3/10/2011

Ντροπή στους Έλληνες Δημοσιογράφους. Κανένας δεν αναφέρθηκε σε μεγάλη Ελληνική έρευνα για τη διατροφή.

Βλέπουμε παντού σε πολλές ξένες ιστοσελίδες και ΜΜΕ για μια νέα έρευνα που έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αυξημένο κοιλιακό λίπος, αυξημένο σάκχαρο, αυξημένη χοληστερίνη και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χρόνιες παθήσεις. Η έρευνα αυτή λοιπόν που ανέλυσε 50 έρευνες και συμπεριλαμβάνονται πάνω από 500000 άτομα έδειξε ότι άτομα που ακολουθούν Μεσογειακού τύπου διατροφή προστατεύονται από αυτό το σύνδρομο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για έρευνες για τα καλά της Μεσογειακής διατροφής, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα είναι μεγάλη και βασικά αποτελεί ανασκόπηση 50 ερευνών. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα που είναι και μια από τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησε η λεγόμενη Μεσογειακή διατροφή θα αναφερόταν σε αυτό, αλλά όχι. Το χειρότερο είναι ότι η έρευνα έγινε κυρίως από Έλληνες επιστήμονες και από Ελληνικό Πανεπιστήμιο (το Χαροκόπειο). Κάναμε λοιπόν μια έρευνα στο ίντερνετ για να δούμε αν είχε αναφερθεί αυτή η έρευνα από Έλληνες δημοσιογράφους αλλά και από άλλους όπως για παράδειγμα διαιτολόγους, και δεν βρήκαμε τίποτα (ίσως να έχει αναφερθεί σε κάποιο blog-αλλά δεν βρήκαμε τίποτα). Από την άλλη βρήκαμε 140 άρθρα στα διεθνή ΜΜΕ που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες 2-3 μέρες, για παράδειγμα από Reuters, Wall Street Journal, WebMD, Business Week, CBS News, Fox News, Telegraph κτλ. κτλ. Μάλιστα η Wall Street Journal είχε τίτλο Why to Eat like a Greek, μεταφραση: Γιατί να τρως σαν Έλληνας. Και εμείς εδώ τίποτα. Καμιά αναφορά. Προφανώς το μόνο που ξέρουν να κάνουν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι "υγείας" είναι να αντιγράφουν άρθρα του τύπου "πως να αποτοξινωθείτε" από ξένα έντυπα δεύτερης διαλογής. Θα περίμενε κανείς να παινέψουμε τη διατροφή μας αλλά και τις προσπάθειες των Ελλήνων ερευνητών αλλά δυστυχώς τίποτα.
Να ποιοι είναι οι ερευνητές: Χριστίνα -Μαρία Καστωρίνη, Χαράλαμπος Μηλιώνης, Katherine Esposito, Dario Giugliano, Γιάννης Γκουντεβένος, με επικεφαλή της έρευνας τον Δημοσθένη Παναγιωτάκο.
Η έρευνα δημοσιετηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

2 σχόλια:

  1. Εμείς έχουμε δημοσιογράφους μόνο για καυγάδες και απροκάλυπτη προπαγάνδα. Ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει και οι απολύσεις, σε λίγο τα νέα στα μεγάλα site θα τα γράφουν οι καθαρίστριες.

    Συγχαρητήρια για το blog, συνολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα είναι η δίκη της ΔΕΛΤΑ εναντίον της Greenpeace για τον κατάλογο με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφημα. Βλέπετε τα ΜΜΕ να το καλύπτουν; Πρωτοτύπησαν για άλλη μία φορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή