6/01/2011

Ακρυλαμίδιο, μια ουσία που πρέπει να προσέχουμε.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως χαρτιά και μελάνι, ωστόσο άλλες σημαντικές πηγές είναι τα τρόφιμα και το κάπνισμα. Συγκεκριμένα όταν ψήνονται η τηγανίζονται αμυλώδης τροφές και δημητριακά σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθεί το ακρυλαμίδιο. Όταν κάποιες τροφές ψηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες τα σάκχαρα αντιδρούν με ένα αμινοξύ την ασπαραγίνη και δημιουργείται το ακρυλαμίδιο.Τα πατατάκια και οι πατάτες τηγανητές έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αλλά και τα έτοιμα δημητριακά όπως και το ψωμί όταν μπει στη τοστιέρα μπορεί να έχουν σημαντικά επίπεδα αυτής της ουσίας. Νέα έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι η λήψη ακρυλαμιδίου προκάλεσε όγκους και σε θηλυκά και σε αρσενικά πειραματόζωα. Παλιότερη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλή λήψη της ουσίας είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών. Πριν μερικά χρόνια οι εταιρίες τροφίμων είχαν υποσχεθεί ότι θα βρουν τρόπους να μειώσουν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τους, αλλά πρόσφατος έλεγχος από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ) έδειξε ότι οι εταιρίες δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο αφού δεν έχουν αλλάξει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Τι μπορείς να κάνεις:
Το ακρυλαμίδιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα έτοιμα και σπιτικά, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη λήψη τους.
1. Μην βάζεις το ψωμί στην τοστιέρα και αν το βάλεις να μην το αφήσεις να ψηθεί πολύ.
2. Όταν τηγανίζεις... τρόφιμα τηγάνισε τα σε θερμοκρασία κάτω από 170 βαθμούς Κελσίου.
3. Όταν τηγανίζεις πατάτες, τηγάνισε τες μέχρι να ροδίσουν λίγο όχι να γίνουν πολύ σκούρες.
4. Βάλε τις πατάτες κομμένες (πριν τις τηγανίσεις η ψήσεις) σε ένα μπολ με νερό για 15-30 λεπτά και στράγγιξε καλά πριν τις ψήσεις.


1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΙΧΕ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
    "ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ" ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΛΕΠΤΑ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή