3/28/2011

Παχαίνουν οι μπανάνες;

Η απάντηση είναι όχι. Πιστεύεται ότι η μπανάνα παχαίνει και πρέπει να αποφεύγεται από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και από διαβητικούς για πολλούς λόγους. Βασικά μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 105 θερμίδες. Αυτό που φοβίζει πολλούς και που μάλλον ευθύνεται για την "κακή" της φήμη είναι το γεγονός ότι περιέχει λιγότερο νερό από άλλα φρούτα με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα φρούτα και πιο πολλούς υδατάνθρακες. Έτσι μια μπανάνα αποτελείται από 75% νερό σε σχέση με ένα μήλο που αποτελείται από σχεδόν 85% νερό. Η μπανάνα περιέχει 26 γρ, υδατάνθρακες ενώ το μήλο σε ίδια ποσότητα περιέχει 16 γρ. υδατάνθρακες. Όσο για τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου η μπανάνα περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων με ένα μήλο και άρα και ο μύθος ότι έχει περισσότερη ζάχαρη δεν ισχύει. Αυτό που παραβλέπεται είναι ότι η μπανάνα είναι... πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει 3 γρ. ανά μία μέτρια μπανάνα και αυτό βοηθά στον κορεσμό αλλά και στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, ενώ είναι μια άριστη πηγή καλίου με μία μπανάνα να καλύπτει σχεδόν το 25% των ημερησίων αναγκών μας. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που παίζει ρόλο στην ισορροπία υγρών στον οργανισμό και βοηθά στην αποβολή υγρών. Σχετικά με την ερώτηση αν παχαίνει, θα πούμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μας κάνουν να παχύνουμε: πολλές θερμίδες, πολλά επεξεργασμένα λιπαρά και πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λιγότερη σωματική δραστηριότητα κτλ. Αν κοιτάξεις τα διατροφικά στοιχεία της μπανάνας ένα-ένα θα δεις ότι σαν τροφή δεν έχει χαρακτηριστικά μιας ανθυγιεινής η παχυντικής τροφής. Μην ξεχνάμε όμως ότι η μπανάνα όπως και όλα τα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες και για μεγαλύτερο κορεσμό είναι καλό να συνδυάζονται με κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως ξηροί καρποί, γιαούρτι ακόμα και τυρί.

Διατροφική Αξία ανά μια μέτρια μπανάνα: Θερμίδες: 105, Υδατάνθρακες: 26,9 γρ., Πρωτεΐνη: 1,2 γρ., Λιπαρά: 0,39 γρ.

9 σχόλια:

  1. ναι,ειναι αληθεια οτι πολλοι το πιστευουν αυτο για τη μπανανα.για μενα τον τελευταιο χρονο εχει γινει αναποσπαστο κομματι της καθημερινης μου διατροφης παντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε θέλω να σε ευχαριστήσω. Έκανα μία ερώτηση και μου απάντησες με ολόκληρο άρθρο. Πραγματικά μακάρι να υπήρχε μια δική σου εκπομπή στην τηλεόραση ώστε να την παρακολουθούμε όλοι. Χίλια ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή εγώ που τρώω πολλές μπανάνες δεν θα παχύνω ; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρόλο που κάνω διατροφή για να χάσω βάρος η μπανάνα είναι μέσα στο πρόγραμμα μου ειδικά μετά το γυμναστήριο!!! Οπότε είναι μύθος το ότι αν τρως μπανάνες δεν θα χάσεις κιλά γιατί έχω χάσει ήδη 10 κιλά (με πρόγραμμα από διατροφολόγο που μου έχει πει πόσα πρέπει να χάσω) αλλά και πολλά άλλα άτομα που γνωρίζω (στο γυμναστήριο κυρίως έχασαν πολλά κιλά -έπρεπε αφού ήταν υπέρβαροι-τρώγωντας μία μπανάνα την ημέρα). Μη ξεχνάμε πως είναι φρούτο!!! Και τα φρούτα κάνουν καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα ήταν να τρώς την μπανάνα πρίν την γυμναστική και κατα την διάρκεια, αφού προσφέρει τεράστια ποσότητα υδατανθράκων που θα σε βοηθήσουν σε δύναμη στο γυμναστήριο.Το οτι την τρώς μετά την γυμναστική είναι χάσιμο.

      Διαγραφή
    2. Όχι απαραίτητα. Καλό είναι να ακούμε τον οργανισμό μας και προσωπικά αν τολμήσω να φάω ενδιάμεσα στο γυμναστήριο αυτό που καταφέρνω είναι να κάνω εμετό με αποτέλεσμα να ''διαλύω'' τον οργανισμό μου.
      Πεινάω μετά οπότε και τρώω μετά. Δεν πιέζω τον εαυτό μου σε τίποτα.
      Ο οργανισμός μου ξέρει καλύτερα από όλους τους διατροφολόγους μαζί τι είναι απαραίτητο να φάει. Όταν θέλω γάλα θα πιω γάλα, όταν θέλω ψάρι θα φάω ψάρι. Ακόμα και όταν θέλω γλυκό θα φάω γλυκό. (πριν λίγο έφαγα μιας και από ότι κατάλαβα μου είχε πέσει το ζάχαρο -ζαλιζόμουν λίγο-
      )Ο οργανισμός του καθενός ξέρει τι είναι καλό για εκείνον.
      Επίσης τίποτα από αυτά που τρως δεν είναι ''χάσιμο''. Εκτός αν μιλάμε για junk food...

      Διαγραφή
  5. Xasimo i mpanana meta tin proponisi???? Ti allo tha akousoume?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μετα την προπονηση απαραιτητη...χαλαρωνει τους μυες και ευνοει τη μυικη αναπλαση!πριν κ κατα τη διαρκεια προπονησης θελει πολυ προσοχη στη χρηση της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανως δεν παχαινει η μπανανα. Αλλιως ολοι οι πιθηκοι θα ηταν τετραπαχοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή