21/9/10

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer. Ο ρόλος της διατροφής.

Η ασθένεια αυτή επηρεάζει 26 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών η νόσος προκαλεί βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου στα προχωρημένα στάδια, της κινητικότητας και της καθημερινής λειτουργικότητας. Δεν υπάρχει θεραπεία και γι'αυτό η πρόληψη είναι σημαντική. Σύμφωνα με ερευνητές η διατροφή είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι άτομα που ακολουθούν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά όπως ντομάτες, σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο), πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φτωχό σε κόκκινο κρέας, και γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο Alzheimer. Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτή η δίαιτα; Τη Μεσογειακή;...
Έχεις δίκιο γιατί πριν από μερικά χρόνια μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή συσχετιζόταν με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αλλά και σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου η διατροφή καθυστέρησε και τη πρόοδο της νόσου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου