4/02/2011

Χορτοφάγοι γονείς κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το θάνατο της κόρης τους.

Έτσι αναφέρουν οι περισσότεροι τίτλοι ειδήσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Αναφέρεται ότι το 11 μηνών βρέφος πέθανε λόγω της διατροφής που του επέβαλαν οι γονείς και η οποία απαγόρευε την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, η υπόθεση έχει ως εξής: Το ζευγάρι ζει στη Βόρεια Γαλλία και είναι αυστηροί χορτοφάγοι (δεν τρώνε τροφές ζωικής προέλευσης). Σύμφωνα με πηγές από ξένες εφημερίδες η μητέρα θήλαζε αποκλειστικά το παιδί της. Το Μάρτιο του 2008 κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες γιατί το βρέφος είχε ιδρώσει υπερβολικά και συνεχώς έκλαιγε, και όταν έφτασαν οι πρώτες βοήθειες διαπιστώθηκε ότι το παιδί ήταν νεκρό. Το παιδί ήταν μόνο 5,8 κιλά ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 8 κιλά. Το βρέφος είχε και έλλειψη βιταμίνης Α και Β12. Πριν όμως βιαστούμε να δαιμονοποιήσουμε την χορτοφαγία η ακόμα και το θηλασμό, ας δούμε και άλλες λεπτομέρειες: όταν το παιδί ήταν 9 μηνών είχε βρογχίτιδα και ο παιδίατρος τους σύστησε να πάνε το παιδί στο νοσοκομείο γιατί δεν είχε πάρει και βάρος, δεν το έκαναν. Επιπλέον οι γονείς ήταν κατά των καθιερωμένων φαρμάκων και προσπαθούσαν να θεραπεύσουν το παιδί με φυσικά γιατρικά. Είχαν σταματήσει να πλένουν το βρέφος με νερό και το έπλεναν με άργιλο. Όσο αφορά τον θηλασμό, τα στοιχεία δείχνουν ότι το γάλα μιας μάνας που είναι αυστηρή χορτοφάγος έχει έλλειψη σε βιταμίνη Β12 και παρατηρείται και έλλειψη και στο βρέφος. Θα πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα της βιταμίνης αυτή και το βρέφος για να μην παρατηρηθεί έλλειψη, αυτό δεν έγινε εδώ. Επιπλέον οι συστάσεις για το θηλασμό αναφέρουν ότι το μητρικό γάλα (αποκλειστικά) μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους τους πρώτους 6 μήνες (για γυναίκες που δεν είναι αυστηροί χορτοφάγοι), μετά τους 6 μήνες πρέπει να αρχίσει η εισαγωγή άλλων τροφών κάτι που φαίνεται ότι δεν έγινε σε αυτή τη περίπτωση. Όταν λοιπόν οι γονείς αρνούνται να δώσουν την κατάλληλη θεραπεία σε ένα άρρωστο παιδί και αγνοούν το γεγονός οτι δεν παίρνει βάρος, άσχετα με το αν είναι χορτοφάγοι, έχουμε περίπτωση αμέλειας, έλλειψη πληροφόρησης (η λανθασμένης πληροφόρησης) αλλά και φανατισμού για ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Δεν έχει να κάνει ούτε με τη χορτοφαγία ούτε με το θηλασμό.

8 σχόλια:

  1. σοκαριστική η είδηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιο σοκαριστικη είναι η διαρκής παραχάραξη της πραγματικότητας από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους στους οποίους έχουμε παραδόση αμαχητί την σκέψη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτα γίνονται με τους ιστερικούς γονείς που φοβούνται να δώσουν λίγο ζάχαρη και λίγο αλάτι μην πάθει κάτι το παιδί.....Αυτά είναι υστερίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ζάχαρη και το αλάτι τι σχέση έχει? ?? Το αλάτι απαγορεύεται πριν το χρόνο ούτως ή άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαι η ζάχαρη προκαλει διαβητη και παχυσαρκια,συν προβληματα στα ζωτικα οργανα.Αυτα ειναι η σωστη διατροφη?Η ζάχαρη και το αλατι?Να δινουμε σοκολάτες τοτε να παχυνουν τα παιδια!Σωστη διατροφη χρειάζεται απλά.Ουτε έτοιματζιδικα φαγητα,ουτε γλυκα εμποριου,ουτε κρεμες και σκονογαλατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς ζωϊκές πρωτεϊνες (κρέας, αυγά και γαλακτομικά) δεν μπορεί να επιβιώσει ή να είναι υγιή κανένα ανθρώπινο ον. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υγιες, αγαπητε. Υγιες. Ειναι ΤΑ υγιη, ΤΟ υγιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά, κι εσύ πόσο κομπλεξικός μπορεί να είσαι, για να κάνεις μάθημα γραμματικής σε έναν άγνωστο που στην τελική μπορεί να μην είχε τη δυνατότητα να μορφωθεί? (Και μη μου πεις ότι το έγραψες από ενδιαφέρον...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή