6/24/2011

Έρευνα: 5 τροφές που μας παχαίνουν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Δημόσιας Σχολής του Χάρβαρντ μικρές αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο μπορεί να κρατήσουν μακριά την αύξηση βάρους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένας ενήλικας παίρνει περίπου 1/2 κιλό το χρόνο και διαπίστωσαν ότι κάποιες τροφές συσχετίζονται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους ενώ άλλες με μικρότερη αύξηση βάρους. Οι τροφές που συσχετίζονταν με αύξηση βάρους ήταν: πατατάκια, πατάτες, ροφήματα με ζάχαρη, κρέας και επεξεργασμένο κρέας.
Οι τροφές που συσχετίζονταν με μικρότερη αύξηση βάρους ήταν: λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα, ξηροί καρποί και γιαούρτι. Έτσι στην έρευνα τους αναφέρουν ότι πρέπει να:
*Προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε... την ποιότητα των υδατανθράκων, καταναλώνοντας λιγότερα ροφήματα με ζάχαρη (π.χ. αναψυκτικά) και άλλα γλυκά όπως και λιγότερες επεξεργασμένες αμυλώδης τροφές (επεξεργασμένα δημητριακά, άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι κτλ.).
*Να τρώμε περισσότερες τροφές που δεν είναι επεξεργασμένες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, ξηροί καρποί, γιαούρτι).
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι είναι μύθος λοιπόν ότι δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" τροφές. Πάντως δεν μας κάνει εντύπωση τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως πιστεύουμε ότι έχουμε δείξει μέσω της κριτικής που κάνουμε στα διάφορα έτοιμα επεξεργασμένα προϊόντα, διαπιστώνουμε ότι ακόμα και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι υγιεινά εμπλουτίζοντας τα με βιταμίνες και φυτικές ίνες, τελικά δεν είναι. Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες από 50422 άντρες και γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

13 σχόλια:

  1. Οι πατάτες όμως..? Οκ, τα πατατάκια, έστω και οι τηγανητές πατάτες. Βοηθούν στην αύξηση του βάρους μας και οι βραστές πατάτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ'όσο γνωρίζω ακόμη κι οι βραστές πατάτες έχουν έναν γλυκαιμικό δείκτη... στο Θεό (70, δηλαδή από τους υδατάνθρακες που όσο περισσότερο αποφεύγεις, τόσο κρατάς το βάρος σου)!

    Φυσικά, οι τηγανητές έχουν 95 (που σχεδόν σημαίνει "καλύτερα μάσα ζάχαρη"), αλλά όχι ότι οι βραστές είναι αθώες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορειτε να κανετε μια δημοσιευση για το αβοκαντο? καθε ποσο να το τρωμε, αν ειναι καλο κτλ...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχει εδώ και 7 ημέρες που έχω ελλατώσει τις θρμίδες κατά 800 την ημέρα και δεν βλέπω διαφορά ,έκανα και γρήγορο περπάτημα, πότε πρέπει να ζυγιζόμαστε ,μήπως δεν κάνω κάτι σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε με τις 800 θερμιδες!!!
    Μην μας λυποθυμησεις κιολας απο την ελλειψη φαγητου!!!
    Διαβασε ολα τα αρθρα και θα δεις οτι δεν ειναι μονο οι θερμιδες αλλα και η ποιοτητα των τροφων (φυτικες ινες, κτλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 11+09 δεν είπα ότι μείωσα τις θερμίδες στις 800 αλλά κατά 800(δηλαδή 800 λιγότερες από αυτές που έπαιρνα)οπότε δεν νομίζω να τίθεται θέμα λιποθυμίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως μη στενοχωριέσαι αν δεν φαίνεται από την πρώτη βδομάδα η απώλεια βάρους. Για κάποιο λόγο, συχνά "κολλάει" η ζυγαριά στην αρχή. Κάνε υπομονή και θα δεις τα αποτελέσματα.
    Επίσης μπορεί να "κολλήσει" και στην πορεία. Και πάλι δε θα πρέπει να απογοητευτείς. Συνέχισε ακάθεκτος και όλα θα πάνε καλά.

    Σημασία έχει να μην απογοητευτείς και σταματήσεις την προσπάθεια.

    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευχαριστώ θα κοιτάξω να ζυγιστώ το πρωί με το που ξυπνήσω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα αναφερθούμε στο αβοκάντο σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αισθάνομαι ότι είναι λίγο παρεξηγημένο φρούτο το αβοκάντο επειδή παχαίνει πολύ. Θα ήθελα πολύ να ακούσω και μία πιο σοβαρή άποψη.
    "διαιτολόγε"ευχαριστούμε πολύ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην κολλάτε με τη ζυγαριά και τους αριθμούς. Τα αποτελέσματα φαίνονται στη ζώνη και στα νούμερα των ρούχων. Αν αισθάνεσαι φίλε μου πιο αεράτος και ξεφουσκωμένος συνέχισε την προσπάθειά σου και τα αποτελέσματα θα έρθουν από μόνα τους. Μη ξεχνάς μπόλικο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαιτολόγε μπορούμε να έχουμε μια κριτική για την καινούργια μόδα ‘gluten free’ & ‘wheat free’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με 800 θερμίδες λιγότερες απο αυτές που χρειάζεσαι φίλε μου χάνεις 0.11kg λίπους τη μέρα.Επίσης αν παλιά κατανάλωνες πχ 3000 ενω χρειαζωσουν 2500,πήγες τώρα στις 2200 που σημαίνει μόνο 300 θερμίδες απώλεια τη μέρα.Η δίαιτα θέλει πρόγραμμα,αποφασηστικότητα και νέο τρόπο ζωής,όχι μισές δουλειές.Ξέχνα τη ζυγαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή