως αναφέρθηκες στο σχόλιο σου. Και ναι τέτοια γρήγορη απώλεια οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών και δεν πρέπει να συστήνεται σε κανέναν.
    Αυτά που γράφουμε τα στηρίζουμε μόνο σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε προσωπικές εμπειρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΕΜΕΝΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ Η ΔΙΑΙΤΑ ΑΥΤΗ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ?ΕΝΝΟΩ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ? ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εγω που ειμαι 15 χρονων και θελω να χασω περιπου 3 κιλακια γρηγορα ομως, μου την συστηνετε? ειναι υγιεινη για ενα παιδι τησ ηλικιας μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΝΤΩΣ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΥΠΟΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑ 90 % ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ...ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ORAC ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εγώ αγόρασα το βιβλίο,που ήταν ακριβό,αλλα έχει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την υγειινή διατροφή,βασισμένη στα αντιοξειδωτικά!
    σήμερα,'υστερα απο έναν χρόνο,άρχισα την δίαιτα!
    θέλω να χάσω περίπου 8 κιλά....για να δούμε!!!αυτό βέβαια που δεν μου άρεσε(το βιβλίο γενικά είναι πολύ καλό και χρήσιμο)είναι οτι ο κ.Γρηγοράκης έχει μέσα τρόφιμα απο τους χορηγούς του!creta farm,μπισκότα με πολυδημητριακά "παπαδοπούλου"και προωθεί αρκετά την γραβιέρα κρήτης!κρητικός είναι βέβαια!δηλαδή αν φάω γραβιέρα αμφιλοχίας;πάντως,η δίαιτα αυτή είναι πολύ υποστηρικτική για την ψυχολογία μου.δεν αισθάνομαι οτι στερούμαι και ξέρω οτι στη φάση συντήρησης δεν θα φάω πράγματα που θα μου έλειπαν σε περίπτωση αυστηρής δίαιτας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή