28/2/11

Τι είναι η κρέμα γάλακτος και ποια να διαλέξεις;

Μας ζήτησε αναγνώστης να πούμε τι είναι η κρέμα γάλακτος. Απλή ερώτηση; Όχι ακριβώς. Γιατί τελικά όταν πας να διαλέξεις κρέμα γάλακτος θα βρεις πολλές επιλογές. Η κλασσική αληθινή κρέμα γάλακτος είναι αυτό που λέει και το όνομα της: η κρέμα από το γάλα. Πριν γίνει η ομογενοποίηση του γάλακτος, μαζεύεται το λίπος και συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του γάλακτος, και αυτό είναι η κρέμα γάλακτος. Στην αγορά βρίσκουμε συνήθως 2 τύπους 35% και 15%. Αυτά λοιπόν τα προϊόντα έχουν σαν συστατικά κρέμα γάλακτος και καραγενάνη που είναι σταθεροποιητής. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί κρέμες γάλακτος σε μπουκαλάκια σε πιο υγρή μορφή, ωστόσο αυτά τα προϊόντα δεν είναι καθαρή κρέμα γάλακτος. Περιέχουν άμυλο, γαλακτοματοποιητές, μόνο και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων και άλλα συστατικά για να αντέχει στη θερμότητα αλλά και για να μην κόβει. Υπάρχει και η φυτική κρέμα γάλακτος που είναι και η χειρότερη επιλογή αφού αποτελείται κυρίως από υδρογονωμένο φυτικό λίπος (πηγή τρανς λίπους) και σόγια και... τη βρίσκεις στα ψυγεία δίπλα στη κανονική κρέμα γάλακτος-και όχι δεν είναι νηστίσιμη γιατί περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος. Υπάρχει και η έτοιμη κρέμα σαντιγί η οποία περιέχει κρέμα γάλακτος αλλά και ζάχαρη, δεξτρόζη και άλλα συστατικά. Η κρέμα γάλακτος γενικά δεν είναι συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, βλέπουμε να χρησιμοποιείται συχνά ειδικά στα ζυμαρικά και σάλτσες. Σαφώς είναι προτιμότερο οι σάλτσες που τρως να έχουν βάση τη ντομάτα η άλλα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Μπορεί και οι δύο σάλτσες (άσπρη-κόκκινη) να έχουν παρόμοιες θερμίδες αλλά διαφέρουν πολύ στο είδος του λίπους: ακόρεστο αντί για κορεσμένο, ενώ η ντομάτα και το ελαιόλαδο προσφέρουν αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100 ml.:
Κρέμα Γάλακτος με 35% λιπαρά: Θερμίδες: 335, Υδατάνθρακες: 3 γρ., Πρωτεΐνη: 2,1 γρ., Λιπαρά: 35 γρ. (94% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Κρέμα Γάλακτος με 15% λιπαρά: Θερμίδες: 163, Υδατάνθρακες: 4 γρ., Πρωτεΐνη: 3 γρ., Λιπαρά: 15 γρ. (82% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Υγρή Κρέμα Γάλακτος σε μπουκαλάκι με 15% λιπαρά: Θερμίδες: 163, Υδατάνθρακες: 4 γρ., Πρωτεΐνη: 3 γρ., Λιπαρά: 15 γρ. (82% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Φυτική Κρέμα Γάλακτος: Θερμίδες: 294, Υδατάνθρακες: 12 γρ., Πρωτεΐνη: 0,7 γρ., Λιπαρά: 27 γρ. (82% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Έτοιμη Σαντιγί: Θερμίδες: 286, Υδατάνθρακες: 10 γρ., Πρωτεΐνη: 2,5 γρ., Λιπαρά: 26 γρ. (81% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*

*Τα ποσοστά που αναφέρονται στη συσκευασία έχουν να κάνουν με το ποσοστό λίπους με το βάρος, ωστόσο θερμιδικά το ποσοστό είναι μεγαλύτερο γιατί ανά γραμμάρια το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες η τη πρωτεΐνη.

9 σχόλια:

  1. Κάθε φορά μας λύνεις τις απορίες... Ευχαριστούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν αντι για κρεμα χρησιμοποιησω ξινογαλα ,βεβαια εκει υπαρχει προβλημα στην γευση καποιες φορες επειδη ειναι ξινο η πληρες γαλα ποσο γλιτωνω απο θερμιδες;αξιζει;Η να αφησουμε τις ασπρες σαλτσες και να παμε στην ντοματουλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα κακόμοιρα τα κορεσμένα λιπαρά αν είχαν στόμα να μιλήσουν θα έλεγαν όσα κατάφεραν τελικά να πούνε τα αβγά (αφήστε μας ήσυχα με την παλιοχοληστερίνη σας, δε σας φταίμε εμείς) και το αλάτι (μη με μηδενίζεις, με χρειάζεσαι) μόλις τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι μάλιστα τείνουν να τα βάζουν πακέτο με τα τρανς. Όμως τα κορεσμένα -ναι, σε μικρότερες ποσότητες απ'του μέσου ελληνάρα που τρώει 2 κιλά παϊδάκια- είναι θεμελιώδη για τη ρύθμιση των ορμονών. Διορθώστε με αν κάνω λάθος ή πάρτε το ως προτροπή για ένα άθρο που βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στα γλυκά τι χρησιμοποιούμε? την 35% ή την 15%?
    ή μήπως είναι προσωπικό το θεμα, πόσο πλουσια και βαριά θέλουμε να κάνουμε μία τούρτα? εχει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα? στην αγγλία έχουν single cream, double cream, custard και διάφορα άλλα.. ποια αυτά είναι η κρέμα γάλακτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα γλυκά χρησιμοποιείται η κ.γ με 35% γιατί με λιγότερα λιπαρά δεν διογκώνεται η σαντιγί . Double cream είναι η κρέμα με 48% λιπαρά ενώ η κρέμα custard η aglaise είναι η κρέμα με γάλα κυρίως κρέμα αυγά και ζάχαρη μαγειρευμενα στους 83 βαθμούς

      Διαγραφή
    2. ρε βλακεντιε ξερουμε οτι τα γραφεις εσυ

      Διαγραφή
  5. Σε όλες τις κρέμες γάλακτος περιέχεται το Ε407 ή αλλιώς καραγενάνη που ειναι ύποπτη για τη δημιουργία ελκών στο πεπτικό σύστημα. Καραγενάνη βρίσκεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κρέμα γάλακτος ή σοκολατούχο γάλα και σε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

    Υ.Γ. Μιλω οχι ως ειδικός αλλά ως...παθών. Τα γαστρεντερολογικά μου προβλήματα εξαφανίστηκαν οταν σταμάτησα την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πινω συνέχει κρέμα απο τα coffee island γιατί ειναι φυτική.Αλλα τωρα με αυτα που διάβασα μάλον δεν κάνω και τίποτα πιο υγιείνό.να προσθέσω οτι έχω κολίτιδα και απαγορεύεται το γάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή