2/01/2011

Άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης: Ναι η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για χορτοφάγους. Δεν χρειάζεσαι "ειδικές" τροφές.

Διαβάζαμε ένα άρθρο στα Νέα για τη χορτοφαγία στην Ελλάδα και πραγματικά μας έκανε εντύπωση όταν ένας από τους χορτοφάγους ανέφερε σε συνέντευξη ότι στην Ελλάδα δεν έχουν πολλές επιλογές οι χορτοφάγοι, και η ίδια έχοντας ζήσει στην Αγγλία και την Αµερική, έχει διαπιστώσει ότι στη χώρα µας είναι δύσκολο να ακολουθεί κανείς αυτόν τον τύπο διατροφής. Σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει πολλά εστιατόρια που ειδικεύονται σε αυτή τη κουζίνα με την έννοια να θεωρούν το μαγαζί τους μόνο χορτοφαγικό εστιατόριο, άλλα μην ξεχνάμε ότι στην ουσία η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή ήταν κυρίως χορτοφαγική. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν πάνω από 180 μέρες νηστείας και κάποτε όλοι νήστευαν αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα, ναι κάποιοι έτρωγαν θαλασσινά αλλά η πλειοψηφία των συνταγών ήταν χορτοφαγικές. Μπορεί να μην είναι μοντέρνες η γκουρμέ η προχωρημένες οι συνταγές σύμφωνα με κάποιους, που προφανώς θέλουν ίσως πιο εξωτικά χορτοφαγικά πιάτα (η ξενομανία για άλλη μια φορά εμφανίζεται). Πάντως σχεδόν σε οποιοδήποτε εστιατόριο/ταβέρνα μπορείς να βρεις αυστηρά χορτοφαγικά πιάτα (χωρίς αυγό η τυρί) όπως χόρτα εποχής, φασολάκια λαδερά, μελιτζάνες λαδερές, αρακά, σαλάτες, φασολάδα. Αυτά τα ταπεινά πιάτα δεν θεωρούνται χορτοφαγικά; Ίσως θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε βιβλία καλογερικής μαγειρικής αλλά και σε οποιοιδήποτε βιβλίο ελληνικής μαγειρικής και θα βρουν πολλές ελληνικότατες συνταγές όπως στιφάδο με φασόλια, νηστίσιμες πίτες όπως πρασόπιτα και σπανακόπιτα, κουνουπίδι με ταχίνι, κτλ. Είναι γελοίο πάντως... κάποιος να αναφέρει ότι δεν βρίσκει χορτοφαγικά γεύματα στην Ελλάδα όταν ακόμα και σε μια τυχαία ταβέρνα η μαγειρείο υπάρχουν αρκετές επιλογές.


10 σχόλια:

  1. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη τροφών για χορτοφάγους, αλλά η νοοτροπία που τους αντιμετωπίζει ως περίεργους και λίγο τρελούς. Καθώς, φυσικά, και η πεποίθηση ότι αν είσαι χορτοφάγος πρέπει το 50% του πιάτου σου να καταλαμβάνεται από τυρί (η έννοια του vegan δεν αντιπροσωπεύεται καν από ξεχωριστή λέξη στα ελληνικά...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπάμιες λαδερές, αγκινάρες α-λα πολίτα χωρίς το αυγολέμονο, αρακάς λαδερός με κόκκινη σάλτσα, αρακάς με ρύζι, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, πρασόρυζο, ντοματόρυζο, φασολάκια λαδερά με κόκκινη σάλτσα, με λευκή σάλτσα, φακές, φακές με ρύζι, μπριάμ, τουρλού στην κατσαρόλα, φάβα, γίγαντες στον φούρνο, πατάτες λεμονάτες φούρνου, φασολάδα, φασόλια γιαχνί,μελιτζανοσαλάτα, σεσκουλόπιτα, σπανακόπιτα νηστίσιμη με ρύζι, κολοκυθοανθοί με ρύζι, μανιτάρια πλευρώτους στην σχάρα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, μελιτζάνες ιμάμ, ντομάτες γεμιστές , χορτόσουπα, πρασοσέλινο λεμονάτο. Και αυτά χωρίς καμιά προσωπική φαντασία, αν βάλει κανείς και την φαντασία του από όλα αυτά τα πιάτα μπορούν να δημιουργηθούν αμέτρητες παραλλαγές!! Καλά πλάκα κάνουν; Μήπως φταίει ότι αυτά τα πιάτα δεν προσφέρονται σε μοδάτες συσκευασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρεβύθια στη γάστρα! Γιαμ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις την καλοσύνη να μας δώσεις τη συνταγή για τα ρεβύθια στη γάστρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Koitaxte,ego ontas xortofagos exo na po ta exis..

    Mporei nai men o filos parapano na mas parathese plithora syntagon pou den periexoun kreas,ayto omos apo mono tou den kathista tis sintages aytes mia kali epilogi.
    Giati pragmati einai poly kourastiko na tros kathe mera ladera kai genika ena piato xoris proteini(ospria dld) den tha nai kai oti kalitero.
    Dld den mporeis na perimeneis apo mena na tin vgalo me xorta kai patates.

    Ara telika kai apo makroxronia prosopiki m peira sas leo oti ontos einai dyskolo na eisai xortofagos mesa stin elliniki pragmatikotita.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άρα αυτό που σε κουράζει είναι το να είσαι χορτοφάγος, όχι η Ελληνική πραγματικότητα. Γιατί στην Ελλάδα, πραγματικά, έχει ένα σωρό συνταγές χωρίς κρέας.

    Στις άλλες χώρες δηλαδή τι έχει για τους χορτοφάγους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε ας το πει και κάποιος... Δε καταλαβαίνω αφού κι οι ίδιοι χρειάζονται τη γεύση του κρέατος ή των ζωικών προϊόντων, κι αυτό φαίνεται από τα τόσα υποκατάστατά τους, (που χάλευε τί επεξεργασία έχουν υποστεί για να 'χουν την κατάλληλη γεύση), ποιός ο λόγος να ζορίζεις έτσι τον εαυτό σου? Και άντε οι μη κρεατοφάγοι σιχάθηκαν τα κρέατα ή ξέρω γω τι.. Το έρμο το τυρί και το αυγό τί σου φταίει?? (Ρητορικά πάντα ρωτώντας..)

      Διαγραφή
  7. Παιδιά μήπως ξέρετε αν στη Θεσσαλονίκη έχει τόφου? Επίσης σε χώρες όπως στην Αγγλία και την Αμερική έχει faux meat και πολλά άλλα υποκατάστατα του κρέατος. Εδώ δεν μπορώ ούτε γάλα σόγιας να βρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε οποιοδήποτε κατάστημα βιολογικών. Παντού θα χει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή