30/9/10

Θα απαγορεύεται η ζάχαρη στους χυμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πρόταση να απαγορευτεί η ζάχαρη στους χυμούς. Η ζάχαρη θα επιτρέπεται μόνο σε μερικά συγκεκριμένα προϊόντα. Μάλιστα οι εταιρίες χυμών δέχτηκαν αυτή τη πρόταση θετικά. Μπορεί με τη πρώτη ματιά αυτό να φαίνεται καλό από μέρος των παραγωγών με την έννοια ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των καταναλωτών. Αλλά μας φαίνεται ότι είναι απλά άλλο ένα εργαλείο προώθησης της υποτιθέμενης καλής διάθεσης και πρωτοβουλίας των εταιριών. Στην ουσία σχεδόν όλοι οι χυμοί δεν περιέχουν ζάχαρη, ίσως γιατί γνωρίζουν πια ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές ψάχνουν για χυμούς που αποτελούνται από 100% χυμό φρούτων. Το θέμα όμως είναι ότι έχουν και άλλο κόλπο οι εταιρίες. Το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ, σε πολλές περιπτώσεις όταν ένας χυμός αποτελείται από μείγμα συμπυκνωμένων χυμών, στην ουσία περιέχει κάτα κάποιο τρόπο πρόσθετη ζάχαρη. Ο συμπυκνωμένος χυμός είναι χυμός που του έχει αφαιρεθεί το νερό. Όταν ξαναπροστίθεται το νερό μερικοί χυμοί περνάνε από μια διαδικασία απογύμνωσης όπου αφαιρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά και αυτό που μένει είναι στην ουσία ένα ζαχαρόνερο. Έτσι στην ουσία ο χυμός μπορεί να μην περιέχει ζάχαρη με την τυπική έννοια, αλλά στην ουσία υπάρχει ένα πρόσθετο γλυκαντικό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας χυμός αποτελείται κυρίως από φυσικά σάκχαρα, αν αφαιρέσεις τη γεύση του, το φυσικά χρώματα και τις βιταμίνες, τι απομένει;...

29/9/10

Ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Νοθευμένα Συμπληρώματα Διατροφής.

Τα προϊόντα BASHA NUT, V TEA herbal slimming tea και LISHOU, διακινούνται χωρίς να είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ και παρουσιάζονται ως φυτικά προϊόντα για απώλεια βάρους, είναι νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, σύμφωνα με ενημέρωση των Αρχών της Δανίας. Η ουσία σιβουτραμίνη έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.
Το ινδικής προέλευσης προϊόν SUPER SONIIC Power Booster for Men, το οποίο δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ και διακινείται μέσω διαδικτύου ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι νοθευμένο με τη δραστική ουσία sildenafil, σύμφωνα με ενημέρωση των Αρχών της Δανίας...

Η Ελληνική Διατροφή και ο Παπανδρέου.

Διαβάζω για την ομιλία του Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη σχετικά με το πλεονέκτημα της Μεσογειακής Διατροφής που έχουμε εδώ στην Ελλάδα και πως μπορούμε να την εξάγουμε στο εξωτερικό. Η δημοσιογράφος του Bloomberg κορόιδεψε αυτό το σχόλιο. Αλλά δεν είναι κακή ιδέα, άλλωστε οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν εκμεταλλευτεί τις δικές τους κουζίνες, εμείς γιατί όχι; Ήδη έχει αρχίσει μια προσπάθεια: O Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Α.Ε., που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει δημιουργήσει το "Kerasma" μια πρωτοβουλία να προωθήσει την Ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό. Μπορείς να το επισκεφτείς εδώ...

28/9/10

Η Unilever εξαγοράζει τα παγωτά ΕΒΓΑ.

Πάει και η Έβγα...Το ονομάζουν τάχα συνεργασία, στην ουσία όμως πρόκειται για εξαγορά. Τώρα τελευταία ελληνικές εταιρίες αγοράζονται από πολυεθνικές. Σκεφτείτε τις επιλογές που έχουμε τώρα σε ότι αφορά παγωτά περιπτέρου. H Algida ανήκει στη Unilever και τώρα και η Έβγα. Η ΔΕΛΤΑ/NESTLE ανήκει στη Vivartia. Δεν έμεινε και τίποτα, άντε και αν είσαι τυχερός μπορεί να βρεις Κρι-Κρι.

3 Επικίνδυνες Γλυκαντικές Ουσίες που πρέπει να αποφεύγεις.

Κυκλαμικό Οξύ: Είναι γλυκαντική ουσία που είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα. Το 1970 απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι προκαλεί καρκίνο. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι η ίδια η ουσία που προκαλεί καρκίνο αλλά ότι αυξάνει τη δραστικότητα άλλων καρκινογόνων ουσιών και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ειδικά αν καταναλώνεται για μεγάλο διάστημα.
Σακχαρίνη: Η σακχαρίνη είναι 350 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι προκαλεί καρκίνο της κύστης, ενώ άλλες καρκίνο της μήτρας, ωοθηκών και άλλων οργάνων. Μια άλλη έρευνα που έγινε από Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών γενικώς αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου της κύστης. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) πρότεινε να απαγορευτεί η σακχαρίνη, ωστόσο το Κογκρέσο παρενέβη και έτσι τώρα επιτρέπεται η χρήση του.
Ασπαρτάμη: Γλυκαντική ουσία που είναι 180-220 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε λάιτ προϊόντα, αναψυκτικά και ροφήματα. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Αρχικές έρευνες το 70 έδειξαν ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Αργότερα οι γνωστές Ιταλικές έρευνες που έγιναν το 2005 και 2007 έδειξαν πάλι σε πειραματόζωα ότι προκαλεί λευχαιμία και λέμφωμα (μορφές καρκίνου)...

27/9/10

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού λόγω υδραργύρου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος κατεψυγμένου φιλέτου γαλάζιου καρχαρία (γλαύκου) Prionace glauca, χωρίς δέρμα, με κόκκαλο, στο οποίο ανιχνεύτηκε αυξημένη ποσότητα υδραργύρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΓΛΑΥΚΟΣ ΦΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΟ-ΓΛΑΥΚΟΣ TINTORERA, ΦΕΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ» με αριθμό παρτίδας 010210 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 02.2012 σε συσκευασία του ενός κιλού, ισπανικής προέλευσης, το οποίο διακινήθηκε μέσω της εταιρείας «Ι. & Σ. Σκλαβενίτη». Όπως είχαμε αναφέρει σε παλιότερη ανάρτηση ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης του νευρικού συστήματος των εμβρύων και πρέπει να αποφεύγεται από γυναίκες που είναι έγκυος η σκοπεύουν να μείνουν έγκυος και από παιδιά...

Η Vivartia (ΔΕΛΤΑ) εξαγόρασε τη ΜΕΒΓΑΛ.

Πριν μερικές εβδομάδες η εταιρεία Vivartia προχώρησε στην εξαγορά του μεγαλύτερου της ανταγωνιστή τη ΜΕΒΓΑΛ. Αυτό σημαίνει ότι ως καταναλωτές έχουμε μικρή επιλογή για το φρέσκο γάλα που αγοράζουμε. Η μόνη άλλη μεγάλη εταιρία που απομένει στο χώρο τoυ φρέσκου γάλακτος είναι η Όλυμπος. Ας θυμηθούμε όμως τι άλλο μας πουλάει η Vivartia: Chipita, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Flocafe, Goody's, 7 Days, Χυμοί Life. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia αναφέρει ότι στόχος τους είναι να προσδώσουνε στο νέο σχήμα μεγαλύτερη αξία και στους καταναλωτές του τα οφέλη από τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή. Εθνικού πρωταθλητή; Τι σημαίνει αυτό; Εθνικού πρωταθλητή η Εθνικό μονοπώλιο;

26/9/10

Προληπτική ανάκληση προϊόντος λόγω ύπαρξης γυαλιού.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ», για την προληπτική ανάκληση προϊόντος καλαμπόκι σε κονσέρβα, στο οποίο εντοπίστηκε κομμάτι γυαλιού σε μία από τις συσκευασίες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν καλαμπόκι σε κονσέρβα με την εμπορική επωνυμία «ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ CARREFOUR ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ» σε συσκευασία των 300 gr, και «ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ CARREFOUR ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ» σε πολυσυσκευασία 3 x 300 gr, με αριθμό παρτίδας L9209 016 03 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31.08.2013, RMG042512.01, στοιχεία τα οποία αφορούν και στα δύο προϊόντα...

Αποσύρεται το αντιδιαβητικό φάρμακο Avandia. Πάλι Καλά.

To 2006 το Avandia είχε τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο κόσμο από όλα τα αντιδιαβητικά φάρμακα. Ωστόσο βγήκαν διάφορες έρευνες που έδειχναν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα έρευνα του 2007 έδειξε ότι η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 43%. Ενώ μια πιο πρόσφατη έρευνα από το Χάρβαρντ έδειξε ότι άτομα που λάμβαναν Avandia είχαν 15% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Και 3 χρόνια μετά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) λαμβάνοντας αυτές τις πληροφορίες αποφάσισαν με πλειοψηφία να επιτρέψουν να συνεχιστεί η κυκλοφορία του φαρμάκου ενώ όμως παραδέχτηκαν ότι όντως έχει κινδύνους. Ανακαλύφτηκε λίγο αργότερα ότι ένα από τα μέλη του πάνελ του FDA που ψήφισε υπέρ της κυκλοφορίας του φαρμάκου ήταν πληρωμένος ομιλητής για την εταιρία που κατασκευάζει το φάρμακο, την GlaxoSmithKline. Επιπλέον αναφέρεται ότι είναι πολύ πιθανόν η εταιρεία να γνώριζε γι' αυτούς τους κινδύνους και δεν τους ανέφερε στο FDA όταν πρώτο παρουσιάστηκε το φάρμακο. Ευτυχώς στη Ευρώπη αποφασίστηκε πριν μερικές μέρες να αποσυρθεί το φάρμακο...

25/9/10

Η παχυσαρκία κοστίζει.

Είναι αναμενόμενο ότι κάποιος που είναι παχύσαρκος έχει περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει και κατά συνέπεια να έχει περισσότερα έξοδα για φάρμακα, ιατρούς, νοσηλείες. Μία πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα έδειξε ότι οι παχύσαρκοι χαλάνε 1400 δολάρια παραπάνω μόνο για θέματα υγείας σε σχέση με άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Όμως σύμφωνα με νέα έρευνα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν το πορτοφόλι του παχύσαρκου. Η παχύσαρκη γυναίκα πληρώνεται λιγότερο από μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους. Αυτή η διαφορά σε μισθούς δεν παρατηρήθηκε όμως σε παχύσαρκους άντρες...

24/9/10

ΚΡΙΤΙΚΗ: Έτοιμος Βιολογικός Ζωμός Λαχανικών σε Κύβο. Καλύτερη Εναλλακτική.

Σε πρόσφατη ανάρτηση κάναμε κριτική για το συνηθισμένο ζωμό κότας σε κύβο που βρίσκουμε παντού. Αναγνώστης είχε την ερώτηση αν και ο ζωμός λαχανικών περιέχει τα ίδια συστατικά. Το κοιτάξαμε και διαπιστώσαμε ότι ο βιολογικός ζωμός λαχανικών της ίδιας εταιρίας είναι καλύτερη λύση αφού δεν περιέχει ούτε τρανς λιπαρά ούτε την βλαβερή ουσία ΒΗΑ. Βέβαια όπως όλοι οι κύβοι, περιέχει αλάτι. Tουλάχιστον όμως στη συγκεκριμένη συσκευασία αναφέρεται η ποσότητα: ένας κύβος (που αντιστοιχεί σε 1/2 λίτρο ζωμό) περιέχει 1700 mgs νατρίου, συνιστάται να μην ξεπερνάμε τα 3500 mg.

23/9/10

Διατροφικά Συμπληρώματα κατά της αρθρίτιδας όχι και τόσο αποτελεσματικά τελικά.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές. Τα γνωστά συμπληρώματα διατροφής γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη χρησιμοποιούνται για ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα αλλά και από αθλητές που καταπονούν τις αρθρώσεις τους. Η αγορά αυτών των συμπληρωμάτων είναι μεγάλη αφού το 2008 οι παγκόσμιες πωλήσεις των συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης έφτασε τα 2 δις δολάρια. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης θεώρησαν ότι ήταν απαραίτητο να γίνει μια μεγάλη ανασκόπηση των ερευνών αφού μέχρι τώρα τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα. Οι ερευνητές λοιπόν ανέλυσαν 10 δημοσιευμένες έρευνες που είχαν γίνει σε άτομα που είχαν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο η στους γοφούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τελικά δεν υπήρχε κλινική δράση των δυο συμπληρωμάτων μόνα τους η σε συνδυασμό, ούτε μειωμένο πόνο. Ωστόσο πολλά άτομα πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα αυτά τους βοηθούν και οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να οφείλεται στη φυσική πορεία της πάθησης η στο φαινόμενο placebo...

22/9/10

Γιορτή Φέτας, 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η Γιορτή φέτας που θα γίνει στην Ελασσόνα θα περιλαμβάνει έκθεση του προϊόντος σε εκθεσιακά περίπτερα, επιστημονική ημερίδα, γευσιγνωστικές βραδιές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παιχνίδια για παιδιά, και επίδειξη παρασκευής φέτας. Στη επιστημονική διημερίδα θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι υπουργείων, πανεπιστημίων, φορέων και ινστιτούτων, παραγωγικών τάξεων και άλλοι. Σκοπός της είναι να αναδειχθεί η φέτα και να καταλάβει το προϊόν τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Για περισσότερες πήγαινε στο www.giortifetas.gr.

21/9/10

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer. Ο ρόλος της διατροφής.

Η ασθένεια αυτή επηρεάζει 26 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών η νόσος προκαλεί βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου στα προχωρημένα στάδια, της κινητικότητας και της καθημερινής λειτουργικότητας. Δεν υπάρχει θεραπεία και γι'αυτό η πρόληψη είναι σημαντική. Σύμφωνα με ερευνητές η διατροφή είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι άτομα που ακολουθούν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά όπως ντομάτες, σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο), πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φτωχό σε κόκκινο κρέας, και γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο Alzheimer. Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτή η δίαιτα; Τη Μεσογειακή;...

20/9/10

ΚΡΙΤΙΚΗ: Γιαούρτι Activia. Τελικά κάνει κάτι;

ΤΑ ΣΥΝ:
*Λίγες θερμίδες.
 ΤΑ ΠΛΗΝ:
*Οι ισχυρισμοί δεν έχουν αναγνωριστεί.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αυτό είναι επιδόρπιο γιαουρτιού αφού περιέχει διάφορα συστατικά που συνήθως δεν βρίσκεις στη παραγωγή ενός σκέτου γιαουρτιού. Για παράδειγμα περιέχει ζελατίνη, πρωτεΐνη γάλακτος και κρέμα γάλακτος και φυσικά τα προβιοτικά. Η διατροφική του αξία δεν διαφέρει από ένα συνηθισμένο στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά (αναλύσαμε το στραγγιστό). Όσο αφορά τη δράση του, δεν έχει αναγνωριστεί. Η ίδια εταιρία αναφέρει ότι συμβάλει στη βελτίωση της πεπτικής ευφορίας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα ισχυρισμό για το προϊόν αυτό. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων έχει απορρίψει το 80 τοις εκατό από 900 ισχυρισμούς υγείας που υποβλήθηκαν από τους κατασκευαστές τροφίμων από το 2006. Τώρα όσο αφορά τα προβιοτικά από τους 180 ισχυρισμούς που υποβλήθηκαν η EFSA δεν δέχτηκε ούτε έναν. Η Danone πρόλαβε και απέσυρε τον ισχυρισμό υγείας για το Activia που είχε υποβάλει (ο ισχυρισμός ότι ενισχύει την πεπτική υγεία) πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), που έγινε τον Ιούνιο, γιατί φοβόντουσαν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί θα απορριφθούν. Μάλιστα ήδη απορρίφθηκε το αίτημα της Danone για το immunofortis, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στα προϊόντα για βρέφη, και ισχυριζόταν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών. Υπάρχει φόβος ότι μια επίσημη απόρριψη των ισχυρισμών σε αυτά τα προϊόντα (Activia και Actimel) μπορεί να βλάψει την εικόνα της εταιρίας αλλά και τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων. Αν και φαίνεται ότι στη Αγγλία και Γαλλία όπου το προϊόν διαφημίζεται πια χωρίς τους ισχυρισμούς υγείας οι πωλήσεις ανεβαίνουν. Είναι να μη σου βγει το όνομα...Πάντως ακόμα και αν δεν έχουν αναγνωριστεί οι ισχυρισμοί από τις Αρχές, επιτρέπεται οι ισχυρισμοί να αναγράφονται στα προϊόντα τους, και γι αυτό και συνεχίζουν να το κάνουν. Οι ετήσιες πωλήσεις των Activia και Actimel φτάνουν στα 3,7 δις, άραγε ξέρουν όλοι αυτοί οι καταναλωτές ότι στην ουσία το προϊόν αυτό σύμφωνα με τις αρχές δεν έχει αποδειχτεί ότι έχει κάποια δράση;...

Ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων λόγω ύπαρξης αλλεργιογόνων ουσιών

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε σε ένα είδος τροφίμου την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας και συγκεκριμένα αραχίδας, η οποία όμως δεν αναγραφόταν στην επισήμανση της συσκευασίας, ως όφειλε.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το κάτωθι προϊόν: Αμύγδαλο κροκάν λευκό ψημένο, με την εμπορική ονομασία "Pami", που παράγεται από την επιχείρηση «ΠΑΜΗ ΑΒΕΕ». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες του 1 kg (σακούλες), με κωδικό παρτίδας L 7189.1 και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11-01-2011.

Να τι λένε για τη διατροφή και την υγεία των Ελλήνων.

Λοιπόν διάβαζα προχτές για μια έρευνα αγοράς για τα λειτουργικά τρόφιμα από την ιδιωτική εταιρεία Euromonitor που εδρεύει στο Λονδίνο και κάνει έρευνες αγοράς για λογαριασμό βιομηχανιών. Να τι λένε για μας: "Η ελληνική αγορά σε ότι αφορά τρόφιμα ευεξίας και υγείας έχει επηρεαστεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, λέει χαρακτηριστικά, μελλοντικά η αγορά των λειτουργικών τροφίμων μπορούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη δυτικοποίηση του τρόπου ζωής στην Ελλάδα. Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το αυξημένο άγχος έχουν συμβάλει στην ταχεία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιά. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, με τους Έλληνες να γίνονται παχύτεροι και λιγότερο υγιείς χρόνο με το χρόνο", δήλωσε ο ερευνητής της αγοράς. Και προσθέτουν "Κατά συνέπεια, τα λειτουργικά προϊόντα τροφίμων έχουν βρει το χώρο για να ανθίσουν (την Ελλάδα δηλαδή), ειδικά αυτά που επικεντρώνονται στους ενηλίκους, ιδιαίτερα εκείνους με ιδιαίτερα προβλήματα".
Καταλάβατε; Με λίγα λόγια, Έλληνες κορόιδα συνεχίστε να ξεχνάτε τη δική σας παραδοσιακή διατροφή και χαλάστε την υγεία σας γιατί εμάς μας βολεύει μια χαρά αφού θα σας πουλάμε τα πολλά υποσχόμενα προϊόντα μας (που τελικά δεν έχουν αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την υγεία και μπορει και να τη βλάψουν)...

19/9/10

Ποια είναι τα καλύτερα μπισκότα Digestive;

Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε κάνει κριτική για τα μπισκότα Digestive. Σκεφτήκαμε να κάνουμε σύγκριση με άλλες 2 παραλλαγές του μπισκότου που έχει η εταιρία μπισκότων Παπαδόπουλου. Βασικά όπως είχαμε αναφέρει και πριν, τα μπισκότα Digestive δεν είναι ότι καλύτερο, γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά με το 40% να προέρχεται από αυτά, ενώ δεν έχουν και πολλές φυτικές ίνες 0,43 ανά γραμμάριο και σχεδόν 70 θερμίδες ανά μπισκότο (όσο ένα πορτοκάλι). Τώρα για να δούμε οι άλλες επιλογές τι έχουν να προσφέρουν. Η δεύτερη παραλλαγή είναι τα μπισκότα Digestive χωρίς ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες. Το μπισκότο αυτό όντως δεν περιέχει ζάχαρη, περιέχει 8 θερμίδες λιγότερες ανά μπισκότο από τα κανονικά Digestive (όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαφορά) και ούτε το σύνολο των υδατανθράκων είναι πολύ λιγότερο, μόνο 1 γραμμάριο λιγότερο ανά μπισκότο. Τα συστατικά περιλαμβάνουν τα γνωστά γλυκαντικά πολυόλες που είναι σάκχαρο αλκοόλες, τη μαλιτόλη και σορβιτόλη, αυτά απορροφούνται αργά από τον οργανισμό και γι' αυτό το λόγο δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα πολύ γρήγορα. Αυτές οι πολυόλες έχουν το μειονέκτημα ότι όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν τυμπανισμό και διάρροια...

18/9/10

Πρέπει να Μαγειρεύεις;

Έχουμε ακούσει από πολλές πηγές ότι αν μαγειρεύεις εσύ για τον εαυτό σου θα έχεις καλύτερη διατροφή και αυτό γιατί έχεις περισσότερο έλεγχο του τι τρως. Ισχύει όμως; Όχι πάντα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα από την Αυστραλία που έγινε σε 2800 νέους ηλικίας 26 έως 36 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι διαφορές της διατροφής ανθρώπων που βοηθούν στο μαγείρεμα σε σχέση με άτομα που αφήνουν άλλους να μαγειρεύουν γι' αυτούς δεν διέφερε. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες που μαγείρευαν μόνες τους κατανάλωναν ελάχιστα περισσότερα λαχανικά και οι άντρες που μαγείρευαν μόνοι τους κατανάλωναν λίγο περισσότερο άπαχο κρέας. Αλλά οι διαφορές ήταν πολύ μικρές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνεις το μαγείρεμα σε άλλους ειδικά αν οι άλλοι είναι η μάνα σου που φτιάχνει μουσακά και μακαρόνια με κιμά κάθε άλλη μέρα...

17/9/10

ΚΡΙΤΙΚΗ: Έτοιμος Ζωμός σε Κύβους. Γεύση, αλλά με τι κόστος;

Αυτά τα μικρά κυβάκια τα έχουμε δει σε πολλές κουζίνες. Χρησιμοποιούνται στα πάντα: από λαδερά μέχρι ρύζι. Έχεις δει όμως τι πραγματικά περιέχουν; Πήραμε από τις πιο γνωστές μάρκες, την Knorr, και να τι είχε η λίστα των συστατικών: Αλάτι, γλουταμικό μονονάτριο, ινοσινικό νάτριο, γουανιλικό νάτριο, μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά και έλαια, τροποποιημένο άμυλο, κρέας κότας σε σκόνη, ΒΗΑ, γαλλικός προπυλεστέρας, λίπος κότας, κρεμμύδι, αρωματικές ύλες, μαϊντανός, μαλτοδεξτρίνη, άσπρο πιπέρι. Αν και οι κύβοι αυτοί έχουν ελάχιστες θερμίδες, τα συστατικά είναι αυτό που πρέπει να σε προβληματίζουν. Περιέχει 4 μορφές νατρίου και δεν έχουμε ιδέα πόσο νάτριο υπάρχει μέσα σε αυτόν τον κύβο (δεν αναφέρεται στη συσκευσία), περιέχει υδρογονωμένα λιπαρά (τα γνωστά τρανς λιπαρά) όπου η επιστημονική κοινότητα συνιστά να μην υπάρχουν καθόλου στη διατροφή μας λόγω του ότι συσχετίζονται με πολλές χρόνιες παθήσεις (καρδιά, διαβήτη), μάλιστα ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ υπολογίζουν ότι τα τρανς λιπαρά ευθύνονται για 50000 πρόωρα εμφράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύβος αυτός περιέχει ΒΗΑ, μια ουσία που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα που περιέχουν λίπος για να μην χαλάσουν, η ουσία αυτή όμως έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα. Το Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το ΒΗΑ: "αναμένεται να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο" ωστόσο συνεχίζεται να επιτρέπεται η χρήση του και στην ΕΕ και στις Η.Π.Α...

16/9/10

Άρθρο η διαφήμιση; Κρίνε εσύ. Πρέπει να δίνουμε μπισκότα σε βρέφη;

Και να θέλαμε να τα αποφύγουμε, αυτά τα "άρθρα" από διαιτολόγους και δημοσιογράφους βρίσκονται παντού. Αυτή τη φορά στην Ελευθεροτυπία γραμμένο από διαιτολόγο. Ο τίτλος: Η θέση των μπισκότων στη διατροφή μας. Η θέση των μπισκότων στη διατροφή μας, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν είναι μια απόλαυση. Τα μπισκότα αποτελούνται κυρίως από αλεύρι, ζάχαρη και λίπος, από εκεί και πέρα δεν περιμένεις κάποια ιδιαίτερη ευεργετική ιδιότητα ούτε αποτελούν το ιδανικό κολατσιό για παιδιά αφού δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Εδώ στο άρθρο όμως η διαιτολόγος χρησιμοποιεί το εξής επιχείρημα: "Τα μπισκότα είναι προϊόντα των δημητριακών, και καθώς τα δημητριακά αποτελούν εδώ και αιώνες βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο, τα μπισκότα αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ, όταν αυτά ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής"....Ε όχι δεν πάει έτσι, άλλο να φας βρασμένα δημητριακά όπως βρώμη μαζί με φρούτα για παράδειγμα, και άλλο να τα φας ανακατεμένα με ζάχαρη, λιπαρά και διάφορα άλλα πρόσθετα συστατικά. Επιπλέον αναφέρει ότι "Τα μπισκότα εισάγονται από πολύ νωρίς στη διατροφή του ανθρώπου, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, συμπληρώνοντας συχνά τις φρουτόκρεμες και προσδίδοντάς τους μια πιο στερεή και εύληπτη υφή. Κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τα μπισκότα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς μαλακώνουν εύκολα από το σάλιο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία λόγω δυσχέρειας μάσησης της τροφής, ενώ καταπίνονται εξίσου εύκολα." Τι να πρωτοπούμε εδώ; Η πρόσθετη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχουν καμία θέση στο διαιτολόγιο ενός βρέφους, όσο και να θέλουν να μας πείσουν διάφορες εταιρίες. Μάλιστα Ιρλανδέζικη έρευνα που έγινε πριν 2 εβδομάδες, έδειξε ότι η πλειοψηφία νηπίων κάτω των 6 μηνών καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά αυξάνοντας τον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα. Μας κάνει εντύπωση ότι ένας διαιτολόγος θα σύστηνε στα βρέφη να τρώνε μπισκότα. Πραγματικά το πιστεύει αυτό; Ειδικά με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα...

15/9/10

Ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τα προϊόντα POWERtabs 10 caps, POWERtabs 2 caps, STAMINEX 4 caps, VIRILEX Man (1 caps), DESIRE 10 caps, DESIRE 2 caps τα οποία διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής χωρίς να είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένα με την φαρμακολογικά δραστική ουσία sildenafil ή/και ανάλογα αυτής, όπως προκύπτει από ενημέρωση των αυστριακών αρχών. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και, όπως προέκυψε μετά από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχουν παράγωγα της ουσίας sildenafil, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους...

Σιρόπι Καλαμποκιού...με άλλο όνομα.

Το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (High Fructose Corn Syrup-HFCS) είναι μια τεχνητή μορφή ζάχαρης που είναι πιο φτηνή από τη πραγματική ζάχαρη και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα όπως αναψυκτικά και γλυκά, δημητριακά και μπισκότα. Στην ουσία έχει την ίδια δράση στον οργανισμό με τη ζάχαρη, μάλιστα μπορεί και χειρότερη. Εκτός του ότι συσχετίζεται με τη παχυσαρκία (όπως και η ζάχαρη), μία έρευνα του UCLA συσχέτισε τη φρουκτόζη με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επειδή λοιπόν οι παραγωγοί αυτού του σιροπιού δεν θέλουν το προϊόν τους να συσχετίζεται με κακά πράγματα, αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα του. Φαντάσου δηλαδή πόσο ηλίθιους θεωρούν τους καταναλωτές, αλλάζοντας το όνομα ξαφνικά το προϊόν θα γίνει υγιεινό. Έτσι λοιπόν η Εταιρία Επεξεργαστών Καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να αλλάξουν το όνομα από: σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού σε: ζάχαρη καλαμποκιού μπας και αλλάξει η κοινή γνώμη...

14/9/10

Καλά δεν ντρέπεται η Creta Farm;

Η Creta Farm ξαναχτυπά για άλλη μια φορά, και για άλλη μια φορά δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου η υγεία μας και ούτε των παιδιών μας. Τη στιγμή που τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα και τα νιτρώδη που περιέχουν συσχετίζονται με καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις είναι όχι μόνο ανεύθυνο, αλλά και ανήθικο να προωθούνται αυτά τα προϊόντα σε παιδιά. Κάνουν εκδήλωση λοιπόν στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος για τα παιδιά, όπου θα ενημερώνουν το ανυποψίαστο κόσμο για τα προϊόντα τους. Ειδικοί διατροφολόγοι (τέτοιες στιγμές με κάνουν να ντρέπομαι για το επάγγελμα μου) θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη σημασία και τον ρόλο του ελαιόλαδου στην παιδική διατροφή. Ξέρουμε πολύ καλά το ρόλο του ελαιόλαδου στη διατροφή μας, οι Έλληνες καταναλώνουν ελαιόλαδο από την αρχαιότητα, το βάζουμε στις σαλάτες μας, τα λαδερά μας, τα γλυκά μας...δεν χρειάζεται να το καταναλώσουμε μέσω ενός επεξεργασμένου κρέατος γεμάτο αλάτι και συντηρητικά που πιθανό να είναι καρκινογόνα. Επίσης, αναφέρουν ότι οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν να εντάξουν τα παριζάκια Εν Ελλάδι στην καθημερινή διατροφή τους, με λίγα λόγια πως δηλαδή θα σας πείσουν να αγοράζετε τα προϊόντα τους, και να δίνετε στα παιδιά σας τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγχαρητήρια και πάλι Creta Farm.

ΚΡΙΤΙΚΗ: Κρις Κρις, Τόστιμο, Ολικής Αλέσεως σίτου με σίκαλη. Ολικής Αλέσεως αλεύρι, αλλά και ζάχαρη και συντηρητικά.

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει κυρίως ολικής αλέσεως αλεύρι
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει αρκετά πρόσθετα υλικά

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Το καλό είναι ότι περιέχει κυρίως ολικής αλέσεως αλεύρι (σίτου και σίκαλης). Το κακό είναι ότι περιέχει πολλά, αλλά όχι και τόσο καλά συστατικά όπως φυτικό λίπος, σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης, σιρόπι μελάσας, αιθυλική αλκοόλη, αλεύρι φάβας και συντηρητικά. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο να παραχθεί ένα ψωμάκι με λίγα συστατικά; Το διατροφικό προφίλ είναι παρόμοιο με όλα τα άλλα ψωμιά: σχετικά καλή ποσότητα ινών: 2 γρ. ανά φέτα και 79 θερμίδες ωστόσο τα λιπαρά είναι περισσότερα. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

13/9/10

Μήπως είσαι χοντρός/η και δεν το ξέρεις;

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε σε Αμερικάνους έδειξε ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιο αδύνατοι από ότι είναι πραγματικά. Συγκεκριμένα 30% των υπέρβαρων πίστευαν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος, ενώ 70% παχύσαρκων πίστευαν ότι είχαν απλά μερικά κιλά παραπάνω. Για καλό και για κακό κάνε αυτό: Βρες το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σου. Διαίρεσε το βάρος σου (σε κιλά) με το Ύψος σε μέτρα εις το τετράγωνο: Βάρος (kg)/(Ύψος)2
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος έχει κάποιους περιορισμούς:
Ο ΔΜΣ είναι ένας τρόπος που μπορεί να διαπιστώσει κανείς χοντρικά αν έχει φυσιολογικό βάρος. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για μεγάλους πληθυσμούς. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ανακριβής.
*Αν είσαι αθλητής και έχεις υψηλό ποσοστό μυικής μάζας ο ΔΜΣ μπορεί να σε δείχνει υπέρβαρο ενώ δεν είσαι, σε αυτή τη περίπτωση το ιδανικό είναι να κάνεις λιπομέτηρηση.
*Σε άτομα που έχουν απώλεια μυικής μάζας μπορεί να υποεκτιμήσει το βάρος τους...

12/9/10

Άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης-αυτή τη φορά από διαιτολόγο. Όχι οι χρωστικές δεν είναι αθώες.

Διαβάζω ένα άρθρο διαιτολόγου που δημοσιεύτηκε στο blog tromaktiko όπου μιλάει για την παιδική υπερκινητικότητα και τη διατροφή. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι χρωστικές δεν έχουν σχέση με την υπερκινητικότητα, συγκεκριμένα διαβάζω: "Το 1980, Συμβουλευτικές Επιτροπές στην Αμερική κατόπιν επίμονων ερευνών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε απόδειξη για κάποια σχέση μεταξύ τεχνητών προσθέτων και υπερκινητικότητας ή ικανότητας μάθησης των παιδιών." και η διαιτολόγος μας λέει ότι είναι απλά μία θεωρία. Ίσως θα πρέπει να ελέγχει λίγο καλύτερα τις πληροφορίες της η συγκεκριμένη διαιτολόγος. Εκτός ότι υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει σχέση υπερκινητικότητας και χρωστικών, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κανονισμό όπου τα τρόφιμα που περιέχουν τις χρωστικές Ε102 (ταρτραζίνη), Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί), Ε122 (αζορουμπίνη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης), Ε129 (κόκκινο τροφίμων 17) και Ε104 (κίτρινη κινολίνη) θα πρέπει να έχουν προειδοποιητικό μήνυμα που να αναφέρει ότι τα συστατικά αυτά «μπορεί να έχουν παρενέργειες στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών» ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούλιο και το είχαμε αναφέρει και εδώ. Τώρα τι να πω; Δεν το ήξερε; Δεν το θεώρησε απαραίτητο να το αναφέρει, δεν ήθελε να το αναφέρει;...

11/9/10

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον τόνο κονσέρβας.

Ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί για πολλούς μια εύκολη και φτηνή λύση για να φας ψάρι, ειδικά αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις. Όντως δεν είναι κακή επιλογή αρκεί να ακολουθείς κάποιους κανόνες.
*Διάλεξε πάντα την κονσέρβα σε νερό και όχι σε λάδι. Ο τόνος σε λάδι που στραγγίζεται περιέχει λιγότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τον τόνο σε νερό.
*Πρόσεξε τα συστατικά. Πολλές μάρκες περιέχουν εκτός από αλάτι, νερό και τόνο και διάφορα άλλα καρυκεύματα, δεν τα χρειάζεσαι.
*Απόφυγε να αγοράζεις τονοσαλάτες η τόνο με πρόσθετα συστατικά, μπορεί να περιέχουν περισσότερο αλάτι, περισσότερο λάδι, λιγότερο τόνο και είναι και πιο ακριβός.
*Προσοχή στις ποσότητες. Στη πλειοψηφία του ο τόνος σε κονσέρβα που πωλείται στην Ελλάδα παράγεται από τόνο Albacore, το οποίο έχει υψηλά επίπεδα με μεθυλικού υδραργύρου...

10/9/10

Κριτική: Ήβη Fruitea. Περισσότερες θερμίδες και από κανονικό αναψυκτικό.

ΤΑ ΣΥΝ:
Περιέχει χυμό
ΤΑ ΠΛΗΝ:
Αρκετές Θερμίδες και σάκχαρα

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Αν έχεις τηλεόραση σίγουρα γνωρίζεις γι' αυτό το αναψυκτικό που το διαφημίζει η Παπαρίζου και που είναι και χορηγός των συναυλιών της. Υποτίθεται ότι αυτό το αναψυκτικό θα σε τονώσει και θα σου δώσει ενέργεια, αλλά μάλλον αυτό δεν θα γίνει. Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι περιέχει περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα από ένα κανονικό αναψυκτικό. Σκέψου ότι αυτό με γεύση Ροδιού περιέχει 70 θερμίδες παραπάνω από ένα κανονικό αναψυκτικό ενώ με τη γεύση Φράουλας 40 θερμίδες παραπάνω (ανά κουτάκι). Επιπλέον το τσάι που περιέχει είναι σε μικρή ποσότητα και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόκκινο τσάι δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό που προέρχεται το μαύρο και πράσινο τσάι και δεν θεωρείται τσάι αλλά ρόφημα βοτάνου. Δεν περιέχει καφεΐνη και πιο πολύ ηρεμεί παρά ξυπνάει. Όσο για τα συστατικά, το δεύτερο και τρίτο συστατικό είναι η ζάχαρη σε 2 διαφορετικές μορφές. Τέλος αναφέρει ότι υπάρχουν αντιοξειδωτικά οφέλη, μάλλον θα λάβεις ελάχιστα αφού και η ποσότητα χυμού και τσαγιού είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει την υγεία σου...

9/9/10

Περιπτεράς πουλούσε ληγμένα σάντουιτς από το 2008.

Διαβάζοντας για όλες τις επιχειρήσεις που έφαγαν πρόστιμα αυτή εδώ είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάμε τις ημερομηνίες λήξης στα προϊόντα που αγοράζουμε. Το συγκεκριμένο περίπτερο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, που σημαίνει ότι θα είχε κινητικότητα, πούλαγε σάντουιτς που είχαν λήξει εδώ και 1 1/2 χρόνο. Και μην σκεφτείς ότι δεν συμβαίνει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Συμβαίνει παντού. Έχω δει ληγμένα σε Μαρινόπουλο, Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη, γκουρμέ σούπερ μάρκετ σε Κολωνάκι και Κηφισιά. 
* Πρόστιμο € 1.500 στο αναπηρικό περίπτερο με την επωνυμία ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΙΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ που βρίσκεται στην Ακτή Μουτσοπούλου 72 στον Πειραιά, διότι διαπιστώθηκε η πώληση σάντουιτς με τα εξής στοιχειά επισήμανσης : "Στεργίου – Sandwiches Φρατζολάκι, Παριζάκι, Τυρί Ένταμ και Σως Μαγιονέζας σε αφράτο φρατζολάκι, ημερομηνία παραγωγής 11.11.08, Ανάλωση μέχρι : 17.11.08, ...

Νέα Πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ σε 54 επιχειρήσεις. Όλη η λίστα.

Διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 341.000.
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

1. Πρόστιμο € 2.000 στο αναψυκτήριο – κυλικείο με την επωνυμία Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο Σητείας (εντός αερολιμένα), διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
2. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας κατεψυγμένων προϊόντων με την επωνυμία "ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ" ΦΡΑΔΕΛΑΚΗ ΑΡΕΤΗ που βρίσκεται στην οδό Μίνωος 68 στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση της επιχείρησης στις συστάσεις που είχαν γίνει σε προηγούμενο έλεγχο και ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών των ορθών πρακτικών υγιεινής.
3. Πρόστιμο € 3.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής & κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης με την επωνυμία "ΠΑΝΤΕ ΑΕ ΦΟΥΡΝΙΝ" που βρίσκεται στο 4,5 χλμ Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν : μη εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, αλληλομόλυνση και ανεπαρκή μέτρα προστασίας των τροφίμων κατά την παραγωγή και την αποθήκευση...

Coca Cola Light η Coca Cola Zero;

Βασικά δεν υπάρχει καμιά διαφορά εκτός από το γεγονός ότι η Coca Cola ήθελε και τους άντρες να αγοράζουν τα light προϊόντα τους οπότε πλάσαραν τη Coca Cola Zero με το μαύρο κουτί για να είναι και καλά πιο "αντρικό". Η προώθηση και το μάρκετινγκ ήταν τεράστια, απο τα μεγαλύτερα στην ιστορία της εταιρείας. Και το πιστέψαμε. Τι περιέχει; Ότι και η Coca Cola Light: Νερό, Διοξείδιο του άνθρακα, Καραμελόχρωμα, Κυκλαμικό Οξύ, Ακετοσουλφαμικό Κάλιο, Ασπαρτάμη, Φωσφορικό Οξύ, Αρωματικές Ουσίες, Κιτρικό Νάτριο, και Καφεΐνη. Προφανώς θα έχουν αλλάξει λίγο τις αναλογίες αρωματικών ουσιών. Είναι όμως ένα τέλειο παράδειγμα για το πως το σωστό και δυνατό μάρκετινγκ και η κατάλληλη συσκευασία, μας κάνει να πιστέψουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι. Και για να μην ξεχνιόμαστε το προϊόν αυτό περιέχει Ασπαρτάμη που συσχετίζεται με διάφορα προβλήματα, αλλά και Κυκλαμικό Οξύ, γλυκαντική ουσία που έχει απαγορευτεί στις Η.Π.Α...

8/9/10

Φάε και κόψε το κάπνισμα.

Θες να βοήθεια για να το κόψεις; Οι κατάλληλες τροφές θα σε βοηθήσουν. Νέα έρευνα έδειξε ότι άτομα που μασούσαν τσίχλα με γεύση βανίλιας είχαν λιγότερο άγχος, δυσφορία και ένταση σε σχέση με άτομα που μασούσαν τσίχλα μέντας ενώ προσπαθούσαν να διακόψουν το τσιγάρο. Μια παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιούκ που συγκέντρωσε πληροφορίες από καπνιστές έδειξε ότι ορισμένες τροφές κάνουν το τσιγάρο να έχει άσχημη γεύση. Συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά, οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά έδιναν άσχημη γεύση στα τσιγάρα, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, τα οινοπνευματώδη, ο καφές και το κρέας βελτίωναν τη γεύση του τσιγάρου...

7/9/10

Ψεύτο-υγιεινό Ψωμί.

Με πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένα υγιεινό ψωμί. Αναφέρει στη συσκευασία του ότι είναι ολικής αλέσεως και βιολογικό. Κοιτάζοντας όμως τα συστατικά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Φυσικά δεν περιέχει πρόσθετα και αυτό είναι καλό, αλλά από την άλλη το μεγαλύτερο ποσοστό αλευριού που χρησιμοποιείται δεν είναι ολικής, ενώ περιέχει μαργαρίνη και ζάχαρη.

Ανάκληση Μοτσαρέλας με Σαλμονέλα που διακινείται από το LIDL.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε για τη διακίνηση τυριού mozzarella, στο οποίο ανιχνεύτηκε Salmonella. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τυρί mozzarella light, που έχει παραχθεί από αγελαδινό γάλα από τη Γερμανική εταιρεία «Goldsteig Kasereien Bayerwald GMBH» (αριθμός barcode EAN 8014921021237) με την εμπορική επωνυμία «LINESSA - Mozzarella light / Τυρί από γάλα χωρίς ωρίμανση - Φρέσκο τυρί μερικώς αποβουτυρωμένο σε άλμη», σε συσκευασίες των 125 g και ημερομηνία λήξης 06.09.2010. Η διακίνηση στην Ελληνική αγορά υλοποιήθηκε από την εταιρεία «LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.»...

6/9/10

Άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ. Όχι ο χυμός καρότου δεν καίει λίπος.

Για άλλη μια φορά οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι δείχνουν τις γνωστές ερευνητικές τους ικανότητες. Η συγκεκριμένη κυρία αναφέρει τη σχετική έρευνα με το νερό, που αναφέραμε εμείς εδώ πρώτα και μετά μας μεταφράζει διάφορα τιπς από τη Βρετανική Εφημερίδα Ντέιλι Μειλ, η οποία πρέπει να πούμε ότι δεν είναι γνωστή για την αξιοπιστία της σε θέματα υγείας. Δεν φτάνει δηλαδή που αντιγράφει, αντιγράφει και από κακές πηγές. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;
Να μερικά "μαργαριτάρια" που έβαλε Τα Νέα στην ιστοσελίδα της:
* Να βάζετε πάπρικα στο φαγητό σας. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C, η οποία βοηθεί τον οργανισμό να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια. (H πάπρικα περιέχει ελάχιστη βιταμίνη C).
* Να τρώτε πεπόνι και μετά ένα σφικτό αυγό (εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι υγείας για να το αποφεύγετε). Είναι το τέλειο πρωινό για καύσεις του λίπους. (Εεε... δεν ξέρω από που βγήκε αυτό το συμπέρασμα είναι ένα απλό πρωινό που συνδυάζει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, θα σε χορτάσει αλλά αυτό μόνο)...

5/9/10

Ανάκληση Ιταλικών Τυριών που διακινούνται από τον Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε για τη διακίνηση γαλακτοκομικών προϊόντων που παρήχθησαν από την ιταλική επιχείρηση «LAT BRI LATTICINI BRIANZA S.P.A.», στην οποία οι αρμόδιες ιταλικές υγειονομικές αρχές προέβησαν στην προσωρινή αναστολή κωδικού έγκρισης και σε προληπτική ανάκληση παραχθέντων προϊόντων, λόγω χρήσης μη πόσιμου νερού για την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα με τις κάτωθι εμπορικές ονομασίες, τα οποία διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά από τις επιχειρήσεις ITAL FOOD LTD και Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.:
Α) AB MOZZARELLA 125GR με αριθμό παρτίδας 10223, και ημερομηνία λήξης 07/09/2010.
Β) AB MOZZARELA PIZZA 250GR με αριθμούς παρτίδας 10216 και 10223, και ημερομηνίες λήξης 07/09/2010 και 14/09/2010, αντίστοιχα.
Γ) MOZZARELINE LA PREFERITA 150GR ΣΚΑΦΑΚΙ με αριθμό παρτίδας 10222 και ημερομηνία λήξης 03/09/2010.
Δ) AB MASCARPONE 250GR με αριθμούς παρτίδας 10186, 10195, 10200, 10208, 10215 και 10223, και ημερομηνίες λήξης 07/09/2010, 16/09/2010, 21/09/2010, 29/09/2010, 06/10/2010 και 14/10/2010 ,αντίστοιχα.
Ε) RICOTTA ΙΤΑΛΙΑΣ 250 GR με αριθμούς παρτίδας 10212, 10215 και 10218 και ημερομηνίες λήξης 03/09/2010, 06/09/2010 και 09/09/2010 αντίστοιχα....

Lurpak Soft- Βούτυρο η κάτι άλλο;

Για να θεωρηθεί ένα προϊόν βούτυρο πρέπει να είναι 100% βούτυρο. Ωστόσο το βούτυρο “soft” δηλαδή αυτό που αλείβεται εύκολα δεν είναι πραγματικό βούτυρο, η μάλλον δεν είναι 100% βούτυρο. Αποτελείται από 69% βούτυρο και 25% φυτικά έλαια και νερό. Για να ξέρουμε τι πληρώνουμε και τι αγοράζουμε...

4/9/10

ΚΡΙΤΙΚΗ: Καραμολέγκος, Γέννημα Θρέμμα, Ολικής Άλεσης, Πολύσπορο. Γέννημα Θρέμμα του Εργοστασίου;

ΤΑ ΣΥΝ:
* Περιέχει σπόρους δημητριακών
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει υδρογονωμένα (τρανς) λιπαρά

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Σε αυτό το ψωμί έχουν προσθέσει ότι νομίζουν ότι είναι υγιεινό (λιναρόσπορο, σουσάμι, φυτικές ίνες κτλ.) και μας το προωθούν σαν ένα θρεπτικό ψωμί. Δεν είναι. Αρχικά για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία χρησιμοποίησε και σε αυτό το ψωμί τρανς λιπαρά, ένα από τα χειρότερα συστατικά που βρίσκεται στη διατροφή μας σήμερα, θεωρείται χειρότερο και από τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά. Επιπλέον το κύριο αλεύρι εδώ είναι το άσπρο επεξεργασμένο. Περιέχει πολλές πηγές φυτικών ινών που είναι όμως κάτα κάποιο τρόπο τεχνητές, δηλαδή η πλειοψηφία των ινών δεν προέρχονται από το αλεύρι αλλά από διάφορα αλλά απομονωμένα συστατικά, και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν και τις ανάλογες ευεργετικές ιδιότητες. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;

3/9/10

Τι τρώνε τα παιδιά μας;

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι ότι υποθέτουν ότι τα μωρά και τα παιδιά τους πρέπει να τρώνε ειδικές η διαφορετικές τροφές από τους ενήλικες. Και να οι έτοιμες φρουτόκρεμες, ρυζόκρεμες, τα ειδικά γιαούρτια, τα ειδικά επιδόρπια, κτλ κτλ κτλ. Στο σούπερ μάρκετ υπάρχει ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στις ειδικές τροφές για τα παιδιά. Σίγουρα στη περίπτωση που ένα μωρό δεν θηλάζει χρειάζεται ένα υποκατάστατο γάλακτος με συγκεκριμένα διατροφικά χαρακτηριστικά το πρώτο χρόνο της ζωής του, αλλά πέρα από αυτό όλα αυτά τα άλλα προϊόντα τα χρειάζεται πραγματικά το παιδί σου; Και αν δεν τα χρειάζεται μήπως το βλάπτουν κιόλας; Μην παρασύρεσαι από τη συσκευασία και τους ισχυρισμούς των διάφορων εταιριών που προσπαθούν σώνει και καλά να σε πείσουν ότι το παιδί σου πρέπει να φάει τη συγκεκριμένη κρέμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί σου θα λάβει ένα προϊόν γεμάτο ζάχαρη, και επεξεργασμένα συστατικά. Και εδώ έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα: ΝουΝου Φρουτόκρεμα (από τον 6ο μήνα). Αν κοιτάξεις τα συστατικά θα δεις ότι περιέχει σκόνη γάλακτος, σκόνη φρούτων και ζάχαρη. Μάλιστα η ζάχαρη είναι το τρίτο συστατικό στη σειρά που σημαίνει ότι το προϊόν αυτό περιέχει περισσότερη ζάχαρη παρά φρούτα. Αλλά στη λίστα συστατικών παρουσιάζεται η ζάχαρη 2 φορές, άρα 2 μορφές ζάχαρης πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη παρά γάλα. Επίσης περιέχει διάφορα άλλα πρόσθετα συστατικά που δεν θα λάμβανε ποτέ το παιδί σου αν έτρωγε μία κανονική τροφή. Εδώ υπάρχουν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν: 1. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ζάχαρη ειδικά από τόσο μικρή ηλικία. Άλλο να δίνεις ένα παγωτό στο παιδί σου 1-2 φορές την εβδομάδα, και άλλο να "εθίζεις" το παιδί σου στη ζάχαρη από 6 μηνών...

2/9/10

Πως να διαλέξεις το καλύτερο γιαούρτι.

Η Ελλάδα έχει παράδοση στο γιαούρτι και η ποικιλία είναι μεγάλη. Αρκεί να κοιτάξεις στα ψυγεία οποιουδήποτε σούπερ μάρκετ και θα δεις πολλές μάρκες και πολλές κατηγορίες: σκέτα, παραδοσιακά, στραγγιστά, με φρούτα, με δημητριακά, με σοκολάτα, με άρωμα, βιολογικά και πάει λέγοντας. Η επιλογή του καλύτερου γιαουρτιού είναι πάρα πολύ απλή αρκεί να ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις:
*Το καλύτερο γιαούρτι είναι το απλό γιαούρτι. Λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν τα πλήρη γαλακτοκομικά υπάρχει και το γιαούρτι που αποτελείται από 2% λιπαρά ανά βάρος (προσοχή αυτό δεν σημαίνει ότι οι θερμίδες από το λίπος αποτελούν μόνο το 2% των συνολικών θερμίδων, αναφέρεται στο ποσοστό βάρους). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ημιάπαχο γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό.
*Μακριά από οποιοδήποτε γιαούρτι δεν είναι γιαούρτι, η συσκευασία θα αναγράφει "επιδόρπιο γιαουρτιού" και αυτό σημαίνει ότι περιέχει συστατικά που συνήθως δεν βρίσκονται στο κανονικό γιαούρτι όπως ζελατίνη, ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, φρούτα, σιρόπια κτλ. Μερικά γιαούρτια ενώ φαίνονται σκέτα στην ουσία δεν είναι γιατί περιέχουν ζελατίνη...

1/9/10

Απαράδεκτες οι ετικέτες τροφίμων που ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο.

Πριν από σχεδόν 2 μήνες αναφέραμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το σύστημα σήμανσης με χρώματα (σηματοδότη) που πρότειναν οργανώσεις υγείας και καταναλωτών και αντί γι αυτό ψήφισαν τις Ενδεικτικές Ημερήσιες Προσλήψεις (GDAs) τη δημιουργία εταιριών όπως Coca Cola, Nestle, Unilever, Danone, Kraft, Quaker, και Mars που στην ουσία παρουσιάζει τις διατροφικές πληροφορίες διαστρεβλωμένες έτσι ώστε όλες οι τροφές να φαίνονται υγιεινές και με λίγες θερμίδες. Να ένα λαμπρό παράδειγμα για το πόσο μπορεί να διαστρεβλώσει αυτή η μορφή σήμανσης τη διατροφική αξία ενός προϊόντος: Κυκλοφορούν στην αγορά μίνι συσκευασίες διάφορων προϊόντων όπως για παράδειγμα τα μίνι Digestive Παπαδοπούλου σε ατομικό σακουλάκι των 70 γρ. Αν κοιτάξεις το μπροστινό μέρος της συσκευασίας (δες φωτογραφία) θα δεις να αναφέρει ότι 1 μπισκότο περιέχει μόνο 18 θερμίδες και καλύπτει μόνο το 1% των ημερήσιων αναγκών μας σε θερμίδες. Πω πω κοίτα να δεις-τέλεια. Μα καλά για πόσο ηλίθιους μας περνάνε; Πρώτον, τα μπισκότα αυτά είναι μίνι το 1 μπισκότο είναι 4 γρ. ούτε το 1/3 του κανονικού μεγέθους. Δεύτερον, τα 4 γραμμάρια θεωρούνται μία μερίδα; Ποιος θα φάει μόνο ένα μίνι μπισκότο;...