6/06/2011

Σχετικά με το άρθρο Καθημερινής "Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία", ποιες είναι οι πηγές τους;

Διαβάζαμε το άρθρο της Καθημερινής όπου αναφέρεται ότι το περιοδικό «Κ» της Καθημερινής πραγματοποίησε δειγματοληψία στα φρούτα και λαχανικά που μοιράζονται στους μαθητές του δημοτικού και βρήκε υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές. Η είδηση αυτή αναδημοσιεύτηκε σε πολλά άλλα μπλογκ και σε ιστοσελίδες αλλά αναφέρθηκε και στη τηλεόραση. Αν και συμφωνούμε με κάποια κομμάτια του άρθρου, έχουμε και εμείς κάποια ερωτήματα: πως αποφάσισε η Καθημερινή να κάνει τη δειγματοληψία στα συγκεκριμένα τρόφιμα; Τυχαία; Ποιος έκανε την ανάλυση/δειγματοληψία των σταφίδων; Δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά για την πηγή της είδησης η μια δήλωση κάποιου υπεύθυνου. Όταν γίνεται τέτοια σοβαρή κάτα κάποιο τρόπο καταγγελία και αφορά τη διατροφή παιδιών δεν πρέπει να αναφερθούν οι πηγές η τελοσπάντων η γνώμη ενός ειδικού; Επιπλέον δεν έχει αναφερθεί τίποτα από τον ΕΦΕΤ ούτε διαβάσαμε κάτι στο πρακτορείο ειδήσεων. Από πότε αναλαμβάνει ενα περιοδικό η μια εφημερίδα να ελέγχει την ασφάλεια των τροφίμων που τρώμε;

2 σχόλια:

  1. Πάντως, διαιτολόγε, αν και πάντα συμφωνώ μαζί σου, καλό είναι που το ανέλαβε κάποιος και ας είναι και εφημερίδα. "Ευχαριστώ" έπρεπε να τους πούμε. Παρ όλα αυτά, θα έπρεπε να φυσικά να αναφέρουν ποιος έκανε την ανάλυση, και όλες οι πληροφορίες που αφορούν την έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ΜΜΕ έχουν την ισχύ να μας ενημερώνουν για την αλήθεια (τους), η οποία καμιά φορά μπορεί να κουβαλάει σκοπιμότητες.

    Αυτή είναι και η διαφορά ενός blog και μιας εφημερίδας. Θεωρείται εντελώς αντιδεοντολογικό να δημοσιεύεις κάτι χωρίς να αναφέρεις τις πηγές σου.

    Για την ακρίβεια, μέχρι να γνωρίζει κάποιος τις πηγές ενός ΜΜΕ η είδηση δεν υπάρχει καν. "Ενημέρωση" για μια εφημερίδα είναι βαριά κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή