2/12/2011

Αρτύματα-Σάλτσες. Η θέση τους στη διατροφή σου. Μέρος 1ο.

Οι σάλτσες που συχνά προσθέτουμε σε σαλάτες, σάντουιτς, κρέας και άλλα πιάτα είναι σημαντικό μέρος της διατροφής μας γιατί προσθέτουν νοστιμιά και συγκεκριμένη γεύση σε αυτό που τρώμε. Διατροφικά οι θερμίδες που περιέχουν ποικίλουν, με το ξύδι να περιέχει μόνο 3 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, ενώ η μαγιονέζα 99 θερμίδες. Ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλές τέτοιες σάλτσες είναι το αλάτι, οπότε ακόμα και αν κάτι έχει λίγες θερμίδες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το αλάτι. Σε γενικές γραμμές όταν χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες δεν βλάπτουν, αν όμως κάποιες τέτοιες σάλτσες χρησιμοποιούνται σε κάθε γεύμα και σε αρκετή ποσότητα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου. Περιληπτικά αρχίζουμε από τα πιο συνηθισμένα:
*Κέτσαπ: Παράγεται από ντομάτες, αλάτι, ζάχαρη και άλλα μπαχαρικά.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας: Θερμίδες: 15, Πρωτεΐνη: 0,26 γρ., Υδατάνθρακες: 3,7 γρ., Λιπαρά: 0,05 γρ.
Συν: Πηγή λυκοπενίου (αντιοξειδωτική ουσία). Πλην: Περιέχει αλάτι και ζάχαρη.
*Μουστάρδα: Παράγεται από τους σπόρους της μουστάρδας, μπαχαρικά και αλάτι. Ωστόσο υπάρχουν και μουστάρδες με άλλα συστατικά όπως με μέλι που έχουν και διαφορετικές θερμίδες.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας κανονικής μουστάρδας: Θερμίδες: 10, Πρωτεΐνη: 0,66 γρ., Υδατάνθρακες: 0,8 γρ., Λιπαρά: 0,6 γρ.
Συν: Λίγες Θερμίδες, Πλην: Περιέχει αλάτι.
*Ξύδι: Παράγεται από διάφορα συστατικά το πιο συνηθισμένο το κόκκινο από κρασί, το μηλόξυδο από μήλα και το μπαλσάμικο επίσης από κρασί αλλά με... διαφορετική διαδικασία παραγωγής.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας κόκκινου ξυδιού: Θερμίδες: 3, Πρωτεΐνη: 0 γρ., Υδατάνθρακες: 0,15 γρ., Λιπαρά: 0 γρ.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας ξύδι μπαλσάμικο: Θερμίδες: 15, Πρωτεΐνη: 0 γρ., Υδατάνθρακες: 2,7 γρ., Λιπαρά: 0 γρ.
Συν: Λίγες θερμίδες, Πλην: Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο (σπάνιο φαινόμενο).
*Σάλτσα Μπάρμπεκιου: Παράγεται από ντομάτα, και γλυκαντικές ουσίες όπως μελάσα, αλάτι και μπαχαρικά.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας: Θερμίδες: 23, Πρωτεΐνη: 0 γρ., Υδατάνθρακες: 5,6 γρ., Λιπαρά: 0,04 γρ.
Συν: Ελάχιστα λιπαρά, Πλην: Αρκετή ζάχαρη.
*Μαγιονέζα: Παράγεται από αυγό, λάδι, ξύδι η λεμόνι και άλλα μπαχαρικά. Υπάρχουν κανονικές και λάιτ εκδοχές.
Διατροφικές Πληροφορίες ανά 1 κουταλιά σούπας: Θερμίδες: 99, Πρωτεΐνη: 0,12 γρ., Υδατάνθρακες: 0,4 γρ., Λιπαρά: 10 γρ.
Συν: Νοστιμεύει το πιάτο, Πλην: Αρκετές θερμίδες και λιπαρά.

1 σχόλιο:

  1. Έχω μια απορία χρόνια... Φτιάχνω μόνη μου σάλτσα (βράζω ντομάτες και φυλάω σε βάζο τη σάλτσα για όλο το χειμώνα)... Αυτή η σάλτσα είναι υγιεινή; Θέλω να πω, αν φτιάξω κοκκινιστό είναι υγιεινό ή πάλι είναι χάλια επειδή έχει πολλή ντομάτα που είναι και βρασμένη;;; Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή