5/11/2011

Διατροφικός Οδηγός Τυριού. Μέρος Πρώτο.

Ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατανάλωση τυριού στο κόσμο ανά άτομο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 25 κιλά το χρόνο. Ενώ μία αναφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρει ότι το 50% του τυριού που καταναλώνεται προέρχεται από τη φέτα. Με τη παραδοσιακή Ελληνική διατροφή το τυρί και κυρίως η φέτα αποτελούσε την κύρια πηγή πρωτεΐνης αφού πολλά γεύματα αποτελούνται κυρίως από λαδερά λαχανικά. Σήμερα η σύγχρονη Ελληνική διατροφή περιλαμβάνει αρκετές πηγές πρωτεΐνης λόγω αύξησης κατανάλωσης κρέατος αλλά συνεχιζούμε να τρώμε την ίδια ποσότητα τυριού.
Ας δούμε λοιπόν τη διατροφική αξία των τυριών. Περιλαμβάνουμε στις επόμενες αναρτήσεις τη διατροφική αξία από συνηθισμένα Ελληνικά τυριά και ξένα. Ξεκινώντας από τα πιο συνηθισμένα Ελληνικά θα διαπιστώσεις ότι ανάλογα με την περιοχή η διατροφική αξία ενός τυριού ακόμα και αν είναι της ίδιας κατηγορίας μπορεί να διαφέρει σε σχέση με τη περιοχή στην οποία παράγεται. Στο τρίτο μέρος των αναρτήσεων θα αναφέρουμε τα γενικά συμπεράσματα.

Ελληνικά Τυριά
Διατροφική Αξία ανά 30 γρ.
*Ανθότυρο Ηπείρου: Θερμίδες: 68, Πρωτεΐνη: 4,4 gr., Λιπαρά: 5 gr., Ασβέστιο: 71 mg
*Ανθότυρο Κρήτης: Θερμίδες: 54, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,2 gr., Ασβέστιο: 60 mg
*Ανθότυρο Μακεδονίας: Θερμίδες: 53, Πρωτεΐνη: 3,4 gr., Λιπαρά: 4 gr., Ασβέστιο: 55 mg
*Γραβιέρα Κρήτης: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 267 mg
*Γραβιέρα Νάξου: Θερμίδες: 123, Πρωτεΐνη: 8,8 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 338 mg
*Κασέρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 113, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9 gr., Ασβέστιο: 267 mg
*Κασέρι Νήσων Αιγαίου: Θερμίδες: 88, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 6,4 gr., Ασβέστιο: 270 mg
*Κασέρι Ηπείρου: Θερμίδες: 110, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 8,9 gr., Ασβέστιο: 272 mg
*Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 7,2 gr., Λιπαρά: 8,1 gr., Ασβέστιο: 300 mg...
*Κεφαλογραβιέρα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 104, Πρωτεΐνη: 8,1 gr., Λιπαρά: 8 gr., Ασβέστιο: 334 mg
*Κεφαλογραβιέρα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 122, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 10 gr., Ασβέστιο: 278 mg
*Κεφαλοτύρι Ηπείρου: Θερμίδες: 81, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 5,5 gr., Ασβέστιο: 309 mg
*Κεφαλοτύρι Κρήτης: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 8,9 gr., Λιπαρά: 7,5 gr. , Ασβέστιο: 442 mg
*Κεφαλοτύρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,7gr., Λιπαρά: 10 gr. , Ασβέστιο: 373 mg

9 σχόλια:

  1. Υποκλίνομαι! πολυ χρησιμο διαιτολογε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ το αγαπημενο μου τυρι η γραβιερα τις πολλες θερμιδες εχει :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κεφαλοτύρι Μυτιλήνης διαιτολόγε? Το τρώει ο άντρας μου κάθε μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τι είναι καλύτερο να δίνουμε στα μικρά παιδιά ηλικίας 3 & 5 γραβιέρα ή gouda ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις μικρά παιδιά ηλικίας 3 και 5 ετών και ψάχνεις λύσεις μέσα από ανώνυμα blogs που ο καθένας γράφει ότι παπαριά του κατέβει και υπάρχει και κάποιος που κάνει τον επιστήμονα;; Ερε μαλακία που δέρνει τον κόσμο..

      Διαγραφή
    2. Εχεις δίκιο. Ας ρωτησουμΕ τη μάνα σου που τα ξέρει ολά,φαντάζομαι...

      Διαγραφή
  5. Δεν νομιζω οτι υπαρχει τοσο μεγαλο ζητημα μεταξυ των δυο τυριων.Γενικά οσο πιο φυσικο ειναι το προιον,δηλαδη οσο λιγοτερη επεξεργασία εχει υποστεί,τοσο το καλυτερο.Τα λιπαρά του τυριού,δε θα πρεπει να απασχολουν ειδικά τα παιδιά τοσο οσο τους ενηλικες γιατι σε αυτην την ηλικια ειναι απαραίτητα για την σωστη αναπτυξη του εγκεφάλου.(γενικα τα λιπαρα,σε αναλογίες,οχι ομως τα trans, που βρισκονται σε πατατακια κρακερακια και αλλες τετοιες αηδιες).Πιστευω οτι ενας συνδυασμος των δυο θα ηταν ο καλυτερος.Δε χρειαζονται ακραιοτητες.Οχι βέβαια να φαει ενα κιλο τυρι το παιδι αλλα 1-2 μεριδες τη μερα μαζι με το ενα η δυο ποτηρια γαλα που μπορει να πινει δεν νομιζει οτι δημιουργουν θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως το αλατι να εχει πιο μεγαλη σημασια αμα θελετε να ειστε απολυτα σωστοί με τη διατροφη...οποτε ρωτηστε τον παιδιατρο για αυτο ,καθως σε συνδυασμο με αλλες τροφες μεσα στη μερα μπορει να υπερβαινει το ιδανικο

      Διαγραφή
    2. Εν κατακλειδι,καλο ειναι να κοιταμε στα τρόφιμα περιεκτικοτητα σε αλατι κορεσμένα λιπαρα και ζαχαρη , να επιλεγουμε οσον το δυνατον τρόφιμα με λιγοτερη επεξεργασια, και οσον αφορα τα γαλακτοκομικα,καλο ειναι να υπάρχει συνδυασμός και ποικιλια μεσα στη μερα ή μερα με τη μερα.Απο γιαούρτι εναλλαγη σε γαλα και εναλλαγή σε τυριά,ακολα και διαφορων ειδων( αποφεύγουμε δηλαδη του στυλ λα βας κυρι μινι μπαμπιμπελ philadelphia κτλπ)

      Διαγραφή