1/26/2011

Διατροφική Συνήθεια #8, Εβδομάδα 3η. Χρειάζεσαι λίπος.

Ένα λάθος που κάνουν πολλά άτομα είναι να κόβουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους όταν θέλουν να χάσουν βάρος. Τα λιπαρά όντως ανά γραμμάριο περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τη πρωτεΐνη, και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Αρχικά το λίπος είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, και από θέμα χρήσης στη καθημερινή διατροφή έχει αρκετές ιδιότητες: προσφέρει κορεσμό, νοστιμιά και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθείς διατροφή με λίγα λιπαρά δεν θα χορταίνεις, δεν θα ικανοποιείται η ανάγκη σου για κάτι νόστιμο και θα έχεις την αίσθηση ότι δεν έχεις φάει πραγματικά. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε κάποιον που πεινάει και αισθάνεται στερημένος με αποτέλεσμα μετά από λίγο να θέλει να φάει ότι βρει μπροστά του. Επιπλέον όπως έχουν δείξει και πολλές έρευνες, πολλά άτομα έχουν αντικαταστήσει το λίπος με υδατάνθρακες και κυρίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες το οποίο όχι μόνο δεν βοηθά στο να χάσει κανείς βάρος αλλά δεν χορταίνει και μπορεί να προωθήσει και μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Σε αυτό βέβαια φταίνε και... όλα αυτά τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά τα οποία δίνουν τη ψευδαίσθηση ότι είναι καλύτερα από το κανονικά προϊόντα. Δεν είναι όμως. Μην φοβάσαι λοιπόν το λίπος γιατί πραγματικά θα σε βοηθήσει.
Τι να κάνεις:
1. Φρόντισε να υπάρχει λίπος σε κάθε γεύμα. Για παράδειγμα προτίμησε 2% γιαούρτι και όχι 0%. Μην τρως τη σαλάτα σου η άλλα λαχανικά μόνο με ξύδι η λεμόνι, πρόσθεσε λίγο λάδι.
2. Για κολατσιό μην τρως μόνο υδατάνθρακες. Για παράδειγμα αν θες να φας ενα κρακεράκι η φρούτο η κουλούρι, συνόδευσε το με λίγο λίπος και πρωτεΐνη όπως τυρί η ξηρούς καρπούς.
3. Όπως έχουμε πει και παλιότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους που τρως πρέπει να είναι ακόρεστο όπως αυτό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια.
4. Προσπάθησε να τρως λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να είναι φρέσκα ψάρια όπως σαρδέλες η σολομό αλλά και σολομό η τόνο σε κονσέρβα.
5. Μην υπερβάλλεις. Ναι το χρειάζεσαι το λίπος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να προσθέτεις για παράδειγμα ελαιόλαδο κατευθείαν από το μπουκάλι χωρίς μέτρο.

6 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.
    Οι συμβουλές σου είναι πολύτιμες.
    Εγώ ειδικά είχα κόψει το ελαιόλαδο για να μην παχαίνω. Στο εξής, θα προσθέτω μία κουταλιά της σούπας στη διατροφή μου καθημερινά.
    Θα μπορούσες να μου πεις αν το μπαλσμάμικο ξύδι έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό ξύδι και αν γενικά είναι ακίνδυνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε. Θα μιλήσουμε για το ξύδι σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kalla ayto me to ladi einai allou papa eyaggelio!Alla elate peite to stis manades na min to rixnoyn averta!To idio pragma tha sas poyn oles Ligo ladi evala,kai siga poy paxainei to ladi kanenas den to metraei me tis koytalies tha sas poyn!Alla edo oi atheofovoi to pinoyn stin diafimisi oraio paradeigma dinoyn ki aytoi!Ante stin ygeia sas vre kai opoion parei o xaros!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστουμε! συμφωνω οτι ολα χρειαζονται με μετρο, δαιμονοποιησαν το ψωμι, το λαδι, τους ξηρους καρπους, και αλλα πολλα,
    θυμαμαι μια ζωη τον πατερα μου να τρωει μια φετα ψωμι με τριμμενη ελια επανω βραδακι, δεν υπηρχαν μπαρες δημητριακων τοτε κι αλλες αηδιες...
    πρεπει να μαθουμε να τρωμε ΣΩΣΤΑ, απο ολες τις τροφες με ... ψυχραιμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Efaristume exume mati para pola pragmata apo sena pou sta gimnastiria de mas ta lene....kai trexo kai ktipieme epi 6 xronia nase kala Dietologos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Felo da se rotiso kati? afta ta lipodialites voitane ia xasimo kg..i bourdes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή