3/18/2011

Θες να αδυνατίσεις και δεν σε αφήνουν; Μέρος δεύτερο.

Εκτός από την οικογένεια σου και τον/την σύντροφο σου, υπάρχουν και άλλα άτομα που μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειες σου να αδυνατίσεις.
Οι φίλοι σου. Συχνά ειδικά στην Ελλάδα η διασκέδαση πάει μαζί με το φαι, οπότε σχεδόν κάθε έξοδος συσχετίζεται με αυτό. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι όταν οι φίλοι σου τρώνε η είναι παχύσαρκοι έχεις και συ περισσότερες πιθανότητες να γίνεις παχύσαρκος.
Τι να κάνεις:
*Προσδιόρισε ποιοι φίλοι θα σε υποστηρίξουν και ποιοι όχι. Υπάρχουν φίλοι που θα σε στηρίξουν στις προσπάθειες σου ενώ άλλοι όχι και τόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ειναι καλοί φίλοι απλά δεν θέλουν να αλλάξουν οι συνήθειες σας όπως για παράδειγμα πίτσα και μπύρες παρακολουθώντας τον αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι έχει κάποιος περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει όταν έχει φίλους και οικογένεια που τον υποστηρίζουν.
*Εξήγησε τους. Αφού διαχωρίσεις ποιοι σε υποστηρίζουν και ποιοι όχι, εξήγησε σε αυτούς που φαίνεται ότι θέλουν να σε υποστηρίξουν πως μπορούν να το κάνουν, π.χ. να κανονίσετε να πάτε σινεμά αντί να φάτε, να μην σου φέρνουν γλυκά όταν έρχονται επίσκεψη κτλ. Όσο για τους άλλους , απλά μην πείτε τίποτα.
Τα παιδιά σου. Είναι αλήθεια ότι όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, θα υπάρχει και φαι. Δεν μπορείς απλά να τους δώσεις μια σαλάτα η μόνο ενα σάντουιτς πρέπει να έχουν ένα κανονικό γεύμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρως και συ ίσως περισσότερο από ότι πριν. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που έχουν παιδιά τρώνε πιο πολλά λιπαρά σε σχέση με άτομα που δεν έχουν παιδιά. Επιπλέον είναι και θέμα χρόνου, συχνά δεν υπάρχει χρόνος για ισορροπημένα γεύματα με αποτέλεσμα να τσιμπάει κανείς ότι να ναι.
Τι να κάνεις:
*Άλλαξε τη διατροφή τους. Όπως έχουμε αναφέρει εδώ πάρα πολλές φορές τα παιδιά δεν χρειάζονται διαφορετική τροφή από τους ενήλικες, ούτε περισσότερα γλυκά η επεξεργασμένες τροφές. Περιόρισε λοιπόν τις τροφές σκουπίδια όπως πατατάκια, σοκοφρέτες, κρουασάν από το διαιτολόγιο των παιδιών σου, δεν τους κάνει καλό και ούτε και σε σένα. Φρόντισε τα περισσότερα γεύματα τους να αποτελούνται από φρέσκες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, όσπρια, κτλ. Έτσι αυτόματα και το δικό σου διαιτολόγιο θα βελτιωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τρώνε ποτέ γλυκά η πίτσα, απλά όχι στο σπίτι. Μπορείς να ξεχωρίζεις μια μέρα στην εβδομάδα που θα τρώτε και τέτοια.
*Μην λυπάσαι το φαι. Μια κακή συνήθεια που έχουν ειδικά οι μαμάδες είναι να τρώνε ότι μένει στο πιάτο του παιδιού τους. Ναι μπορεί να λυπάσαι το φαγητό που έμεινε και να μην θες να το πετάξεις, αλλά... η λύση δεν είναι να το φας εσύ αφηρημένα χωρίς καν να πεινάς. Προσπάθησε να σερβίρεις μικρότερες μερίδες στο παιδί σου, και πρόσθεσε κι άλλο μόνο αν στο ζητήσει, έτσι οι πιθανότητες να μείνει κάτι στο πιάτο θα είναι πολύ λιγότερες.

8 σχόλια:

  1. Εγώ δεν έχω παιδιά, οπότε νομίζω πως οι χειρότεροι κίνδυνοι είναι η μαμά και οι φίλοι. Πραγματικά, ακόμα και σινεμά να πάμε, θέλουν να το συνδυάσουν με ταβέρνα μετά την ταινία. Αλλιώς παίρνουν αυτό το παραπονεμένο υφάκι, σαν πεινασμένο κουταβάκι. Δηλαδή ή αντικοινωνικός θα γίνεσαι ή παχύσαρκος. Νομίζω η μόνη λυση είναι να ακολουθούμε κι εμείς στην ταβέρνα, και αν είναι βράδυ, να τρώμε μόνο μία σαλάτα με μία κουταλιά λάδι. Αν πάλι είναι μεσημέρι, να προσθέτουμε και άπαχη πρωτεϊνη.
    Διαιτολόγε σε ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έξοδος για φαγητό με φίλους δεν πρέπει να σημαίνει απαραίτητα και «ξεκοίλιασμα». Στα πάντα μπορεί και πρέπει να υπάρχει μέτρο. Κυρίως στο τι τρώμε. Πιστεύω ότι ακόμα και μια βραδιά με πίτσα και μπύρα μπορεί να συνδυαστεί με την δίαιτα. Απλώς εκεί που θα έτρωγες υπό άλλες συνθήκες 5-6 κομμάτια θα φας 2 και μπόλικη σαλάτα για να χορτάσεις.
    Έχοντας περάσει από στάδιο ήπιας νευρικής ανορεξίας στο παρελθόν απέφευγα τις εξόδους με τους φίλους οι οποίες συνοδεύονταν με φαγητό. Με αποτέλεσμα μεγάλης απομόνωσης. Η διαταραχή αυτή είναι μια απομόνωση από μόνη της αλλά αν έχω κάτι να θυμάμαι περισσότερο από εκείνη την περίοδο είναι τις δικαιολογίες το κρυφτό και τα βράδια μακριά από την παρέα. Η δική μου αλήθεια: δεν αξίζουν τα 2 κιλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν έχεις έναν στόχο πιστεύω ότι όσες σειρήνες και να έχεις γύρω σου θα αντισταθείς. Εγώ όταν είχα χάσει κάποτε αρκετά κιλά ζούσα με τους γονείς μου. Ποτέ δεν απαίτησα απ'την μητέρα μου να μου μαγειρέψει κάτι. Επέστρεφα απ'τη δουλειά και η ετοιμασία του φαγητού μου ήταν υπόθεση δική μου. Η αντίδραση που είχα ήταν ότι έτρωγα μεγάλες σαλάτες μαζί με το κυρίως και υπήρχε η εντύπωση πως θα πάχαινα περισσότερο. Όταν είδαν ότι τα ρούχα μου ήταν πολύ άνετα επάνω μου βδομάδα τη βδομάδα σταμάτησαν να μουρμουράνε!!!

    Οι δε φίλοι ποτέ δεν μου έκαναν πόλεμο στην προσπάθειά μου. Και για φάγητο έβγαινα και για ποτό. Απλά έτρωγα σαλάτες και για ποτό έπινα χυμό φυσικό, αν και η διαιτολόγος μου επέτρεπε ένα ποτήρι κρασί ή λίγο ουίσκι χωρίς αναψυκτικά μέσα.

    Το δε θέμα με τα παιδιά. Υπήρξα νταντά σε 2 παιδάκια και έβλεπα πως η διατροφή τους επηρεαζόταν σημαντικά απ'τους γονείς. Πολλές φορές δεν ήθελαν να φάνε φρούτα γιατί στο συρτάρι υπήρχαν πατατάκια ή στο ψυγείο είχε τούρτα. Εγώ προσπαθούσα να τους δίνω ένα πρωϊνό γεύμα σωστό κι όταν το κατάφερνα, οι γονείς γύριζαν τούμπα την προσπάθεια αυτή. Μετά από κάτι μήνες -ευτυχώς τα παιδάκια δεν είναι παχουλα, αλλά τι να το κάνεις!- η μαμά αισθάνεται ότι έχει πάρει κιλά -και είναι η αλήθεια- και θέλει να τα χάσει. Το θέμα είναι ότι δεν λέει "όχι" στα παχυντικά σνακ όποτε πάει σούπερ μάρκετ. Το να πίνει άπαχο γάλα το πρωί το μεσημέρι τηγανητά και το βράδυ ένα σακούλι πατατάκια... δεν λέει κάτι και ποτέ δεν θα χάσει τα περιττά της κιλά.

    Είναι θέμα μυαλού και πειθαρχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά στα πάντα υπάρχει μέτρο και η έξοδος με φίλους δε σημαίνει ξεκοίλιασμα. Απλά δυστυχώς όταν οι άλλοι παραγγέλνουν παϊδάκια, ε είναι δύσκολο εσύ να κρατηθείς με τη σαλάτα. Δε λέω ότι είναι ακατόρθωτο, λέω ότι μερικές φορές είναι δύσκολο. Φυσικά αν έχει κανείς θέληση όλα τα καταφέρνει, αλλά δεν είμαστε φτιαγμένοι κι απο σίδερο. Νομίζω πως μπορούμε να ξεφύγουμε που και που, όπως έχει συμβουλέψει και ο διαιτολόγος, απλά θέλει προσοχή τις υπόλοιπες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ξέρεις ποια είναι η διαφορά Μάρσι? Αν και συμφωνώ με όλα όσα λες. Η διαφορετική φάση που βρίσκεται κανείς σε μια δεδομένη στιγμή.
    Αν κανείς έχει αρκετά κιλά να χάσει, τότε σίγουρα αν φάει το βράδυ και πιει και φυσικό χυμό και φάει και ψητό με σαλάτα, δε θα παχύνει. Γιατί οι θερμίδες που χρειάζεται να διατηρήσει τα αρκετά κιλά είναι πολλές, και έτσι τρώγοντας υγιεινά, αδυνατίζει.
    Εγώ είμαι από αυτούς, που παλεύουν για το ένα κιλό. Γιατί ποτέ δεν είχα αληθινό πρόβλημα βάρους, και για μένα, για να διατηρήσω το δικό μου βάρος, πρέπει να καταναλώνω πολύ λίγες θερμίδες. Οπότε έχει διαφορά αν το βράδυ θα πιω έστω και τον φυσικό χυμό το βράδυ, καθότι σε έναν αρκετά αδύνατο άνθρωπο, και οι 80-100 θερμίδες του χυμού, κάνουν διαφορά.
    Ενώ καποιος πιο γεμάτος, τι να καταναλώσει 2000 θερμίδες, τι να καταναλώσει 2100 θερμίδες, πάλι θα αδυνατήσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλο επισης να αποφευγεται το αλκοολ διοτι ειναι σαν να κλεινει τους διακοπτες καυσης του λιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ε αν οι αλλοι παραγγελνουν παιδακια παρειγγειλε κανα ψητο κανα κοτοπουλο τιποτα τετοιο και εννοειται οτι αν ξερεις οτι θα βγεις το βραδυ και θες να μην επιβαρυνθεις καθολου την υπολοιπη εβδομαδα ε προσεχεις τι θα φας το κεσημερι πχ και αντιθετα αν βγεις το μεσημερι .τωρα κανονικα για μια μερα δεν πειραζει να φας κατι παραπανω αλλα αναλογα ποσο συχνα γινεται αυτο και ποσο ειναι το παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. διαιτολογε sos!!! σκεφτομαι να περασω διαιτολογια στο χαροκοπειο! θα ηθελα να μου πεις αν ειναι καλη σχολη και αν εχει αποκατασταση ! ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή