6/04/2011

Γιατί το βακτήριο Λιστέρια είναι επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το βακτήριο Listeria monocytogenes, που βρέθηκε στη σαλάτα του Βασιλόπουλου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κυρίως για τις εγκυμονούσες και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα άτομο με λιστερίαση μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, μυικό πόνο, διάρροια και αλλά γαστρεντερικά προβλήματα. Οι γυναίκες που είναι έγκυος έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτό το βακτήριο, και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γέννα, αποβολή, μόλυνση του νεογνού και θάνατος του νεογνού (μια έρευνα αναφέρει ότι το 22% των εγκύων που έχουν λιστερίαση είχαν θάνατο του νεογνού). Συνιστάται να αποφεύγουν τα μη-παστεριωμένα γαλακτοκομικά (αυτό περιλαμβάνει και τυριά που παράγονται από μη-παστεριωμένο γάλα), αλλαντικά όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, παριζάκια (έκτος αν θερμανθούν), και ωμά και καπνιστά ψάρια και θαλασσινά, ενώ πρέπει να πλένουν τα φρούτα και λαχανικά καλά.

2 σχόλια:

  1. Πώς μπορώ να ξέρω ότι τα τυριά που τρώω είναι από παστεριωμένο γάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία. Για το "χύμα" τυρί, μπορείς να ζητήσεις να σου δείξουν την συσκευασία που έχουν πίσω από τον πάγκο και να κοιτάξεις τα συστατικά, αν δεν αναφέρεται πουθενά είναι καλύτερα να το αποφύγεις προσωρινά (κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή