11/11/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ: Sobe, Pure Rush Energy Drink.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει πρόσθετη ζάχαρη

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτό είναι ένα αναψυκτικό ενέργειας που παρασκευάζεται για τη εταιρία Pepsico-Ήβη. Διαφημίζεται ως ποτό ενέργειας μόνο με φυσικά συστατικά και φυσική πηγή καφεΐνης. Ας αρχίσουμε από τα βασικά, το ποτό αυτό περιέχει περισσότερες θερμίδες αλλά και ζάχαρη από τα συνηθισμένα αναψυκτικά. Από κει και πέρα περιέχει κάποια φυσικά συστατικά:
Γκουαράνα: Ένα βότανο του Αμαζονίου που χρησιμοποιείται σαν διεγερτικό. Η γκουαράνα είναι πηγή καφεΐνης και η δράση της είναι παρόμοια με της καφεΐνης, π.χ. μπορεί να βοηθήσει την διανοητική λειτουργία η την αθλητική απόδοση. Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με αυτές του καφέ, αϋπνία, άγχος, αρρυθμίες, γαστρεντερικά προβλήματα.
Ιπποφαούς του Ραμνοειδούς: Είναι ένα είδους μούρου (όχι τόσο γνωστό), και όπως και άλλα μούρα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο δεν έχουν αναγνωριστεί συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες για το συγκεκριμένο μούρο, ούτε έχει αποδειχτεί ότι έχει κάποιες διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με άλλα μούρα. Γενικά τα μούρα αυτά φαίνεται να είναι ακίνδυνα, αν και εκχυλίσματα του ελαίου του φυτού μπορεί να μην είναι.
Ακάι: Πολλά έχουν ακουστεί και γι αυτό το μούρο. Στην ουσία είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει ακουστεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά αυτό δεν αποδειχτεί. Σε μέτριες ποσότητες τα μούρα αυτά είναι ακίνδυνα.
Πάναξ Τζινσενγκ: Συσχετίζεται με καλύτερη μνήμη και διανοητική ικανότητα αλλά οι έρευνες δεν είναι ξεκάθαρες. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα της γρίπης. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν παρενέργειες αλλά κάποιες γυναίκες έχουν παρατηρήσει ανωμαλίες στην περίοδο.
Η καφεΐνη που περιέχει ένα κουτάκι αντιστοιχεί σε περίπου 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου, οπότε δεν είναι υπερβολικά μεγάλη. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγουμένη ανάρτηση για ποτά ενέργειας, τα ποτά αυτά όταν συνδυάζονται με αλκοόλ μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες (δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες).
Βασικά είναι ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό με λίγη περισσότερη καφεΐνη από το κανονικό και μερικές ουσίες που είναι γνωστές για την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά. Υπάρχει όμως πάλι το ερώτημα...
τι ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών περιέχει τελικά αυτό το ρόφημα; Λίγη, πολλή; Δεν το ξέρουμε γιατί δεν αναφέρεται πουθενά και φαντάζομαι ότι δεν έχει γίνει και ανάλυση του προϊόντος. Το ότι τα συστατικά είναι φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι και πιο ασφαλή. Το προϊόν δεν υπόσχεται κάτι που δεν κάνει, είναι αυτό που είναι: ρόφημα με φυσική μορφή καφεΐνης.
Σε τι διαφέρει άραγε από τον καφέ και το τσάι που επίσης είναι ροφήματα που συνδυάζουν καφεΐνη με αντιοξειδωτικά;

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΚΟΥΤΑΚΙ (250 ml): Θερμίδες: 128, Υδατάνθρακες: 30,8 γρ., Πρωτεΐνη: 0 γρ., Λιπαρά: 0 γρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου