9/15/2010

Σιρόπι Καλαμποκιού...με άλλο όνομα.

Το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (High Fructose Corn Syrup-HFCS) είναι μια τεχνητή μορφή ζάχαρης που είναι πιο φτηνή από τη πραγματική ζάχαρη και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα όπως αναψυκτικά και γλυκά, δημητριακά και μπισκότα. Στην ουσία έχει την ίδια δράση στον οργανισμό με τη ζάχαρη, μάλιστα μπορεί και χειρότερη. Εκτός του ότι συσχετίζεται με τη παχυσαρκία (όπως και η ζάχαρη), μία έρευνα του UCLA συσχέτισε τη φρουκτόζη με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επειδή λοιπόν οι παραγωγοί αυτού του σιροπιού δεν θέλουν το προϊόν τους να συσχετίζεται με κακά πράγματα, αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα του. Φαντάσου δηλαδή πόσο ηλίθιους θεωρούν τους καταναλωτές, αλλάζοντας το όνομα ξαφνικά το προϊόν θα γίνει υγιεινό. Έτσι λοιπόν η Εταιρία Επεξεργαστών Καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να αλλάξουν το όνομα από: σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού σε: ζάχαρη καλαμποκιού μπας και αλλάξει η κοινή γνώμη... Στην Ελλάδα πάντως το συστατικό αυτό το βρίσκεις με διάφορες ονομασίες: σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης, αμυλοσιρόπιο.

1 σχόλιο:

  1. Διαβασα οτι σε αντιθεση με τη ζαχαρη που οταν την προσλαμβανεις κατι γινεται με την ινσουλινη και ο εγκεφαλος σου λεει ποτε να σταματησεις να τρως, αυτο δε στελνει αυτο το μηνυμα με αποτελεσμα να θελεις μεγαλυτερες ποσοτητες! πχ τα μπισκοτα τυπου πτι μπερ μεγαλης εταιρειας που περιεχουν αυτο το συστατικο και αν ξεκινησεις θελεις να φας ολο το πακετο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή