8/07/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Καραμολέγκος, Ψωμί Ολικής Αλέσεως Σταρένιο. Ψεύτο-υγιεινό.

ΤΑ ΣΥΝ
* Δεν περιέχει χρωστικές.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει ελάχιστο αλεύρι ολικής αλέσεως.
* Περιέχει μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά (τρανς).

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Άριστο παράδειγμα ψωμιού που ενώ φαίνεται υγιεινό εξωτερικά, δεν είναι. Ισχυρίζεται ότι είναι ολικής αλέσεως, ωστόσο το πρώτο συστατικό είναι απλό αλεύρι σίτου (όχι ολικής) και το δεύτερο συστατικό είναι αλεύρι ολικής αλέσεως αλλά μόνο 27%. Για να λάβει κανείς τα μέγιστα οφέλη των προϊόντων ολικής αλέσεως καλό είναι να είναι 100% ολικής η τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά 27% είναι γελοίο. Δεν είναι μόνο αυτό ας δούμε τι άλλα "μαργαριτάρια" θα βρούμε: Περιέχει λιπαρά και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά (τα γνωστά τρανς λιπαρά), που βασικά θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα συστατικά: αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι, προωθούν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, συσχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις, μάθε περισσότερο εδώ. Λόγω του ότι το ολικής αλέσεως αλεύρι είναι τόσο λίγο για να αυξήσει σημαντικά τις φυτικές ίνες του προϊόντος πρόσθεσαν και άλλες φυτικές ίνες για να αυξηθεί η διατροφική αξία του προϊόντος. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι πρόσθετες φυτικές ίνες (δηλαδή αυτές που δεν προέρχονται από ολικής αλέσεως δημητριακά) δεν έχουν τελικά τις ίδιες ιδιότητες με τις φυσικές μορφές, άρα δεν θα σε προστατέψουν ιδιαίτερα ούτε θα βοηθήσουν το γαστρεντερικό σου σύστημα. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;
Το ψωμί σαν τροφή δεν έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά γι' αυτό σε ορισμένες κατηγορίες αυτό το προϊόν θα πάρει υψηλή βαθμολογια, ωστόσο στη διατροφή δεν παίζει μόνο ρόλο η ποσότητα (θερμίδες-λιπαρά) αλλά και η ποιότητα. Με αυτό το ψωμί όχι μόνο δεν θα λάβεις τις ευεργετικές ιδιότητες του ψωμιού αλλά μπορεί και να σε βλάψει, γι' αυτό δεν θα ήταν μια έξυπνη ούτε υγιεινή επιλογή.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΦΕΤΑ (31 γρ.): Θερμίδες: 77, Υδατάνθρακες: 13 γρ., Πρωτεΐνη: 3,8 γρ., Λιπαρά: 1,1 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 1/10
Λιπαρά: 9/10
Θερμίδες: 5,5/10
Φυτικές Ίνες: 4/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 1,5/10
ΣΥΝΟΛΟ: 4,2/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου