2/03/2011

Μας Ρωτήσατε: Ανθρακούχο Νερό. Καλό η Κακό;

Όταν μιλάμε για ανθρακούχο νερό μιλάμε για νερό που είναι η φυσικό ανθρακούχο, δηλαδή έρχεται από τη πηγή σε αυτή τη μορφή, η είναι φυσικό μεταλλικό νερό στο οποίο έγινε προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα (τα περισσότερα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία). Πολλοί αναρωτιούνται αν το συγκεκριμένο νερό βλάπτει η παχαίνει. Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν έχει θερμίδες, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι βλάπτει την υγεία όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες. Ένας άλλος φόβος που υπήρχε ήταν ότι μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό, ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί πουθενά. Τέλος μία άλλη ανησυχία είναι ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών. Έρευνα που έγινε πριν 4 χρόνια έδειξε ότι τα αρωματισμένα ανθρακούχα νερά είναι πιθανό να βλάπτουν τα δόντια αλλά και πάλι θα πρέπει να πίνεις αρκετή ποσότητα. Και αυτό γιατί τα άλλα συστατικά που προστίθενται (αρώματα κτλ.) κάνουν το νερό πιο όξινο. Η αγορά της Ελλάδας δεν...
έχει πολλά τέτοια νερά έτσι και αλλιώς και το σκέτο ανθρακούχο νερό δεν φαίνεται να έχει αρνητική δράση στα δόντια. Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι τα διάφορα φυσικά ανθρακούχα νερά περιέχουν διαφορετικές ποσότητες μετάλλων όπως νάτριο, ασβέστιο κτλ. Σε κάποιες περιπτώσεις (σπάνια) μπορεί το συγκεκριμένο νερό να περιέχει περισσότερο νάτριο οπότε καλό είναι να επιλέγεις νερό με σχετικά χαμηλές ποσότητες νατρίου αν πρέπει να το αποφεύγεις. Τέλος να διευκρινίσουμε ότι το ανθρακούχο νερό διαφέρει από το τόνικ που επίσης είναι ανθρακούχο αλλά περιέχει και μικρή ποσότητα ζάχαρης και κατά συνέπεια θερμίδες.

4 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.
    Πραγματικά, ότι σε ρωτάμε, μας απαντάς με επιστημονικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικα βρε παιδια κανει κυτταριτιδα το ανθρακουχο νερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ανθρακουχο νερο με προσθηκη δειοξειδιου του ανθρακα επηρεαζει καθολου το εντερο?? (ειδικα για εναν ανθρωπο ου εχει καρκινο στο εντερο ή ειχε και εκοψε ενα μερος του εντερου του?? σας παρακαλω απαντηστε μου..ευχαριστω για το χρονο σας.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το ανθρακουχο νερο τελικα παχαινει η αδυνατιζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή