1/12/2011

Διατροφική Συνήθεια #2, Εβδομάδα 1η. Πρωινό με πρωτεΐνη.

Θα υποθέσουμε ότι έχεις ακούσει ότι πρέπει να τρως πρωινό κάθε μέρα, για όσους αναρωτιούνται γιατί: πολλές, μα πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στις προσπάθειες απώλειας βάρους, έχουν υψηλότερη λήψη βιταμινών, μέταλλων και φυτικών ινών, καλύτερη συγκέντρωση κτλ, κτλ. Ωστόσο ακόμα και αν τρως πρωινό κάθε μέρα, μπορεί και πάλι να πεινάς και πάλι να μην έχεις ενέργεια και αυτό γιατί ίσως σου λείπει η πρωτεΐνη. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες: παιδιά, έφηβους και ενήλικες και έχει διαπιστωθεί ότι η παρουσία πρωτεΐνης στο πρωινό προσφέρει περισσότερο κορεσμό, με αποτέλεσμα λιγότερη πείνα τις επόμενες ώρες και μικρότερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι καλό εργαλείο, ειδικά για όσους πεινάνε πάλι κατά τις 10-11 και αρχίζουν τα τσιμπολογήματα. Αν λοιπόν τρως ψωμί με μέλι η μπάρες δημητριακών και μετά πεινάς και πάλι μετά από 1 ώρα, τώρα ξέρεις γιατί. Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης είναι ιδανική και όχι όλο το πρωινό να αποτελείται από πρωτεΐνη.
Τι να κάνεις:
1. Πρόσθεσε τυρί. Αντι για ψωμί με μέλι, φάε ψωμί με τυρί.
2. Πρόσθεσε κρέας. Δοκίμασε ενα τοστ με κοτόπουλο που έχει μείνει από χθες (απόφυγε τα καπνιστά, παριζάκια, μπέικον κτλ.).
3. Πρόσθεσε αυγό. Nαι περιέχει χοληστερίνη, αλλά έρευνες δείχνουν ότι με μέτρο δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης σε άτομα χωρίς πρόβλημα υγείας (1-2 την εβδομάδα), αλλά μπορείς... και να δοκιμάσεις και ομελέτες μόνο με τα ασπράδια.
4. Αντι για βούτυρο βάλε "βούτυρο" από ξηρούς καρπούς όπως ταχίνι (σκέτο) η φυστικοβούτυρο τα οποία συνδυάζουν πρωτεΐνη και λιπαρά.
5. Δοκίμασε τυρί κότατζ είναι σχετικά πλούσιο σε πρωτεΐνη.
6. Το γάλα και το γιαούρτι, ενώ είναι πηγές πρωτεΐνης γενικά δεν χορταίνουν, αλλά αν δεν έχεις άλλη λύση να ξέρεις ότι το στραγγιστό γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό.
7. Το ψωμί που θα διαλέξεις να είναι ολικής αλέσεως, όχι μόνο είναι πιο υγιεινό, αλλά περιέχει και περισσότερη πρωτεΐνη από το άσπρο επεξεργασμένο.
8. Μην φοβάσαι τα λιπαρά που υπάρχουν σε πολλές από αυτές τις πρωτεϊνούχες τροφές, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανόν ο συνδυασμός λίπους -πρωτεΐνης να ευθύνεται για το μεγαλύτερο κορεσμό.

11 σχόλια:

  1. μπραβο! στην αρχη νομιζα οτι το προηγουμενο αρθρο θα ηταν το μονο για αυτη τη βδομαδα αλλα τωρα... ουαου! επιτελους θα μαθω να τρωω σωστα χωρις να ε3αρτωμαι απο διαιτολογια!! ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως θα μπορούσατε με βάση τις παραπάνω οδηγίες να προτείνετε κάποια συγκεκριμένα πρωινά (δηλ. "έτοιμους" συνδυασμούς των στοιχείων που περιγράφετε); Θα βοηθούσε και στην πληρέστερη κατανόηση αλλά και στην καλύτερη εφαρμογή της διατροφικής συμβουλής. Εναλλακτικά θα μπορούσατε και να μας παραπέμψετε σε κάποια ανάλογη ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο βέβαια. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρόνιά με υγεία εύχομαι σε όλους.

    Έχω την αίσθηση οτι ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητώ για πιο λόγο κάποιες τροφές δημιουργούν αποτελεματικότερο κορεσμό σε σχέση με κάποιες άλλες. Θα συμφωνήσω στο κρέας της προηγούμενης μέρας σε σχέση με αλντικά. Επίσης θα συμφωνήσω στο τυρί αντί για το μέλι.

    Οσον αφορά την χολιστερίνη που περιέχει ο αυγό εχει αποδειχτεί πλέον οτι καμία σχέση δεν εχει με την αύξηση της χολιστερίνης στο αίμα.

    Αντιθέτως το ψωμί ήτε ολικής ήτε ημιολικής και πόσο μάλλον το λευκό άμεσα συσχετίζεται με απορύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό συνεπάγεται με συχνότερη πείνα, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων,χολιστερίνης,
    υπερσουλιναιμία και όλα τα δεινά της. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβεται οτι το ψωμί δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο όπως δεν αποτελούσε για τον παλαιολιθικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού είναι 126. Που σημαίνει απλά οτι τρώγοντας ψωμί ειναι σαν να τρώμε ζάχαρη, γλυκό.
    Όσον αφορά την λιπαρή ύλη δεν γίνεται καμία αναφορά στο φρέσκο βούτυρο και αναρωτιέμαι γιατί. Φοβάμαι οτι δεν γνωρίζεται οτι το φρέσκο βούτυρο αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες τροφές για το ανθρώπινο είδος.
    Σε αυτή την περίπτωση παραπέμπω εσάς και τους ααγνώστες σας:

    http://www.westonaprice.org/index.php?option=com_content&view=article&id=265:myths-a-truths-about-nutrition&catid=24:abcs-of-nutrition&Itemid=122

    http://www.westonaprice.org/index.php?option=com_content&view=article&id=519:why-butter-is-better&catid=22:food-features&Itemid=131

    Μακάρι να ήταν μεταφρασμένα και στα ελληνικά.
    Ειναι κάτι που έχω υποσχεθεί οτι θα κάνω σύντομα.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν μας δινατε 3-4 διαφορετικες επιλογες για να καταλαβουμε στο περιπου πως να φταχνουμε πρωινο και μονοι μας θα μας βοηθουσε πολυ.. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σας παρακαλω δωστε μας καποιες εναλλακτικες επιλογες για ενα πληρες πρωινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ακολουθήσει ανάρτηση σχετικά με επιλογές για πρωινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστω περιμενω μ αγωνια τ αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθεσουμε και τη βρώμη. Πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαιτολόγε θα ήθελα τη γνώμη σου, η οποία με ενδιαφέρει πάρα πολύ.
    Τις τελευταίες μέρες τρώω ένα πρωινό που με κρατάει χορτάτη πολλές ώρες, και θα ήθελα να μου πεις αν είναι και κατά τη γνώμη σου καλό.
    Τρώω δημητριακά (βρώμη), όχι πάρα πολλά, δηλαδή 2-3 κουταλιές της σούπας, με λίγο γάλα Όλυμπος 2% λιπαρά και ρίχνω μέσα και μία μπανάνα σε φέτες.
    Δεν ξέρω αν η πρωτεϊνη (νομίζω πως η μόνη πηγή πρωτείνης είναι το γάλα), είναι αρκετή.

    Περιμένω την απάντησή σου.
    Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που τρως είναι ήδη πολύ δυνατό. Το γεγονός ότι σε χορταίνει οφείλεται κυρίως στο ότι οι υδατάνθρακες που προτιμάς είναι σύνθετοι (βρώμη).

      Αν θες να το φορτσάρεις ακόμα λίγο, μπορείς να προσθέσεις αλεσμένο λιναρόσπορο. Όχι ολόκληρο το σπόρο, αλεσμένο. Ολόκληρος δεν έχει νόημα. Το λινάρι, είναι "καλό λίπος". Θα δεις τη διαφορά στο δέρμα σου σύντομα...

      Δύο κουταλιές της σούπας, περασμένο από το μύλο να γίνει σκόνη, το ρίχνεις μέσα στη βρώμη μαζί με γιαούρτι (2%) και λίγο γάλα και είσαι έτοιμη.

      Για τις επόμενες 3 ώρες και ίσως παραπάνω, δεν θα πεινάσεις.

      φιλικά,

      Διαγραφή
  10. Διαιτολόγε μπορείς σε παρακαλώ να απαντίσεις στον ανώνυμο για το πρωινό? Επειδή ακούγεται χορταστικό, αλλά η μπανάνα έχει πολλές φορές κατηγοριθεί.
    Να σε καλα για ότι κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή