10/24/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Ρυζογκοφρέτες. Όχι και τόσο διαίτης.

ΤΑ ΣΥΝ
* Ελάχιστα λιπαρά.
* Λίγα συστατικά
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετές θερμίδες
* Μικρή διατροφική αξία

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Οι ρυζογκοφρέτες έχουν συνδεθεί με 2 πράγματα: λάιτ σνακ για δίαιτα και υγιεινό σνακ για παιδιά. Αρχικά να πούμε ότι αποτελούνται κλασσικά από ρύζι και αλάτι. Βλέποντας αυτό διαπιστώνεις ότι τελικά λαμβάνεις κυρίως υδατάνθρακες. Ανάλογα με τα υλικά καστανό η άσπρο ρύζι θα είναι και η ποσότητα των φυτικών ινών που πάλι δεν είναι τόσο μεγάλη ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί καστανό ρύζι. Επιπλέον ένα σνακ που αποτελείται μόνο από υδατάνθρακες δεν θα σε χορτάσει ιδιαίτερα αφού δεν περιέχει τίποτα άλλο οπότε δεν θα σου κόψει και την όρεξη. Οι θερμίδες του δεν είναι λίγες όπως πολλοί πιστεύουν, σκέψου ότι τα 100 γραμμάρια περιέχουν 390 θερμίδες, γενικά τροφές που περιέχουν πάνω από 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια θεωρούνται πλούσιες σε θερμίδες. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;...
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι είναι ένα σνακ με άδειες θερμίδες: λίγες φυτικές ίνες, αρκετές θερμίδες, ελάχιστες βιταμίνες και μέταλλα, ωστόσο έχουν το καλό ότι περιέχουν ελάχιστα συστατικά και δεν περιέχουν άλλα πρόσθετα. Αν θες να φας ένα σνακ, ναι είναι καλύτερο από το να φας πατατάκια, αλλά αν τα τρως για να σε χορτάσουν, μόνη της η ρυζογκοφρέτα δεν θα κάνει τίποτα, τουλάχιστον συνδύασε το με λίγη πρωτεΐνη (ταχίνι, φυστικοβούτυρο).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 2 ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ): Θερμίδες: 69, Υδατάνθρακες: 14,6 γρ., Πρωτεΐνη: 1,4 γρ., Λιπαρά: 0,5 γρ, Φυτικές Ίνες: 0,76 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 5/10
Λιπαρά: 9,5/10
Θερμίδες: 3,5/10
Φυτικές Ίνες: 1/10
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 3/10
ΣΥΝΟΛΟ: 4,4/10

17 σχόλια:

  1. Λεσ καποια σωστα πραγματα αλλα καποιεσ φορεσ πετασ κ κατι μαλακιεσ και φαινεσαι οτι εισαι φουλ στο κομπλεξ παω στοιχημα πως στην πραξη βαθμολογια μηδεν ειμαι σιγουροσ οτι εχεισ κοιλια...Μηπως να παμε κ ολοι σε κετοσι επειδη οι ριζοκοφρετεσ εχουν ρυζι δηλαδη υδαταντρακεσ...ελεοσ ρε φιλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτο που λογικα εννοει ο ανθρωπος χωρις να θελω να τον υπερασπιστω,μπορει και μονος του εννοειται ειναι οτι ο κοσμος νομιζει οτι ειναι υγιεινη τροφη ενω ουσιαστικα ειναι μονο θερμιδες .Δεν παιρνεις πολλα θρεπτικα συστατικα,βιταμινες ,κτλ ..Λογικα παιρνεις περισσοτερα τρωγοντας φρουτα,πχ.Πως περασε αυτη η αποψη δεν ξερω ..Παντως πολυς κοσμος το πιστευει ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστευω λανθασμένα θεωρουνται υγειινες, αν δε σε πειραζει να παρεις θερμιδες ειναι οκ και νοστιμες, τώρα οσον αφορά δίαιτες είναι κοροιδεία να τις θεωρείς άπαχες(όπως επίσης βλέπω και με τα ροφήματα, κόβουν το μεσημαεριανό αλλά πίνουν αναψυκτικό)..Δεν είναι δύσκολο πάντως να φας 100 γραμμάρια, εγώ πριν λίγο πήρα ένα πακέτο και έμειναν 3 :P :P

      Διαγραφή
  3. ρε Ανωνυμε

    δεν πας καθολου καλα και το προβλημα σου δε λυνεται με διατροφη

    εχεις προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Otan ego katevena se pososta lipous 3 kai 4% k katevena se agones k pernousa ola ta test adidoping esi akoma kathosoun piso apo to laptop sou k egrafes malakies opote asto agori mou xaidepse tin kilitsa sou k tin proektasi tis to pliktrologio sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προιόντα επεξεργασμένου ρυζιού και δημητριακών αποτυγχάνουν όσον αφορα το γλυκαιμικό δείκτη, την θρεπτικότητα και επιτυγχάνουν στην περαιτέρω απώλεια θρεπτικών συστατικών απο το σώμα. Τώρα το ότι κάποιος τα πήγαινε καλύτερα με ρυζογκοφρέτες και τα συναφή δεν σημαίνει ότι αυτό τα κάνει και θρεπτικά. Για παράδειγμα λάπωνες ζουν με 90% λίπος και πρωτείνη και είναι υγιέστατοι καθώς και φυλές του αμαζονίου ζόυν με 80-90% απο υδατάνθρακες και ειναι επίσης υγιέστατοι. Άρα; Metabolic typing ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 100 grammaria rizogkofretes einai oli i syskevasia twn 15... pios troei 100 grammaria rizogkofretes re file? ti epixeirima einai afto? kai i antiprotasi sou as poume san syndiasmos sou kanei ygeiini? ryzi me fystikia i ryzi me sousami?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 3 ruzogkofretes anti gia psomi einai polu kala..xwris glouteni!! einai dinaton na fas 100 gramaria? malon den enwei auto omos..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και όσον αφορά τις γκοφρέτες καλαμποκιού, τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα κι από μένα, συμφωνώ σχεδόν με όλους τους ισχυρισμούς του διαιτολόγου, διαφωνώ όμως με το επιχείρημα των πολλών θερμίδων. Τα 25 γρ. ρυζογκοφρέτας (που θεωρείται 1 μερίδα, ανεξάρτητα από τα τεμάχια, γιατί αυτό έχει να κάνει με την κάθε μάρκα αφού σε άλλες μάρκες τα τεμάχια είναι μεγάλα και σε άλλες μικρά) μας δίνουν 97,5 θερμίδες, σε αντίθεση με 2 φέτες ψωμί σίκαλης που μας δίνουν σχεδόν 130 θερμίδες (σε πολλές μάρκες κι ακόμη παραπάνω). Οπότε αν δεν χάσει κανείς τον έλεγχο και φάει ολόκληρη την συσκευασία και περιοριστεί στα 25-70 γρ. πιστεύω ότι είναι μια χαρά και ενδείκνυνται για αλλαγή γεύσης σε όσους κάνουν υγιεινή διατροφή και έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια! Ευχαριστώ, Κ.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνώμη, εννοούσα 25-40 γρ. - όχι 70 γρ.!!! Ευχαριστώ και πάλι Κ.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. για μενα ,ειναι λιγο αγευστες αλλα εχουν κατι που σε ελκυει και επισης αντιθετως με αυτο που λετε εμενα και απο τα παιδια στο σχολειο μου που ξερω μια χαρα μας κοβει την ωρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. βασικα για ενα υγειινο σνακ τρωμε τις ριγκοφρετες με μια φετα τυρι η γαλοπουλα χαμηλων λιπαρων και εχουν 26 θερμιδες αν κομματι.... ελεος !!!! σε μια διατροφη χαμηλη σε υδατανθρακες δεν ειναι απαγορευτικο....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή εγώ που θέλω να παχύνω,καθώς ζυγίζω 45 κιλά με 1,68 ύψος και είμαι γυναίκα, να μην τις προτιμώ, να τρώω ψωμί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και απο μενα , καλυτερα να πας σε γιατρο να κανεις τις απαραιτητες εξετασεις και να παρεις συγκεκριμενη διατροφη για να φτασεις στο επιθυμητο βαρος.ο ξαδερφος μου που ειχε προβλημα βαρους (ηθελε να παρει) εκανε τις απαραιητες εξετασεις και αφου δεν βρεθηκε καποιο παθολογικο αιτιο εκανε συγκεκριμενη διατροφη για 4 μηνες και πηρε το κανονικο βαρος που επρεπε να εχει .αργοτερα που ξεκινησε και γυμναστικη προσαρμοσε παλι το διατροφολογιο του για να μην ξαναχασει βαρος.

      Διαγραφή
    2. συμπληρωνω οτι πηγε σε γιατρο ενδοκρινολογο ο οποιος ασχολειται χρονια και με διατροφοκες διαταραχες, παιδικη παχυσαρκια,αθλητες.το επισυμαινω γιατι ωραιες οι πληροφοριες απο ατομα εμπειρα που ασχολουνται χρονια με διατροφη και γυμναστικη αλλα επειδη ο καθε οργανισμος εχει τις δικες του αναγκες , και οταν υπαρχει θεμα σοβαο βαρους καλυτερα να απευθυνομαστε σε ειδικους.

      Διαγραφή