2/22/2011

Ηπατίτιδα Α στα τρόφιμα μας. Πως και γιατί.

Διαβάζοντας για την ανάκληση των χουρμάδων ίσως να αναρωτιέσαι πως βρέθηκε ηπατίτιδα Α σε αυτό το τρόφιμο. Για να τα πούμε απλά: το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος που είχε τον ιό χειριζόταν τους χουρμάδες, πήγε στη τουαλέτα και μετά δεν έπλυνε τα χέρια του. Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προκαλεί την ασθένεια του ήπατος, βασικά είναι φλεγμονή στο συκώτι.
Πως μεταδίδεται; Από τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου, από μολυσμένα τρόφιμα η νερό. Έτσι κάποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό καταναλώνοντας τροφή που έχει μολυνθεί από τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου. Αυτό γίνεται όταν άτομα που χειρίζονται τα τρόφιμα και έχουν τον ιό, δεν ακολουθούν σωστές πρακτικές προσωπικής υγιεινής όπως για παράδειγμα δεν πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας και πιάνουν τα τρόφιμα με γυμνά χέρια, δηλαδή χωρίς να φοράνε γάντια.
Ποια είναι τα συμπτώματα; Πυρετό, αδυναμία, ανορεξία, ναυτία, εμετό, κράμπες στο στομάχι, διάρροια σκουρόχρωμα ούρα και... ίκτερος (κίτρινο δέρμα και μάτια). Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 -6 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου