7/09/2010

Έρευνα: Δεν φταίει η έλλειψη δραστηριότητας για τη παιδική παχυσαρκία.

Παντού ακούμε ότι η παχυσαρκία στα παιδιά οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν κινούνται αρκετά. Ωστόσο, Αγγλική έρευνα δείχνει ότι η ίδια η παχυσαρκία προκαλεί την έλλειψη δραστηριότητας και όχι το αντίστροφο. Και επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η παιδική παχυσαρκία ξεκινά από πολύ νωρίς και οφείλεται σε διατροφικές συνήθειες που καθιερώνονται σε πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμα πάνε σχολείο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 200 παιδιών σε διάστημα 11 χρόνων και διαπίστωσαν, μέσω διάφορων μετρήσεων, ότι τελικά η σωματική δραστηριότητα δεν επηρέασε το σωματικό βάρος των παιδιών. Ωστόσο φαίνεται ότι τα παχύσαρκα παιδιά γυμνάζονται λιγότερο γιατί έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης η ντρέπονται για το σώμα τους οπότε προτιμούν να μην γυμνάζονται καθόλου. Καλά θα κάνουν να διαβάσουν αυτή την έρευνα πολλές εταιρίες τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά όπως η Coca Cola. Και αυτό γιατί συχνά οργανώνουν προγράμματα για παιδιά τα οποία τονίζουν ότι τα παιδιά χρειάζονται άσκηση, αγνοώντας εντελώς το θέμα της διατροφής (δεν τους συμφέρει άλλωστε). Προσπαθώντας να μας πείσουν ότι αν γυμνάζεται το παιδί σου μπορεί να τρώει και διάφορες τροφές "σκουπίδια"...

Όχι δεν μπορείς να ταΐζεις το παιδί σου κρουασάν και κόκα κόλα και με μία ώρα στη παιδική χαρά να πιστεύεις ότι όλα είναι ΟΚ. Δεν είναι. Σήμερα το 30% των ελληνόπουλων είναι παχύσαρκα.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι η ελάττωση θερμίδων φαίνεται να είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους σε παιδιά και αναφέρουν διατροφικά λάθη που κάνουν πολλοί γονείς: μέγεθος μερίδων, τροφές με πολλές θερμίδες και ροφήματα με ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί κτλ.).
Πηγή: Archives of Disease in Childhood


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου