4/06/2011

Στη Γαλλία ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο στο νερό της βροχής και το γάλα.

Αφότου το ραδιενεργό σύννεφο από τη Ιαπωνία έφτασε στην Ευρώπη, οι Γαλλικές αρχές έχουν εντοπίσει ραδιενεργό ιώδιο-131 στο νερό της βροχής και το γάλα. Ο CRIIRAD, ανεξάρτητος Γαλλικός οργανισμός έρευνας αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί ραδιενεργό ιώδιο-131 στο νερό της βροχής στη νοτιοανατολική Γαλλία. Την ίδια στιγμή το Γαλλικό Ινστιτούτο για την Προστασία από Ακτινοβολία και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN), ο εθνικός δημόσιος φορέας ελέγχου πυρηνικών και ραδιολογικών κινδύνων, αναφέρει ότι βρέθηκαν ιώδιο-131 στο γάλα. Κάτω από κανονικές συνθήκες, δεν πρέπει να ανιχνεύεται ίχνος ιωδίου-131 στο νερό της βροχής ή στο γάλα. Η ποσότητα αναφέρεται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά το Τσερνομπίλ το 1986, και οι αρχές τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Πάντως, σύμφωνα με CRIIRAD, η μόλυνση του αέρα, και κατά συνέπεια της βροχής, θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σπανάκι, σαλάτες και άλλα λαχανικά με μεγάλες επιφάνειες είναι από τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση αν καλλιεργούνται έξω και εκτίθενται στη βροχή. Ενώ υπάρχει... έμμεση μόλυνση του γάλακτος σε διάστημα δύο ημερών, εάν οι αγελάδες βρίσκονται έξω και τρώνε γρασίδι προσθέτει ο CRIIRAD. Το ραδιενεργό ιώδιο-131 είναι εξαιρετικά τοξικό όταν απορροφάται από το θυρεοειδή και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

11 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε θα μας σύστηνες να μην αγοράζουμε κι εμείς σπανάκι κτλ που είμαστε στην Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε την πραγματική τους προέλευση? Στη λαική μου λένε πως είναι ελληνικά, είναι όμως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι η ειδικότητα μας και όπως αναφέρουν οι ειδικοί η ποσότητα είναι πολλή μικρή και δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Ωστόσο θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι σε αυτή τη περίπτωση δεν έχει σημασία αν είναι ελληνικό το οπωροκηπευτικό προϊόν αφού το σύννεφο ραδιενέργειας αφορά όλη την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ διαιτολόγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε και καλη μας ορεξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΄΄θα εχουμε τα παντα και δε θα μπορουμε να φαμε τιποτα΄΄. ποσο συγχρονο ακουγεται πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαιτολόγε άκουσα σε αυτή τη νέα εκπομπή του Ξένου που ασχολείται με τη διατροφή, για το ζεόλιθο, ο οποίος βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί και διώχνει οποιαδήποτε βλαβερή ουσία (ακόμα και απο ραδιενέργεια) και πως αυτό έδιναν μετά το Τσέρνομπιλ.
    Ήθελα να σε ρωτήσω πριν το αγοράσω, να μου πεις αν είναι χρήσιμο και κυρίως ασφαλές.

    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είδαμε το συγκεκριμένο επεισόδιο, και όπως αναφέραμε σε παλιότερο σχόλιο δεν είναι η ειδικότητα μας αυτή (ούτε και του κ. Ξένου απ'οτι γνωρίζουμε). Αυτό που μπορούμε να πούμε για το ζεόλιθο είναι ότι προωθείται σαν συμπλήρωμα διατροφής για τον καρκίνο αλλά και για το hangover χωρίς όμως να έχει ερευνηθεί σε ανθρώπους και έτσι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη δράση και ασφάλεια του. Σε φυσιολογικές καταστάσεις ο οργανισμός αποτοξινώνεται μόνος του. Όσο αφορά τη ραδιενέργεια δεν μπορούμε να κρίνουμε αν μια τόσο δραστική ενέργεια είναι απαραίτητη για τους κατοίκους της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Σαν συμπλήρωμα διατροφής για τον καρκίνο.."
    Δηλαδή το παίρνουν όσοι έχουν ΗΔΗ καρκίνο ή όσοι θέλουν να μην αποκτήσουν καρκίνο?
    Και πάλι χίλια ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προωθείται σαν θεραπεία για τον καρκίνο. Θα πρέπει όμως να πούμε οτι η εισπνοή και η έκθεση σε σκόνη από ζεόλιθους, συσχετίζεται με κακόηθες μεσοθηλίωμα που είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου όπου καρκινικά κύτταρα σχηματίζονται στο στρώμα του ιστών που καλύπτουν τη θωρακική κοιλότητα και τους πνεύμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η εισπνοή και η έκθεση δεν μπορεί να προέλθει καταπίνοντας ένα δισκίο, έτσι δεν είναι?

    Σε κάθε περίπτωση, δε θα το πάρω. Απ όσα μου έγραψες δεν είναι κάτι που χρειάζομαι. Θα συνεχίσω την υγιεινή διατροφή μου και ότι θέλει ο Θεός ας κατεβάσει.

    Και πάλι ευχαριστώ και να τα εκατοστήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή