7/06/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Καλύτερα Παγωτά. Παγωτό η Παγωμένο Γλύκισμα;

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ
ΠΑΓΩΤΟ
Θα το θέλαμε πολύ να κάνουμε κριτική σε όλα τα παγωτά που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά αν το επιχειρούσαμε δεν θα τελειώναμε ποτέ. Το θέμα είναι να τα φας η όχι; Η απάντηση είναι εξαρτάται. Αν τρως ένα παγωτό (με φυσιολογικό αριθμό θερμίδων 150-250) και περιορίζεις από κάπου αλλού τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είσαι εντάξει. Από την άλλη αν κάθε μέρα τρως και ένα τεράστιο πύραυλο συν αυτά που τρως συνήθως, θεωρητικά μπορεί να πάρεις 1/2 κιλό σε μία εβδομάδα. Το παγωτό κλασσικά αποτελούνταν από μερικά βασικά φρέσκα συστατικά: γάλα, αυγά, κρέμα και ζάχαρη. Τώρα όλα τα άλλα δεν είναι παγωτά αλλά «παγωμένο γλύκισμα» (έτσι αναφέρεται στην συσκευασία) όπως λένε επιδόρπιο γιαουρτιού για τα γιαούρτια, για παράδειγμα. Οι φωτογραφίες εδώ δείχνουν τη μεγάλη διαφορά: Από τη μία έχεις τα συστατικά ενός πυραύλου, που όπως μας λέει φτιάχνεται με «αγάπη», πως γίνεται να είναι με αγάπη και να περιέχει πάνω από 25 συστατικά; Και μετά στις επόμενες 2 φωτογραφίες παγωτό βανίλια που περιέχει μόνο 5 συστατικά...

Εδώ δείχνουμε 2 απλά παραδείγματα κατηγορίας παγωτού που θερμιδικά είναι σχεδόν τα ίδια, αλλά από άποψη πρόσθετων είναι σαφώς προτιμότερο το πιο απλό παγωτό με τα λίγα συστατικά. Αν λοιπόν θες να φας παγωτό, έχε υπόψη σου μερικά πράγματα:
*Όσο πιο "σκέτο" το παγωτό, τόσο το καλύτερο (κοίτα τη λίστα των συστατικών).
*Διάλεξε αυτά που δεν ξεπερνούν τις 250 θερμίδες.
*Προτίμησε το κανονικό παγωτό παρά γρανίτα η οποία αποτελείται κυρίως από ζάχαρη. Με το κανονικό παγωτό τουλάχιστον λαμβάνεις και λίγη πρωτεΐνη από το γάλα, που θα σε χορτάσει περισσότερο.
*Προσοχή στα λάιτ παγωτά, μερικά έχουν λιγότερη ζάχαρη αλλά συνεχίζουν να περιέχουν υδατάνθρακες και ίσως και περισσότερα λιπαρά με αποτέλεσμα να περιέχουν τις ίδιες θερμίδες η περισσότερες
.

4 σχόλια:

  1. θα ήθελα να ρωτήσω και αν μπορεί να γίνει και νέο θέμα. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φάς ένα παγωτό ή ενα γλυκό? Άλλοι λένε μετά απο καλή γυμναστική διότι ο οργανισμός σου χρειάζεται άμεσα ενέργεια όποτε θα ελαχιστοποιήσεις τις αρνητικές παρενέργειες του γλυκού, άλλοι λένε όχι πρίν η μετά απο γυμναστική γιατί δύσκολα καίγεται το λίπος εκείνη την ώρα, άλλοι λένε πρωινες ωρες καλύτερα να φάς οτιδήποτε <> οπού ο μεταβολισμός είναι ακόμη <> και έχει και ο οργανισμός ανάγκη μετά απο 8 ώρες ύπνου για υδατάνθρακες?, άλλοι λένε πάλι ότι όλα τα συστατικά των γλυκών του εμπορίου ειναι άσχημα όποτε γλυκά γιόκ.Τι απο όλα ισχύει τέλος πάντων? <<εννοείτε ότι ήδη έχουμε προσέξει τις θερμίδες και ίσως να αφαιρεθεί κάτι στη διατροφή την υπόλοιπη μέρα αφού πρόκειται να καταναλωθεί γλυκό. Επίσης θέλω μια απάντηση και για τα άσχημα γλυκά όχι απαντήσεις του στύλ φάε μόνο ζελε με γλυκαντικά ή φτιάξε μόνος σπίτι γιατί ειδικά για το γλυκό πιστευώ οτι όταν το φάς πρέπει να το ευχαριστηθείς και να σου φύγει μια και έξω για να τρώς και πιο σπάνια. αν σοθ αρέσει δηλαδή συγκεκριμένα ένα παγωτό ή μια πάστα που φτιάχνει ενα συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο όπως το φτιάχνει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H καλυτερη στιγμη να φας ενα γλυκο ειναι ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε αυτο ειναι σωστο! το να καταπολεμας συνεχως τις ορεξεις σου πιο πολυ κακο κανει παρα καλο!! Οι περισσοτεροι μετα απο ενα διαστημα υγιεινης διατροφης πεφτουν με τα μουτρα στα γλυκα και τα σουβλακια λεγοντας ααα αυτη ειναι ζωη! Αντιθετως μαι ισορροπημενη διατροφη χωρις ελλειψεις σε καποιο προιον-χαρα για τον καταναλωτη αντεχει στο χρονο και κραταει και την ψυχολογια σε ανεβαζμενα επιπεδα!!! Θα μου πεις ποια η διαφορα τοτε? Η διαφορα ειναι το μετρο που τα καταναλωνεις αλλα και ο τροπος, ο χρονος κ.τ.λ.

      Διαγραφή
  3. Ποια η γνωμη σας για τα frozen yogurt? εχω ακουσει απο διατροφολογο οτι εχουν μεν λιγοτερες θερμιδες αλλα εχουν αλλα συστατικα που το βοηθουν να πηξει που το καθιστουν χειροτερα διατροφολογικα απο ενα "απλο" γιαουρτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή