3/05/2011

Διατροφή για να αποφύγεις το φούσκωμα.

Το φούσκωμα και ο τυμπανισμός είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Τώρα τελευταία έχουν παρoυσιαστεί πολλά προϊόντα για να βοηθήσουν με αυτό το φαινόμενο, ωστόσο για πολλά από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κάνουν τίποτα. Τρανό παράδειγμα το γιαούρτι activia που ενώ διαφήμιζε ότι βοηθά με το φούσκωμα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν έχει επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό και η εταιρία σταμάτησε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς στις διαφημίσεις της στη Γαλλία και Βρετανία. Ενώ στις ΗΠΑ το 2010 μετά από μήνυση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έβαλε την Dannon να πληρώσει 21 εκατομμύρια δολάρια σε 40 πολιτείες των ΗΠΑ ως αποζημίωση γιατί ισχυρίστηκε ότι τα γιαούρτια (τo Activia) τους «κλινικά» και «επιστημονικά» έχουν αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα, ενώ αυτό δεν ισχύει.
Πέρα όμως από αυτά τα προϊόντα υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις διατροφικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα:
1. Σταμάτα να καταναλώνεις τρόφιμα με υποκατάστατα ζάχαρης ειδικά αυτά που περιέχουν πολυόλες η αλλιώς σάκχαρο-αλκοόλες. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις αν δεις συστατικά που καταλήγουν σε -όλη, για παράδειγμα σορβιτόλη. Αυτά τα συστατικά προκαλούν αέρια και τυμπανισμό. Αν λοιπόν τρως όλη μέρα καραμέλες η τσίχλες που αναφέρουν "χωρίς ζάχαρη" κοίτα τα συστατικά, το πιο πιθανό είναι να περιέχουν πολυόλες η άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.
2. Πρόσθεσε φυτικές ίνες. Αν και η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται μόνο στη διατροφή, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν ειδικά αν δεν τρως αρκετές. Από τις 2 κατηγορίες διαλυτές και αδιάλυτες, οι αδιάλυτες θα βοηθήσουν με τη κινητικότητα του εντέρου. Οι αδιάλυτες ίνες βρίσκονται σε ολικής αλέσεως δημητριακά, φλούδες φρούτων και λαχανικών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί. Από την άλλη πλευρά, η απότομη αύξηση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αυτό είναι πολύ πιθανό ειδικά τώρα που υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα με πρόσθετες (κυρίως τεχνητές) φυτικές ίνες όπως σε χυμούς, γιαούρτια, ροφήματα, μπάρες δημητριακών, μπισκότα κτλ. Προσοχή λοιπόν, προσπάθησε να λαμβάνεις τις φυτικές ίνες από πηγές που γνωρίζεις όπως φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά και ψωμί, όσπρια, και καστανό αναποφλοίωτο ρύζι και αύξησε τη λήψη τους σταδιακά.
3. Προσοχή στο νάτριο. Το νάτριο προκαλεί... κατακράτηση υγρών γενικά. Όπως είναι γνωστό το περισσότερο νάτριο στη διατροφή μας το λαμβάνουμε από επεξεργασμένα τρόφιμα, περιορίζοντας αυτά, αυτόματα περιορίζεις και το νάτριο στη διατροφή σου.
4. Πιες νερό. Το νερό όχι μόνο βοηθά στην αποβολή νατρίου αλλά βοηθά στην πιο ομαλή λειτουργία του εντέρου. Απόφυγε όμως τα ανθρακούχα νερά και αναψυκτικά που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.
5. Μπορεί να έχεις δυσανεξία σε κάποια τροφή η ομάδα τροφών. Μην μπερδεύουμε αυτό με τα γνωστά τεστ δυσανεξίας που τάχα βρίσκουν τροφές που σε παχαίνουν, αυτά όλα δεν ισχύουν και τα έχουμε συζητήσει σε άλλη ανάρτηση. Εδώ μιλάμε για τροφές τις οποίες δεν μπορεί για κάποιο λόγο να ανεχτεί ο οργανισμός σου, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις για παράδειγμα στη περίπτωση δυσανεξίας στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) η δυσανεξίας στη λακτόζη, σε άλλες περιπτώσεις απλά παρατηρείς ποιες τροφές σε κάνουν να φουσκώνεις και τις αποφεύγεις.
Φυσικά εκτός από τη διατροφή υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να σε φουσκώσουν όπως το άγχος, το τσιγάρο, η καθιστική ζωή που επίσης πρέπει να αλλάξουν.

*Στην ανάρτηση αυτή δεν αναφερόμαστε σε χρόνιες καταστάσεις, αν συνεχίζεις να έχεις φούσκωμα η τυμπανισμό και είναι χρόνιο το πρόβλημα, μην προσπαθείς να το λύσεις με διάφορα γιαουρτάκια η συμπληρώματα, πήγαινε σε ένα γαστρεντερολόγο για να διαπιστωθεί αν είναι κάτι άλλο.

5 σχόλια:

  1. διαιτολογε μπορεις να κανεις κριτικη για τα δημητριακα " φυση"? δεν ειναι πολυ γνωστα αλλα θα ηθελα να ξερω... ευχαριστω εκ των προτερων και συγχαρητηρια για τη δουλεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά, από όλα όσα έχω δοκιμάσει για τη δυσκοιλιότητα μέσω διατροφής,έχω βρεί σαν μακράν καλύτερη λύση το κεφίρ.
    Όχι αυτό του εμπορίου, φτιάχνω μόνος μου.
    Μιλάμε οτι μέσα σε 1 μήνα, φτιάχνεις άλλο έντερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί είναι το κεφίρ παιδιά?
    Εγώ συστήνω τα φύλλα Αιγύπτου (ή φύλλα Αλεξάνδρειας), τα οποία φέρνουν αποτέλεσμα ακόμα και μήνες μετά αφότου σταματησεις να τα παιρνεις.

    Αλλά πραγματικα με ενδιαφέρει να μάθω τι είναι το κεφίρ. Μπορεί κάποιος να μου πει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To kefir ine ena galactomiko proiond deladi san to ksinogalo mono pou den ksinizi toso poli to katalonoune poli sti Germania ,kai ine poli ingiino....!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή