9/28/2010

3 Επικίνδυνες Γλυκαντικές Ουσίες που πρέπει να αποφεύγεις.

Κυκλαμικό Οξύ: Είναι γλυκαντική ουσία που είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα. Το 1970 απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι προκαλεί καρκίνο. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι η ίδια η ουσία που προκαλεί καρκίνο αλλά ότι αυξάνει τη δραστικότητα άλλων καρκινογόνων ουσιών και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ειδικά αν καταναλώνεται για μεγάλο διάστημα.
Σακχαρίνη: Η σακχαρίνη είναι 350 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι προκαλεί καρκίνο της κύστης, ενώ άλλες καρκίνο της μήτρας, ωοθηκών και άλλων οργάνων. Μια άλλη έρευνα που έγινε από Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών γενικώς αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου της κύστης. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) πρότεινε να απαγορευτεί η σακχαρίνη, ωστόσο το Κογκρέσο παρενέβη και έτσι τώρα επιτρέπεται η χρήση του.
Ασπαρτάμη: Γλυκαντική ουσία που είναι 180-220 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε λάιτ προϊόντα, αναψυκτικά και ροφήματα. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Αρχικές έρευνες το 70 έδειξαν ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Αργότερα οι γνωστές Ιταλικές έρευνες που έγιναν το 2005 και 2007 έδειξαν πάλι σε πειραματόζωα ότι προκαλεί λευχαιμία και λέμφωμα (μορφές καρκίνου)... Ωστόσο οι αρχές τις απέρριψαν λέγοντας ότι δεν είχαν γίνει σωστά. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών λάιτ που περιέχουν ασπαρτάμη αύξησαν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού κατά 38%. Ο Σύλλογος Διαιτολόγων Αμερικής (ADA) υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη είναι ακίνδυνη, βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ADA έχει χορηγό την Coca Cola. Πιστεύεται ότι η μακροχρονια χρηση ασπαρτάμης πιθανότατα να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ειδικά σε παιδιά. Πήγαινε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
Πριν λοιπόν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τεχνητό γλυκαντικό σκέψου ότι μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη έχει μόνο 16 θερμίδες. Όσο για τα άλλα προϊόντα, οι "χωρίς ζάχαρη" εκδοχές συνήθως έχουν τις ίδιες θερμίδες με τις κανονικές εκδοχές.


7 σχόλια:

  1. Υπάρχουν ισχυρές γλυκαντικές (επιτραπέζιες)όπως : Ζαχαρίνη, Ασπαρτάμη, Σουκραλόζη, Ακετοσουλφάμη Κ, Κυκλαμίνη, θαυματίνη, νεοεσπεριδίνη, διυδροχαλκίνη DC.
    Επίσης οι γλυκαντικές όγκου (ζαχαροπλαστικής) όπως : Σορβιτόλη, μαννιτόλη, ισομαλτιτόλη, μαλτιτόλη, λακτιτόλη, ξυλιτόλη και κάποιες ακόμη.
    Οι παραπάνω είναι κωδικοποιημένες απο ΕΕ, κυρίως με (Ε 9χχ), αλλά και (Ε 4χχ).
    Ολες έχουν βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό.
    Η Ασπαρτάμη (1-ασπαρθυλ-1-φαινυλαλανίνη-μεθυλ-εστέρ), περιέχει :
    1) Φαινυλαλανίνες 50%, είναι νευροδιαβιβαστές, (L-Dopa, norepinenefrin, epinefrin) και δυνατόν προκαλέσουν προβλήματα στη φυσιολογία του εγκεφάλου, ποικιλία ψυχιατρικών διαταραχών, συμπτώματα φόβου-ανησυχίας, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, καταληψία, τρέμουλο, κ.α., επίσης επηρεάζουν σοβαρά το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη απο θάνατο κυττάρων μέχρι πνευματική καθυστέρηση.
    2) Ασπαρτικό οξύ 40%, λειτουργεί σαν μέγιστος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής, άτομα με κατάθλιψη ή εγκεφαλική ατροφία βρέθηκαν με μεγάλα ποσά ασπαρτικού οξέως στο σώμα. Ανήκει στις εξιτοτοξίνες (εργασίες Dr, Russel Blaylock, Dr.Olney κ.α.). Εδώ με παρουσία υπέρτασης, ή διαβήτη, ή καπνίσματος, χαλαρώνει η φραγή τοξινών του οργανισμού προς τον εγκέφαλο με σοβαρές επιπτώσεις.
    3) Μεθανόλη 10% (κοκτέϊλ φορμαλδεΰδης). Στη φύση η μεθανόλη είναι προσκολημένη στην πεκτίνη, έτσι περνάει απο το γαστρεντερικό χωρίς να μεταβολίζεται και κατόπιν μετατρέπεται σε φορμαλδεϋδη. Με την ασπαρτάμη εισέρχεται στον οργανισμό και εκεί μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη, έτσι δημιουργούνται καρκίνοι, κυρίως σε στήθος και προστάτη.
    Η ζαχαρίνη κατηγορείται για διαβήτη και καρδιακά, (εδώ το παράδοξο είναι πως συστήνεται απο ορισμένους σε διαβητικούς).
    Υπάρχει επίσης ένα ευρείας χρήσης γλυκαντικό η Φρουκτόζη που όμως δεν είναι καθόλου αθώα.
    Η φρουκτόζη κατηγορείται γιά : αντίσταση στην ινσουλίνη & παχυσαρκία, ανεβάζει την πίεση, τα τριγλυκερίδια & την LDL (κακή χοληστερίνη), αδειάζει τις αποθήκες του οργανισμού απο βιταμίνες & ιχνοστοιχεία, θεωρείται πως ανοίγει το δρόμο για μία σειρά ασθένειες όπως καρδιάς, συκωτιού, καρκίνου, αρθρίτιδας & ποδάγρας.
    Ενα άλλο γλυκαντικό που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιεί σε περιορισμένη κλίμακα είναι η Μαλτοδεξτρίνη.
    Η Μαλτοδεξτρίνη είναι υδατάνθρακας που παράγεται απο ζύμωση αμύλου καλαμποκιού, ή πατάτας, ή ρυζιού. Εκείνη που παράγεται από καλαμπόκι πρέπει να αποφεύγεται εντελώς, ενώ είναι προτιμότερη αυτή που παράγεται απο ρύζι, όμως είναι δύσκολο σαν καταναλωτές να πληροφορηθούμε την προέλευση της.
    Έτσι εάν μπορούμε, (ή αν επιτρέπεται), να φάμε ζάχαρη είναι καλύτερη εκείνη η ακατέργαστη απο ζαχαροκάλαμο.
    Όμως το καλύτερο απο όλα είναι το Μέλι.

    ΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σουκραλόζη είναι επικύνδινη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό..Μάθαμε πως η φαινυλαλανίνη και το ασπαρτικό οξύ , δύο αμινοξέα που εμπεριέχονται εκ φύσεως σε δεκάδες πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές, μπορεί να δημιουργήσουν τόσο σοβαρά προβλήματα.Εμπρός λοιπόν κόψτε ότι τρώτε που εμπεριέχει ζωικές πρωτεΐνες.Κινδυνεύετε από εγκεφαλική ατροφία και κατάθλιψη Σοβαρευτείτε αγαπητοί, το πρόβλημα με την ασπαρτάμη έγκειται στον εστέρα της μεθυλικής αλκοόλης (και εξαρτάται από τη ποσότητα κατανάλωσης) και όχι στα αμινοξέα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι "αγαπημένες" μου γλυκαντικές ουσίες με έκαναν να τρέχω πριν μερικά χρόνια 2006, έκανα κάποιες εξετάσεις αίματος, όπου τα επίπεδα στις τρανσαμινάσεις του αίματος ήταν ΠΟΛΥ υψηλά.Αμέσως ο γιατρός με ρώτησε αν παίρνω φάρμακα και ποία και με έστειλε να κάνω υπέρηχο στο συκώτι και περισσότερες εξετάσεις αίματος, έψαχνε για υπατήτιδα όπως μου είπε.Τόσο ανεβασμένες ήταν οι τιμές.Φάρμακα δεν παίρνω.Ποτά και γενικά αλκοόλ καταναλώνω σε πολύ λογικά πλαίσια, δηλ.1 με 2 ποτήρια κρασί την εβδομάδα και άν.Το συκώτι μου δεν είχε λιπώδη διύθηση (αν το γράφω και σωστά).Οι εξετάσεις για διάφορες υπατητίδες αρνητικές.Εκανα ξανά εξετάσεις σε δύο διαφορετικά αιματολογικά εργαστήρια, για να αποκλείσουμε την περίπτωση λάθους.Κανένα λάθος.Οι τιμές στα επίπεδα των τρανσαμινάσεων στο αίμα ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ.Ο γιατρός τα είχε χάσει.Εγώ και η οικογενειά μου το ίδιο.Σε κάποια στιγμή μου λέει ο γιατρός κάτι κάνεις που αυτό δεν το δέχεται το συκώτι σου.Τι είναι αυτό?Δεν θεωρούσα ότι έκανα κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τόσο το συκώτι μου.Πέρασαν μερικές μέρες, ξανά εξετάσεις, ξανά οι ίδιες υψηλές τιμές.Ξαφνικά σκέφτηκα ότι το μόνο μη φυσικό προϊόν που καταναλώνω είναι κάποια χαπάκια υποκατάστατου ζάχαρης.Γλυκαντικά χαπάκια δηλαδή και μάλιστα για αρκετο καιρό μην πω χρόνια....Τα έκοψα.Σε μερικές μέρες ξανάκάνω εξέταση στις τρανσαμινάσεις.Οι τιμές πιό κάτω.Στο κόκκινο μέν, αλλά πιό χαμηλά.Πάλι σε μερικές μέρες εξατάσεις, οι τιμές πιό κάτω.Σε διάστημα 2 περίπου μηνών, οι τιμές μου ήταν απόλυτα φυσιολογικές.Εκοψα και τα light αναψυκτικά.Ο γιατρός με κοιττούσε αποσβολωμένος όταν του πήγα τις εξετάσεις και του εξήγησα πως είχαν προκύψει αυτές οι τιμές.Από τότε όταν βρίσκω την ευκαιρία να πω την ιστορία μου το κάνω.Ισως ο οργανισμός μου να είναι ευαίσθητος στην κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων.Ομως αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις από πρίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε που μας είπες την εμπειρία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ λοιπόν, που χρησιμοποιώ χρόνια όλα αυτά τα σκευάσματα , μπορεί να έχω διαβήτη , αλλά πρόσφατες εξετάσεις που έκανα στο πλαίσιο προ γενετικού ελέγχου, έδειξαν πως εσωτερικά (γυναικολογικά) βρίσκομαι 15 χρόνια πίσω από ότι η ηλικία μου, (είμαι 44 χρονών αλλά εσωτερικά βρίσκομαι στα 30 μου) !!! εγώ είμαι το ποιο καλό πειραματόζωο που θα μπορούσαν να έχουν αφού καταναλώνω ζαχαρίνη και ειδικά ασπαρτάμη και όλα τα προϊόντα Λάιτ που περιέχουν όλα αυτα τα σκευάσματα για πάνω απο 25 χρόνια ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ. !!!! Το μόνο που θα σας πω να σκεφτήτε είναι ποιος ανασκαλεύει αυτές τις ειδήσεις και τι είδους συμφέροντα βρίσκονται πίσω από όλες αυτές τις πληροφορίες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μαλτιτολη επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη? Διάβασα ότι περιέχεται σε ένα ρόφημα σοκολάτας 0% και πριν το ξεκινήσω ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει κάποια έρευνα. Επίσης αν επιτρεπεται η στέβια στην εγκυμοσύνη. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή