9/11/2010

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον τόνο κονσέρβας.

Ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί για πολλούς μια εύκολη και φτηνή λύση για να φας ψάρι, ειδικά αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις. Όντως δεν είναι κακή επιλογή αρκεί να ακολουθείς κάποιους κανόνες.
*Διάλεξε πάντα την κονσέρβα σε νερό και όχι σε λάδι. Ο τόνος σε λάδι που στραγγίζεται περιέχει λιγότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τον τόνο σε νερό.
*Πρόσεξε τα συστατικά. Πολλές μάρκες περιέχουν εκτός από αλάτι, νερό και τόνο και διάφορα άλλα καρυκεύματα, δεν τα χρειάζεσαι.
*Απόφυγε να αγοράζεις τονοσαλάτες η τόνο με πρόσθετα συστατικά, μπορεί να περιέχουν περισσότερο αλάτι, περισσότερο λάδι, λιγότερο τόνο και είναι και πιο ακριβός.
*Προσοχή στις ποσότητες. Στη πλειοψηφία του ο τόνος σε κονσέρβα που πωλείται στην Ελλάδα παράγεται από τόνο Albacore, το οποίο έχει υψηλά επίπεδα με μεθυλικού υδραργύρου...
Αυτή η μορφή υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος παιδιών και εμβρύων. Συνιστάται τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες να μη καταναλώνουν πάνω από 180 γρ. τόνο την εβδομάδα (όσο μία μεγάλη κονσέρβα).
*Μην περιορίζεσαι μόνο στο τόνο. Η κονσέρβα σολομού που επίσης είναι μια οικονομική λύση περιέχει πολλή μικρή ποσότητα υδραργύρου αλλά τη διπλάσια ποσοτητα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ιδιαίτερα υψηλές πηγές των Ωμέγα-3 με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου είναι και οι σαρδέλες και οι αντσούγιες. Έτσι ο σολομός κονσέρβας περιέχει 1,6 γρ. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά 100γρ, οι σαρδέλες 1,3 γρ. και ο τόνος 0,70 γρ. Για άτομα που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων συνιστάται να καταναλώνεται 2 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα.

27 σχόλια:

  1. Μάλλον ο συντάκτης ἐκανε λάθος και αναφέρει το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρο σε 2 σημεία ενώ είναι προφανές ότι εννοεί τον υδράργυρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mallon esu eisai pontios...re katestramene an eixe mesa udrarguro tha pethenes se mia wra vlima...mia xara to grafei pseufarguro

      Διαγραφή
    2. 4 χρονια μετα και αφου εχει διορθωθεί... ερχεσαι να τον διορθώσεις ρε μπαζοφτυαρο ???

      Διαγραφή
    3. Τι βρίζεις ρε ζώο τον άνθρωπο ένα λάθος έκανε ρε ξεφτίλα βρωμοστομε

      Διαγραφή
    4. Τι βρίζεις ρε ζώο τον άνθρωπο ένα λάθος έκανε ρε ξεφτίλα βρωμοστομε

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση. Έχει διορθωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει κάποια σημασία η προέλευση ή η ποικιλία του τόνου αν πχ είναι τόνος Ταϊλάνδης ή κιτρινόπτερος ή άλλης περιοχής/ποικιλίας; αλλάζει κάτι ουσιαστικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, η ποικιλία albacore που συνήθως χρησιμοποιείται είναι αυτή που έχει τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Η ποικιλία skipjack έχει χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, αλλά έχω βρει μόνο σε κάποιο βιολογικό κατάστημα, οι μεγάλες μάρκες συνήθως χρησιμοποιούν albacore η δεν αναφέρουν καν τη ποικιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον δημοσιέυση και κατατοπιστική. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω, επειδή ασχολούμαι με τα βάρη και βάση της διατροφής που κάνω πρέπει να καταναλώνω σιγεκριμένες ποσότητες πρωτείνης, τρώω τόνο σε νερό (TRATA) σχεδόν κάθε μέρα.Είμαι 19 χρονών 1.86 και 96 κιλά..απλώς επειδή έχω και ζάχαρο,απλςσ το αναφλερω δεν ξέρω αν με τον τόνο παίζει κανένα ρόλο..θέλω να ξέρω αν κάνει να τρώω τόσο τόνο την ημέρα..τρώω 160γρ (μια κονσέρβα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λόγω του υδραργύρου, προτείνεται το ψάρι που περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου (όπως ο τόνος) να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ τρώω 3 κοσνσέρβες τόνο τη βδομάδα, κάθε βδομάδα. Απ'ότι βλέπω είμαι στο όριο. Ο υδράργυρος τι κακό μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο υδράργυρος ειναι εξαιρετικα τοξικος.

    http://www.polkarag.gr/FILES/chem/Hg/Hg_fils/harmful.htm
    http://www.cyprus-child-environment.org/easyconsole.cfm/id/135

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα! Αναρωτιέμαι αν το πολυδιαφημισμενο 'χωρις συντηρητικα' που αναγραφεται στις κονσερβες τονου εχει υποσταση. Ευχαριστω για την απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φυσικά και έχει υπόσταση το "χωρίς συντηρητικά" αφού με τόσο αλάτι διατηρείται εξίσου.Το ερώτημα είναι για πόση διαφορά υδραργύρου μιλάμε σχετικά με τον albacore και skipjack γιατί η γεύση του albacore είναι πολύ καλύτερη παιδιά και για αυτό είναι και τόσο ακριβότερος !Αξίζει να τρώμε albacore ή είναι πολύ περισσότερος ο υδράργυρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. άκουσα πως ο τόνος σε νερό πρέπει να αποφεύγεται λόγω της οξείδωσης που μπορεί να υπάρξει σε αντίθεση με τον τόνο σε λάδι...αν γνωρίζετε κάτι...και κάτι ακόμη, γνωρίζετε που αλιεύεται ο τόννος τησ μάρκασ "rio marre"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορειτε να απαλαγείτε από τον υδράργυρο, τρώγοντας ζεόλιθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν νομιζω οτι ο τονος σε κονσερβα μπορει να αντικαταστησει το ψαρι ως μεσημεριανο γευμα ωστοσω θεωρω τη τονοσαλατα(τονος σε νερο+μαρουλι+1 κ.σ. λαδι) εξαιρετικη επιλογη για βραδυνο,πολυ χορταστικη,υγιειναι και νοστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ίσως το τονακι Αλοννήσου έχει χαμηλότερες τιμές υδραργύρου αλλά είναι και ακριβότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. το τονάκι Αλοννήσου δεν είναι έτσι απλά ακριβότερο, είναι απλησίαστο για τους περισσότερους Έλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης των τόνων στις κονσέρβες που τρώμε? έχει ακουστεί πως τις περισσότερες φορές οι κονσέρβες δεν περιέχουν τόνο αλλά παλαμίδα , που είναι συγγενικό ψάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aκόμη ζείτε ,με τον τόνο που τρώτε;?Φάτε σαρδέλες,ρεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένας φίλος μου είπε οτι ο Rio Mare είναι από Βόρειο Ατλαντικό όπου εκεί η θάλασσα έχει πολλά βαρέα μέταλλα οπότε καλό είναι να μην τον τρώμε. Εγώ δυστυχώς τον αγοράζω γιατί τον βρίσκω φθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Διαιτολόγε, καταρχάς ευχαριστούμε για τις πολύ κατατοπιστικές σου αναρτήσεις!
    Μια ερώτηση για εσένα: Στα άτομα που λόγω καρδιολογικών προβλημάτων πρέπει να προσέχουν με την κατανάλωση αλατιού (ή να το αποφεύγουν εντελώς) τους οφελεί σε τίποτα να αγοράζουν τόνο σε νερό ή σολωμό σε νερό και να τον ξεπλένουν;
    Το ίδιο και για τα τυριά πχ η φέτα αν ξεπλυθεί, μπορεί να καταναλωθεί; Έψαξα αλλά δεν βρήκα να έχεις κάνει κάποια αναφορά στην ποσότητα νατρίου των τροφίμων και ειδικά των τυριών. Ευχαριστώ και πάλι!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή