10/06/2010

Το ιχθυέλαιο συσχετίζεται με καρκίνο;

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως την ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και για την πήξη του αίματος. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι προστατεύουν την καρδιά. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από μας δεν λαμβάνουμε αρκετά από αυτά τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (DHA) και σε κάποια λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους (ALA). Η λύση του συμπληρώματος η η κατανάλωση προϊόντων εμπλουτισμένα με Ωμέγα-3 φαίνεται αρκετά καλή. Ωστόσο αυτή η νέα έρευνα ίσως πρέπει να μας προβληματίσει λίγο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan State University διαπίστωσαν ότι ποντίκια που λάμβαναν υψηλές δόσεις ιχθυέλαιου είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η λήψη συμπληρωμάτων σε υπερβολική ποσότητα αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου (όπως για παράδειγμα τα συμπληρώματα βήτα-καρωτένιου αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου σε καπνιστές). Και προσθέτουν ότι πρέπει να τεθούν όρια για το πόσο ιχθυέλαιο σε μορφή συμπληρώματος είναι ακίνδυνο... Το θέμα είναι ότι πολλά άτομα λαμβάνουν ιχθυέλαιο μέσω εμπλουτισμένων προϊόντων (χυμοί, γιαούρτια, γάλα κτλ) και δεν ξέρουν ακριβώς πόσο λαμβάνουν. Μήπως θα έπρεπε να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στο να τρώμε καμιά σαρδελίτσα, παρά να πληρώνουμε για εμπλουτισμένα προϊόντα και συμπληρώματα ιχθυέλαιου που τελικά δεν ξέρουμε αν μας κάνουν καλό η κακό;

1 σχόλιο:

  1. Σας παραπέμπω στα: Essential fatty acids in health and chronic disease1,2
    Artemis P Simopoulos 1999 και Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and
    Autoimmune Diseases
    Artemis P. Simopoulos, MD, FACN 2002.

    Οι υπερβολικές ποσότητες για ένα τρωκτικό πως μετατρέπονται και υπολογίζονται για έναν άνθρωπο;
    Μάλλον η αναλαγία ω6/ω3 θα έπρεπε να είναι το θέμα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή