7/10/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Alpen Original. Καλά, όταν τρως λίγα.

ΤΑ ΣΥΝ:
*Ολικής Αλέσεως δημητριακά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το μούσλι είναι γνωστό ως υγιεινή επιλογή δημητριακών και δημιουργήθηκε από Ελβετό γιατρό το 1900 για τους ασθενείς του που χρειαζόταν να τρέφονται καλά, και γι αυτό το λόγο αποτελούσαν μία συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Τα περισσότερα συσκευασμένα μούσλι που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ σήμερα περιέχουν και πρόσθετη ζάχαρη και άλλα συστατικά. Το Alpen Original έχει το θετικό ότι περιέχει μόνο ολικής αλέσεως δημητριακά (σιτάρι ολικής αλέσεως και βρώμη) και αρκετά ξερά φρούτα αλλά και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο περιέχει και μία μικρή ποσότητα ζάχαρης. Έχει αρκετές φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες ανά γραμμάριο (λιγότερες και από τα Fitness και τα Special K). ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; Έχει σχετικά λίγα συστατικά τα οποία στη πλειοψηφία τους είναι υγιεινά (δημητριακά ολικής αλέσεως, ξερά φρούτα, ξηροί καρποί) λίγες θερμίδες και είναι χορταστικά λόγω τω συστατικών τους. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι αρκετά συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων. Δηλαδή δεν έχουν όγκο συγκριτικά με τις θερμίδες που προσφέρουν. Έτσι 2-3 κουταλιές της σούπας μούσλι αντιστοιχούν για παράδειγμα σε 2/3 φλιτζανιού άλλου δημητριακού πιο "φουσκωτού". Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν προσπαθείς να χάσεις βάρος γιατί μπορεί να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες απ' ότι πιστεύεις. Για αυτό ο λόγο χρειάζεται προσοχή στη ποσότητα. Αν σου αρέσει να τρως ένα γεμάτο μπολ δημητριακά, καλύτερα να επιλέξεις ένα πιο ελαφρύ δημητριακό.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 45 γρ.: Θερμίδες: 161, Υδατάνθρακες: 30,1 γρ., Πρωτεΐνη: 5 γρ., Λιπαρά: 2,3 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 7,5/10
Λιπαρά: 9/10
Θερμίδες: 4/10
Φυτικές Ίνες: 7/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 6,5/10
ΣΥΝΟΛΟ: 6,8/10


3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το blog σας.Γνώσεις απαραίτητες σε όλους μας.Συγχαρτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο.. τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογείτε...?
    δηλαδή όταν λέτε Λιπαρά:9/10 (εννοείτε πως έχει πολλά λιπαρά ή πως έχει λίγα, κ στον "τομέα" που αφορά τα λιπαρά είναι πολυ καλά..?)
    και όχι μόνο στα λιπαρά αλλά σε όλους τους τομείς.
    Ελπίζω να έγινα κατανοητός... ευχαριστώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η βαθμολογία βασίζεται στις καθιερωμένες βασικές αρχές διατροφής και στη νομοθεσία Αμερικής και Ευρώπης σχετικά με ισχυρισμούς σε ετικέτες. Έτσι για παράδειγμα ένα προϊόν θεωρείται καλή πηγή φυτικών ινών αν περιέχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια ανά μερίδα.
    Η υψηλός αριθμός είναι καλή βαθμολογία, για παράδειγμα υψηλή βαθμολογία για τα λιπαρά σημαίνει ότι έχει λίγα λιπαρά.

    Έχουμε και σχετική ανάρτηση:
    http://natofao.blogspot.com/2010/05/blog-post_7429.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή