2/17/2011

Τι θα γίνει με τη Carrefour; Και τι πρέπει να προσέχουμε στα Σούπερ Μάρκετ.

Από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το blog ανεβάζουμε στοιχεία σχετικά με ελέγχους του ΕΦΕΤ. Κάθε φορά διαπιστώνουμε ότι τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Carrefour βρίσκονται με μεγάλη συχνότητα στις λίστες αυτές λόγω παραβιάσεων που έχουν να κάνουν περισσότερο με θέμα ασφάλειας τροφίμων παρά με άδειες λειτουργίες, το οποίο βέβαια είναι και πιο σημαντικό για την υγεία του καταναλωτή. Για παράδειγμα στα καταστήματα τους κυρίως παρατηρούνται: ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων (δηλαδή οι χώροι δεν ειναι καθαροί), κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, επιβλαβών για την υγεία τροφίμων (φαντάζομαι σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι χαλασμένα;), τρόφιμα μουχλιασμένα, τρόφιμα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους, διάθεση τροφίμων υπό συνθήκες που ευνοούσαν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ή το σχηματισμό τοξινών (δηλαδή μάλλον δεν αποθηκεύονται στις κατάλληλες θερμοκρασίες η σε βρώμικους χώρους). Και φυσικά δεν είναι μόνο η Carrefour. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι πολλά από αυτά παρατηρήθηκαν λόγω καταγγελιών πελατών. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι έχουμε και εμείς ως καταναλωτές κάποιο λόγο. Αν δεις κάτι λοιπόν που σου φαίνεται ότι παραβιάζει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων κατήγγειλε το. Μπες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και κάνε την καταγγελία online. Όπως είπε και ένας αναγνώστης δεν γνωρίζουμε αν τελικά όλες αυτές οι εταιρίες πληρώνουν όντως αυτά τα πρόστιμα και οι κυρώσεις είναι όντως μικρές για τέτοιες σοβαρές παραβιάσεις όπως ανέφερε άλλος αναγνώστης, άλλωστε ένα πρόστιμο για παράδειγμα των 2000 ευρώ είναι ψίχουλα για μία εταιρία σαν την Carrefour. Ωστόσο όταν δημοσιεύονται τέτοιες λίστες σίγουρα δεν είναι καλό για τις συγκεκριμένες εταιρίες. Αρκεί βέβαια να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Γι' αυτό και τα δημοσιεύουμε εδώ. Αν συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στο ίδιο σούπερ μάρκετ ενώ έχουμε διαπιστώσει ότι είναι βρώμικο, δεν φταίει κανείς άλλος αλλά εμείς. Ας έχουμε λοιπόν τα ματια μας ανοιχτά:
1. Είναι γενικά καθαρό το σούπερ μάρκετ; Και δεν εννοούμε σκουπιδάκια στο πάτωμα που πέταξε κάποιος πελάτης, αλλά τα ράφια, τα ψυγεία, οι τουαλέτες...
2. Φοράνε γάντια αυτοί που κόβουν τα κρέατα και τα τυριά;
3. Είναι τα ψυγεία υπερφορτωμένα; Αν ναι πολύ πιθανό να μην διατηρούνται στη κατάλληλη θερμοκρασία τα συγκεκριμένα προϊόντα.
4. Έχεις δει κατσαρίδες η ποντίκια; Αν ναι και αυτό σημαίνει ότι ο χώρος δεν ειναι καθαρός αλλά και δεν γίνεται σωστή απολύμανση. Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι τα συγκεκριμένα τρωκτικά μεταφέρουν μικρόβια.
Εκτός από αυτά έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερη ανάρτηση για συμβουλές σχετικά με ασφάλεια τροφίμων στο σούπερ μάρκετ. Πήγαινε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

3 σχόλια:

  1. εγω απο το carrefour μια μερα πηρα τυρι γκουντα για τοστ σε προσφορα και την επομενη μερα ειδα την υπαλληλο να καθαριζει τη μουχλα που ειχε σε καποια σημεια το ιδιο κομματι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπλιαχ...
    Και δεν είπες τίποτα???/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τουαλέτες ??? μια φορά ζητησε η μητερα μου και της ειπανε "δεν εχουμε" !!! ποιος εχει δει τουαλετα ή πηγε σε τουαλετα super market ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή