2/05/2011

Διατροφική Συνήθεια #12, Εβδομάδα 4η. Περιόρισε τη ζάχαρη.

Είχαμε προτείνει στη διατροφική συνήθεια #4 να κόψουμε τα προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης. Ήρθε και η ώρα να περιορίσεις και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη. Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη αλλά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. άσπρο ψωμί) επηρεάζουν τον οργανισμό αρνητικά αυξάνοντας την παραγωγή ινσουλίνης το οποίο μακροχρόνια μπορεί να κάνει τον οργανισμό να αποθηκεύει πιο πολύ λίπος αλλά και να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτη. Δεν προτείνουμε υποχρεωτικά να κόψει κάποιος εντελώς τη ζάχαρη, άλλωστε είναι ενα κομμάτι της ζωής. Η μια κουταλιά ζάχαρης στο καφέ δεν είναι αυτή που βλάπτει αλλά τα εκατοντάδες προϊόντα που καταναλώνουμε και περιέχουν ζάχαρη σε πολλές μορφές χωρίς να το γνωρίζουμε και μάλιστα σε προϊόντα που δεν θα το περιμέναμε, όπως για παράδειγμα στο ψωμί. Έτσι ενώ μπορεί να νομίζεις ότι το διαιτολόγιο σου περιέχει λίγη ζάχαρη μπορεί να περιέχει περισσότερη από αυτή που νομίζεις.
Τι να κάνεις:
1. Φρόντισε να τρως συχνά, τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα. Ο λόγος είναι ότι όταν δεν έχουμε φάει για πολλές ώρες, πεινάμε και έχουμε και μία πτώση των επιπέδων σακχάρου με αποτέλεσμα να θέλουμε κάτι γλυκό. Μην βάζεις λοιπόν τον εαυτό σου σε αυτη τη δύσκολη θέση και φρόντισε... να τρως συχνά γεύματα ώστε να μην έχεις απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα. Βέβαια θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι αυτή η πτώση σακχάρου δεν θεωρείται υπογλυκαιμία, στην ουσία η αληθινή υπογλυκαιμία σπάνια εμφανίζεται σε υγιή άτομα.
2. Το μέλι, η καστανή ανεπεξέργαστη ζάχαρη και ο συμπυκνωμένος χυμός θεωρούνται πηγές ζάχαρης. Μην πιστεύεις ότι επειδή είναι φυσικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν το οργανισμό η ότι μπορείς να τα καταναλώνεις ελεύθερα και χωρίς περιορισμό. Στην ουσία έχουν την ίδια δράση με άλλες γλυκαντικές ουσίες και απαιτούν την ίδια προσοχή.
3. Κοίτα τις ετικέτες. Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε αναφέρει μια λίστα με τις διάφορες ονομασίες (και μορφές) της ζάχαρης. Τις περιλαμβάνουμε και εδώ:
*εκχύλισμα βύνης
*καστανή ζάχαρη
*σιρόπι καστανής ζάχαρης
*δεξτρόζη
*μέλι
*φρουκτόζη
*χυμό
*συμπυκνωμένο χυμό
*ζάχαρη άχνη
*γαλακτόζη
*γλυκόζη
*νέκταρ αγκάβε
*ινβερτοσάκχαρο
*σιρόπι φρουκτόζης από καλαμπόκι
*σιρόπι γλυκόζης
*σιρόπι ρυζιού
*ισογλυκόζη
*τροποποιημένο άμυλο
*λακτόζη
*μαλτόζη
*μαλτοδεξτρίνη
*μελάσα
*πετιμέζι
*σιρόπι η χυμό από ζαχαροκάλαμο
*σακχαρόζη

6 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες οι διατροφικές συμβουλές αλλά σύμφωνα με αυτές δεν θα θέλουμε ποτέ γλυκό, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Αν λοιπόν θελήσουμε στα πλαίσια της διατροφής κάτι γλυκό, τι να προτιμήσουμε; Εκτός από φρούτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα αναφερθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελα ντε οχι καστανη ζαχαρη ουτε μελι ε πωσ αλλιως θα γλυκαθουμε ρε παιδια?

    αυτη η μελλοντικη αναρτηση....¨p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε μιλήσει για τα γλυκά εδώ: http://natofao.blogspot.gr/2011/07/blog-post_18.html

      Διαγραφή