5/10/2011

Νομίζεις ότι είσαι πιο υγιής γιατί παίρνεις βιταμίνες;

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν είσαι, και όχι μόνο αυτό μάλλον σε οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες. Μία πρόσφατη έρευνα από Ταυλανδούς ερευνητές έδειξε μια περίεργη σχέση μεταξύ λήψης συμπληρωμάτων και υγείας. Οι επιστήμονες αφού κοίταξαν την βιβλιογραφία διαπίστωσαν ότι ενώ πολύς κόσμος λαμβάνει βιταμίνες η δημόσια υγεία δεν έχει βελτιωθεί. Έτσι έκαναν ενα πείραμα και χώρισαν εθελοντές σε 2 ομάδες, στην μια ομάδα τους δόθηκε μια πολυβιταμίνη ενώ στη δεύτερη ομάδα μια εικονική πολυβιταμίνη. Στη ουσία όμως και οι δυο ομάδες έλαβαν εικονική πολυβιταμίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που νόμιζαν ότι έπαιρναν πραγματική βιταμίνη πίστευαν ότι ήταν απρόσβλητοι σε προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να ακολουθούν επικίνδυνες για την υγεία δραστηριότητες. Έτσι για παράδειγμα τρώγανε πιο ανθυγιεινά γεύματα και περπατάγανε λιγότερο. Φαίνεται λοιπόν ότι άτομα που παίρνουν βιταμίνες έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι... προστατεύονται με αποτέλεσμα να κάνουν κακές επιλογές σε θέματα υγείας στη καθημερινή τους ζωή. Μην πέφτεις και εσύ σε αυτή την παγίδα, όχι μόνο γιατί μια πολυβιταμίνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ευεργετικές ιδιότητες μιας τροφής αλλά και γιατί οι έρευνες τελικά δεν ειναι τόσο ξεκάθαρες αν τελικά μια πολυβιταμίνη κάνει καλό η κακό.

7 σχόλια:

  1. Διαιτολόγε ισχύει ότι οι πολυβιταμίνες αυτοαναιρούνται? Ότι δηλαδή η μία βιταμίνη "εξουδετερώνει" τις ιδιότητες της άλλης κτλ? Ή οι βιομηχανίες το έχουν προβλέψει και φτιάχνουν πολυβιταμίνες με κοκτέιλ που δρουν ενιαία?

    Καλημέρα και ευχαριστώ.

    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε έυγε για το καλό σου ενημερωτικό blog
    Θα πάρω το θαρρος να απαντήσω στον προηγούμενο φίλο λέγοντας τα εξής:
    Το όλο θέμα με τις βιταμίνες (και προβιταμίνες) είναι μια απλοποίηση της πραγματικότητας. Οι τροφές στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ σύνθετο. Αν συγκρίνουμε π.χ. μια βιταμίνη C σε χάπι και ένα πορτοκάλι θα δούμε ότι το πορτοκάλι εκτός από βιταμίνη C (και μάλιστα στην φυσική της μορφή) έχει και παρά πολλά άλλα ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό. Είναι μία σύνθετη φυσική τροφή. Τα χάπια έχουν μόνο βιταμίνες σε κρυσταλλική μορφή και ίσως και κάποια πρόσθετα που όλα μαζί «φτιάχνουν» το τελικό χάπι.
    Είχα διαβάσει παλιά μια παρομοίωση για τις τεχνητές βιταμίνες ότι είναι σαν το τεχνητο μάτι , μάτι είναι και αυτό απλά δεν βλέπει.
    Να προσθέσω κατι με την ευκαιρία αυτή για τις βιταμίνες. Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : Υδατοδιαλυτές (π.χ. βιταμίνη C -φρούτα) και λιποδιαλυτές ((π.χ. βιταμίνη Α –τροφές ζωικής προέλευσης)
    Όταν λοιπόν κάνουμε δίαιτα καλό είναι να παίρνουμε τροφές light όπως το γιαούρτι να προτιμούμε με 2% λιπαρά η 5% λιπαρά και όχι 0% γιατί η αφαίρεση του λίπους έχει σαν αποτέλεσμα την στέρηση της τροφής από λιποδιαλυτές βιταμίνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπαρχουν βεβαια και οι περιπτωσεις που οι βιταμινες ειναι χρησιμες σε καποιες περιπτωσεις:
    - ειδικες βιταμινες ασβεστιου σε ατομα με ωστεοπορωση.
    - βιταμινες που δινονται σε συγκεκριμενα προσωπα με διαπιστωμενα προβληματα υγειας για αμεση δραση(π.χ. σιδηρο για στιγμα/αναιμια, βιταμινη Ε για κακη κυκλοφορια, κτλ)

    Σε αυτες τις περιπτωσεις που δινεται με προτροπη γιατρου να θεωρησουμε οτι συνεχιζουμε τις αγωγες φανταζομαι. σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, να σαι καλά.
    Εξακολουθώ όμως να μην έχω πάρει απάντηση, ή τουλάχιστον να μην έχω καταλάβει την απάντηση.

    Έχω διαβάσει ότι μία πολυβιταμίνη, που περιέχει για παράδειγμα τη βιταμίνη Ι και τη βιταμίνη ΙΙ, δεν είναι αποτελεσματική, γιατί η Ι εξουδετερώνει τη ΙΙ, και έτσι είναι σαν να μην πίνεις τη πολυβιταμίνη.
    Δεν ονομάζω τις βιταμίνες, γιατί δε γνωρίζω ποια βιταμίνη εξουδετερώνει ποια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι να απαντήσει ο καθόλα αρμόδιος Διαιτολόγος, θα κάνω κάποιες σκέψεις "απλής λογικής".
    Οι πολυβιταμίνες τι είναι? Χαπια που στην σύνθεση έχουν περισσότερες των ενός βιταμινών για να έχουν ευρύτερη δράση. Αν σκεφτούμε το φυσικό ανάλογο στην πρόληψη τροφών, έχετε ακούσει ή φαντάζεσται κάτι ανάλογο δηλ να μην κάνει να φάς αυγά (τίγκα στην λιποδιαλυτές βιταμίνες) πίνονταας ταυτόχρονα πορτοκαλάδα γιατί το ένα αναιρεί το άλλο?
    Δεν νομίζω... (εξαιρώ τις περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης που οφείλονται στην ευαισθησία που έχουν σε καποιες τροφές κάποιοι και όχι στις βιταμίνες που αυτές περιέχουν.

    Μήπως λοιπόν η "πληροφορία" της αλληλοεξουδετέρωσης των βιταμινών οφείλεται στην γενικότερη αναποτελεσματικότητα τους?
    Οσον αφορα τώρα την πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών σε χάπια με ιατρική συνταγή λόγω καποιου προβλήματος (πχ μειωμένη αποροφητικότητα) μαλλον είναι και η σωστότερη χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με την "αλληλεξουδετέρωση" βιταμινών, υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και μέταλλα που όταν λαμβάνονται μαζί μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση η μια της άλλης. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ωστόσο συνήθως οι πολυβιταμίνες περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες ασβεστίου και συστήνεται να παίρνει κανείς ξεχωριστό (όταν χρειάζεται) συμπλήρωμα ασβεστίου σε άλλη ώρα της ημέρας


    Σχετικά με περιπτώσεις που τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα, έχουμε αναφερθεί εδω:http://natofao.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με έχετε καλύψει, ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή