9/20/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Γιαούρτι Activia. Τελικά κάνει κάτι;

ΤΑ ΣΥΝ:
*Λίγες θερμίδες.
 ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Οι ισχυρισμοί δεν έχουν αναγνωριστεί.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτό είναι επιδόρπιο γιαουρτιού αφού περιέχει διάφορα συστατικά που συνήθως δεν βρίσκεις στη παραγωγή ενός σκέτου γιαουρτιού. Για παράδειγμα περιέχει ζελατίνη, πρωτεΐνη γάλακτος και κρέμα γάλακτος και φυσικά τα προβιοτικά. Η διατροφική του αξία δεν διαφέρει από ένα συνηθισμένο στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά (αναλύσαμε το στραγγιστό). Όσο αφορά τη δράση του, δεν έχει αναγνωριστεί. Η ίδια εταιρία αναφέρει ότι συμβάλει στη βελτίωση της πεπτικής ευφορίας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα ισχυρισμό για το προϊόν αυτό. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων έχει απορρίψει το 80 τοις εκατό από 900 ισχυρισμούς υγείας που υποβλήθηκαν από τους κατασκευαστές τροφίμων από το 2006. Τώρα όσο αφορά τα προβιοτικά από τους 180 ισχυρισμούς που υποβλήθηκαν η EFSA δεν δέχτηκε ούτε έναν. Η Danone πρόλαβε και απέσυρε τον ισχυρισμό υγείας για το Activia που είχε υποβάλει (ο ισχυρισμός ότι ενισχύει την πεπτική υγεία) πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), που έγινε τον Ιούνιο, γιατί φοβόντουσαν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί θα απορριφθούν. Μάλιστα ήδη απορρίφθηκε το αίτημα της Danone για το immunofortis, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στα προϊόντα για βρέφη, και ισχυριζόταν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Υπάρχει φόβος ότι μια επίσημη απόρριψη των ισχυρισμών σε αυτά τα προϊόντα (Activia και Actimel) μπορεί να βλάψει την εικόνα της εταιρίας αλλά και τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων. Αν και φαίνεται ότι στη Αγγλία και Γαλλία όπου το προϊόν διαφημίζεται πια χωρίς τους ισχυρισμούς υγείας οι πωλήσεις ανεβαίνουν. Είναι να μη σου βγει το όνομα...Πάντως ακόμα και αν δεν έχουν αναγνωριστεί οι ισχυρισμοί από τις Αρχές, επιτρέπεται οι ισχυρισμοί να αναγράφονται στα προϊόντα τους, και γι αυτό και συνεχίζουν να το κάνουν. Οι ετήσιες πωλήσεις των Activia και Actimel φτάνουν στα 3,7 δις, άραγε ξέρουν όλοι αυτοί οι καταναλωτές ότι στην ουσία το προϊόν αυτό σύμφωνα με τις αρχές δεν έχει αποδειχτεί ότι έχει κάποια δράση;...
Προς το παρόν είναι απλό επιδόρπιο γιαουρτιού και τίποτα παραπάνω.

Διατροφική Αξία Ανά Κύπελλο (200 γρ.): Θερμίδες: 133, Υδατάνθρακες: 9,5 γρ., Πρωτεΐνη: 13,9 γρ., Λιπαρά: 4,4 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 7/10
Λιπαρά: 7/10
Θερμίδες: 9,5/10
Φυτικές Ίνες: -
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 4 (προς το παρόν)
ΣΥΝΟΛΟ: 6,8/10

16 σχόλια:

  1. Πάντος εγώ με το κοινό γιαούρτι και όχι το επιδόρπιο γιαουρτιού και με λίγο ακτινίδιο μέσα μια χαρά ενεργούμαι:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξερει καποιος να μου πει αν το activia περιέχει σιγουρα ζελατίνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συγκεκριμένο (activia στραγγιστό) στο οποίο κάναμε κριτική περιέχει ζελατίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπορώ να αντικαταστήσω ένα γιαούρτι 2% με το activia σε περίοδο δίαιτας ή παχαίνει πιο πολύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γινεται να κανετε κριτικη για το γαλα daily active της δελτα?? απο οταν βγηκε πινω μονο αυτο γιατι εχω φουσκωματα λογω ευερεθιστου εντερου και ειμαι αρκετα ικανοποιημενη..
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα προβιοτικά είναι πολύ χρήσιμα για τον οργανισμό και πολύ ευαίσθητα στις διατροφικές μας συνήθειες. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί θα πρέπει να πάρεις προβιοτικά από το... γιαούρτι. Αν επιμένει κάποιος σε τεχνιτή μορφή ας πάρει κατ' ευθείαν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή κάποιο σκεύασμα σε μορφή υπόκλισης (κατ' ευθείαν στο κόλον όπου και δρουν). Αυτό βέβαια δεν διασφαλίζει ότι θα διατηρηθούν στο σύστημα του καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητα βακτήρια. Πλούσιες φυσικές τροφές σε προβιοτικά είναι το ραντίτσιο (το πιο πολύ), το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια και συνίσταται να τα τρώμε ωμά καθώς το μαγείρεμα δυστυχώς σκοτώνει αυτούς τους πολύτιμους μικροοργανισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να σημειώσω κι εγώ οτι αυτό το προϊον είναι τίγκα στα κορεσμένα λιπαρά, πράγμα που δεν το καταλαβαίνω, αφού συνηθώς τα γιαούρτια περιέχουν κάποια ποσότητα τέτοιων λιπαρών, αλλά αυτή δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια το σχεδόν 100% των activia. μήπως φταίνε τα "προβιοτικά;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "έπεσα" τυχαία πάνω στο blog σας και θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο! θα ήθελα αν γίνεται να κάνετε κριτική για το philadelphia light και το χυμό amita motion. ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΤΟ CITE σας ΜΠΡΑΒΟ
    Γιάννης Σταυρακόπουλος
    Γενηματά 78. Γλυφάα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. oti kai na peite to kalytero giaoyrti einai to proveio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. epishs na prosthesw oti to aktivia den einai tipote parapanw apo ena aplo giaourti k pera apo ayto periexei kai zaxarh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ δε. Περιέχει και ένα άλλο σημαντικό συστατικό: Μάρκετινγκ
      :P
      https://en.wikipedia.org/wiki/Bifidobacterium_animalis#Trade_names
      (Danone==Activia)
      Σε λίγο να δεις θα διεκδικήσουν και δικαιώματα για πατέντες στην χλωρίδα του εντέρου μας.

      Διαγραφή
  12. Όντως το γιαούρτι Activia δεν έχει απολύτως καμία δράση.Απορεί κανείς γιατί το αφήνουν να κυκλοφορεί.Ιδίως όταν μας έρχεται και από Βουλγαρία.Δηλαδή τόσο γκάου πια; Μα καλά, η ΧΑ τί κάνει για αυτό το θέμα; Το ΚΚΕ; Αυτά τα δύο άκρα έπρεπε να πρωτοστατούν στους αγώνες κατά της αποικιοκρατίας των Βουλγάρων και είναι υπέρ;;;; Έλεος ! Και οκ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράνομα κόμματα και μάλιστα με τη βούλα, καθώς υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις που μέχρι στιγμής έχουν αποκρυφτεί και δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό για να μην προκληθεί σεισμός στο πολιτικό σύστημα.Αλλά η ΧΑ; Δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ πολύ γλυκό το έφαγα Μόλις και μου προκάλεσε εντύπωση... κατ' αρχήν είναι επιδόρπιο οπότε όποιος κάνει δίαιτα τα αποφεύγει σαν τον διάολο.κατα την γνώμη μου δεν είναι υγιεινό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ήμουν δυσκοίλια και ο γαστρεντερολόγος με πρότεινε το activia και με έσωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή