8/20/2010

Νέα έρευνα για το κόκκινο κρέας.

Άλλη μια έρευνα που δείχνει ότι το κόκκινο κρέας τελικά δεν είναι τόσο καλή επιλογή. Η έρευνα προέρχεται από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ όπου διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα είχαν 30 % περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή πάθηση σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν 1/2 μερίδα την ημέρα (1 μερίδα είναι περίπου 100 γρ.). Επιπλέον οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν ότι αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεΐνης μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών. Ο κίνδυνος μειώνεται ως εξής:
30% μικρότερο κίνδυνο αν καταναλώνεις μία μερίδα ξηρούς καρπούς αντί για κόκκινο κρέας
24% μικρότερο κίνδυνο αν καταναλώνεις μία μερίδα ψάρι αντί για κόκκινο κρέας
19% μικρότερο κίνδυνο αν καταναλώνεις μία μερίδα πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας
13% μικρότερο κίνδυνο αν καταναλώνεις μία μερίδα ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα...
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρως κόκκινο κρέας απλά σε μικρότερες ποσότητες η σε μικρότερη συχνότητα. Περιττό να το πούμε, αλλά θα το ξαναπούμε, αυτό γινόταν και στη δική μας παραδοσιακή Ελληνική διατροφή: τρώγανε κόκκινο κρέας μια φορά τη εβδομάδα...το πολύ.
Για την έρευνα αυτή οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από 84136 γυναίκες επί 26 χρόνια.
Και ναι, έγινε μόνο σε γυναίκες αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, στοιχεία από παλιότερες έρευνες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ισχύει και για τους άντρες.

5 σχόλια:

  1. na to fao? αυτό θα έπρεπε να αναρωτιέται μάλλον και ο κάθε νοσηλευόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο... Πρόσφατα συγγενικό μου πρόσωπο νοσηλεύτηκε στο Θριάσιο μετά από εγκεφαλικό και ενώ δήλωσε το πρόβλημα διαβήτη που έχει (παίρνει ινσουλίνη) οι γιατροί δεν δώσαν καμία σημασία, ενώ ο διαιτολόγος του νοσοκομείου τον "περιποιήθηκε" δίνοντας τους για 3 ημέρες πουρέ - ρύζι - κομπόστα και "φτιάχνοντας" του ζάχαρο 300 ενώ ήταν ρυθμισμένος....
    Προσέχετε τι σας δίνουν να φάτε στα δημόσια νοσοκομεία.. Μάλλον δεν έχουν πάρει το θέμα της διατροφής στα σοβαρά ή το διαχειρίζονται άσχετοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα κακα του κοκκινου κρεατος ειναι λογω των συνθηκων παραγωγης του και ποιοτητας της ζωοτροφης (κατι το οποιο ληφθηκε αραγε υπ'οψιν?)

    πως ειναι δυνατον να ειναι επιβλαβες κατι που ηταν το κυριο μεσο επιβιωσης των κηνηγων προγονων μας επι χιλιετιες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα κακά της διατροφής με υπερβολικό κρέας είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, προτού οι συνθήκες παραγωγής γίνουν αυτές που είναι τώρα. Οι πρόγονοι μας δεν έτρωγαν φυσικά μόνο κρεας αλλά και άλλα τρόφιμα και βέβαια (το κυριότερο)ωδεν έφταναν σε μεγάλες ηλικίες τέτοιες που να έχουν τα νοσήματα φθοράς που προκαλούνται από την κατανάλωση κρέατος. Πέθαναν νωρίς οι περισσότεροι από πλείστες αιτίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν θα διαφωνησω οτι η (υπερβολικη) κρεοφαγια ενεχει κινδυνους οι οποιοι ισως δεν μπορουσαν να προλαβουν να εκδηλωθουν.

    ωστοσο ας λαβουμε υπ'οψιν οτι μεχρι να εκδηλωθουν αυτα τα συμπτωματα φθορας (που υπαρχουν και ενδειξεις που ενοχοποιουν τους υδατανθρακες επισης) οι προιστορικοι προγονοι μας ηταν σε εξαιρετικη υγεια αφου ηταν σε θεση να κηνυγουν και να εξελιχθουν με εξαιρετικη επιτυχια. αυτο για μενα ειναι δεικτης ακρας υγειας.

    δεν θελω να θεοποιησω την κρεοφαγια απλως θεωρω τις σημερινες φοβιες προς αυτην αβασιμες, ανιστορητες και κατευθυνομενες απο την βιομηχανια τροφιμων...η οποια απο τι το βγαζει το κερδος της? απο μπισκοτακια, πατατακια, κεικακια και αλλα -ακια τα οποια μονο απο υδατανθρακες μπορουν να προερχονται φυσικα για λογους μαζικης παραγωγης και διαθεσης

    στο ιντερνετ ειναι ελευθερα διαθεσιμο σε pdf (με ενα ψαξιμο στο γκουγκλ) και η εξης ενδιαφερουσα μελετη που παρουσιαζει το προβλημα
    Cereal Grains: Humanity’s Double-Edged Sword

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του ανώνυμου. Μην σχολιάζεται αν δεν γνωρίζεται και φυσικά διαιτολόγοι φιλτράρεται τι δημοσιοποίητε. Υπάρχουν τόσα στοιχεία που αποδεικνίουν οτι το κατάλληλα μεγαλωμένο κρέας (κίνηση, τροφή,συνθήκες διαβίωσης) οφελεί την υγεία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στο κόκκινο κρέας βρίσκονται αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά. Αναφέρο ενδεικτικά: Καρνοσύνη, λιποϊκο οξύ, απορροφήσημος σίδηρος,καρνιτίνη(ειδκά στα σπλάχνα). Θέλω να μου απαντήσεται για πιο λόγο οι λάπωνες είναι ένας απο τους μακροβιέστρους λαούς στο κόσμο. Τρώνε 90% κρέας. Οχι μόνο ψάρια. Κόκκινο. Φώκιες,φάλαινες.

    Οι ουσίες (πλήν του σιδήρου) που ανέφερα αποδεδειγμένα αποτελούν τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά του νευρικού συστήματος και όχι μόνο.Αυτό συμβαίνει γιατι μόνο αυτές οι ουσίες μπορόυν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Διαβάστε και κουράστε κάθε πράγμα που σας απασχολεί. Ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ εχουν το Χάρβαρντ το 2025, η στατιστική πρόβλεψη σήμερα για θάνατο απο καρκίνο στη χώρα θα ειναι 1 στους 2. Μπορεί να το συλλάβει ο νούς σας. Εμένα δεν μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή