7/18/2011

Πως να τρως γλυκά όταν κάνεις δίαιτα.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι συστήνεται ο περιορισμός της ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων αφού η κατανάλωση τους μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης το οποίο μακροχρόνια μπορεί να κάνει τον οργανισμό να αποθηκεύει πιο πολύ λίπος ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, για πολλά άτομα το γλυκό είναι κάτι το οποίο δύσκολα μπορούν να αποχωριστούν. Άλλωστε για να μπορέσει κανείς να συνεχίσει τη δίαιτα του για αρκετό διάστημα χωρίς να αισθάνεται στερημένος, το διαιτολόγιο του πρέπει να περιλαμβάνει και τροφές που του αρέσουν, όπως τα γλυκά. Αν δεν μπορείς λοιπόν χωρίς γλυκό, παρουσιάζουμε κάποια πράγματα που καλό είναι να έχεις υπόψη σου έτσι ώστε να μπορείς και να απολαύσεις ενα γλυκό χωρίς να χαλάσεις την ψυχολογία σου και τη δίαιτα σου.
1. Το γλυκό που θα διαλέξεις να είναι γλυκό που πραγματικά σου αρέσει. Γίνε λοιπόν επιλεκτικός/η. Μην φας ας πούμε ενα κομμάτι λάιτ κέικ ενώ πραγματικά θες μια σοκολάτα. Όχι μόνο τζάμπα σπαταλάς τις θερμίδες σου, αλλά υπάρχει και περίπτωση να μην ικανοποιηθείς, με αποτέλεσμα να ψάχνεις για κάτι άλλο μετά.
2. Έχε υπόψη σου τις θερμίδες. Μπορείς να τρως γλυκά αρκεί να μην ξεπερνάς ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων. Ενα καλό όριο είναι 200-250 θερμίδες, το οποίο θα έχεις υπολογίσει στο συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνεις.
Μερικές επιλογές σε αυτό το επίπεδο θερμίδων:
*40 γρ. σοκολάτα
*40 γρ. παστέλι
*3 κουταλιές σούπας γλυκό κουταλιού
*1 μικρός πύραυλος η ξυλάκι (δες την ετικέτα για θερμίδες)
*1 μικρό κομμάτι γαλακτομπούρικο
*1 κυπελάκι κρέμα η ρυζόγαλο (200 γρ.)...
*1 μέτριο κομμάτι κέικ (70 γρ.)
*1 μέτριο κομμάτι μπράουνι
*2 μπάλες παγωτό
*1 βάφλα με άχνη ζάχαρη η με φρούτο
*1 κρέπα με άχνη ζάχαρη η φρούτο
*2 μεγάλα μπισκότα σοκολάτας
3. Απόφυγε τις λάιτ εκδοχές του γλυκού που σου αρέσει. Ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αντιλαμαβανεται αν κάτι περιέχει λίπος η αληθινή ζάχαρη, οπότε τρώγοντας ενα "ψεύτικο" γλυκό ίσως να μην μείνεις ικανοποιημένος/η.
4. Προτίμησε γλυκά που περιέχουν και κάποια μορφή πρωτεΐνης όπως κρέμα, ρυζόγαλο, παγωτό, παστέλι ώστε να βοηθήσουν στο κορεσμό.
5. Απόφυγε γλυκά με συντηρητικά και πολλά επεξεργασμένα συστατικά. Για παράδειγμα μπορείς να βρεις κρέμες στο σούπερ μάρκετ που περιέχουν μόνο γάλα και ζάχαρη και αυγά. Ενώ για τα παγωτά αποφεύγεις τα γνωστά παγωτά γλυκίσματα που περιέχουν πολλά πρόσθετα και προτιμάς το κανονικό παγωτό. Δες και εδώ για τα καλύτερα παγωτά για παιδιά.
6. Όχι επεξεργασμένους υδατάνθρακες στα υπόλοιπα γεύματα. Αφού θα υπάρχει ένα γλυκό στο διαιτολόγιο σου που συνήθως αποτελείται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες η σάκχαρα προσπάθησε να τα περιορίσεις αυτά την υπόλοιπη μέρα. Φρόντισε λοιπόν οι υδατάνθρακες που θα καταναλώνεις να είναι ολικής αλέσεως όπως 100% ολικής αλέσεως ψωμί, κριθαρένια παξιμάδια, δημητριακά χωρίς ζάχαρη, ολικής αλέσεως μακαρόνια και αναποφλοίωτο ρύζι, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία.

12 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο..
    Διαιτολόγε 4 ολόκληρες κουταλιές της σούπας γλυκό του κουταλιού (ας πούμε βύσσινο) έχουν μόνο 200-250 θερμίδες?
    Αλήθεια?
    Για κάποιο λόγο πίστευα ότι θα χε παραπάνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. to glyko tou koutaliou einai ygeiino?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γλυκό κουταλιού στην ουσία είναι φρούτο και ζάχαρη, δεν περιέχει λιπαρά, για αυτό το λόγο δεν έχει τόσες θερμίδες. Δεν θα το λέγαμε υγιεινό, περιέχει φρούτα αλλά επίσης πολλή ζάχαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω με τα λίγα που ξέρω ότι καλύτερα να φας , 50 γραμμ γλυκό του κουταλιού, παρά 50 γραμμ σοκολάτα! Ετσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνήθως σε δίαιτες απαγορεύουν τα έτοιμα γλυκά και δίνουν συνταγές για "ψευτογλυκά" που ικανοποιούν τόσο το μάτι όσο και την γεύση. Τα γλυκά του κουταλιού τα σπιτικά το μόνο τους "κατά" είναι η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη, στα δε γλυκά του κουταλιού του εμπορίου τα "κατά" τους είναι τόσο η μεγάλη περιεκτικότητα γλυκόζης όσο και σε ζάχαρη. Ανάμεσα λοιπόν σε αυτές τις επιλογές είναι προτιμότερο κάποιος να φάει σπιτικό γλυκό του κουταλιού.
    Τώρα ανάμεσα σε γλυκό κουταλιού και σε σοκολάτα, είναι προτιμότερο το γλυκό κουταλιού αν περιέχει ελάχιστο σιροπάκι απ'το γλυκό, μιας και η μεγαλύτερη ποσότητα σε ζάχαρη είναι εκεί!
    Αλλά και πάλι δεν "λέει" να επιβάλεις στον εαυτό σου να φας γλυκό κουταλιού όταν εκείνη την στιγμή "καίγεσαι" για σοκολάτα. Οπότε συμφωνώ με τη λογική να τρως αυτό που θες, σε μικρότερη ποσότητα, ώστε να μην νοιώθεις διατροφικό αποκλεισμό, αν βεβαίως δεν υπάρχει θέμα υγείας που εξαναγκάζεσαι να μην τρως ορισμένες τροφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποια είναι η επιτρεπόμενη /ιδανική συχνότητα κατανάλωσης τέτοιων μικρών ποσοτήτων γλυκού; πχ 2 κουταλάκια γλυκό του κουταλιού ή 2 κομματια σοκολάτα, λίγο παστέλι ή λίγη κρέμα πόσο συχνά μπορεί να τα καταναλώνει κανείς (πάντα υπολογίζοντας τις θερμίδες τους στη συνολική πρόσληψη;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για κάποιον που προσέχει γενικώς τι τρώει και γυμνάζεται σε φυσιολογικά πλαίσια θεωρώ πως ένα κομματάκι χαλβά με κακάο (στο μέγεθος σπιρτόκουτου) που είναι και πολύ υγιεινός μπορεί να το καταναλώνει δυο και τρεις φορές την εβδομάδα εντελώς άφοβα. Και είναι πλήρως ικανοποιητικός κατ εμέ, την εχω καταβρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για καποιον που προσεχει την διατροφη του και γυμναζεται σε φυσιολογικα πλαισια να φαει κρεπα (γλυκια) ή βαφλα...τι ειναι προτιμοτερο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να προτιμησω 133 γρ σοκολατα υγειας leonidas ή μιση βαφλα απ την σεληνη στη σαντορινη ή 85 γρ νεραντζι σαραντης, τι λετε ωρε, ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ???
    ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ δηλαδη λιγο απ ολα, χωρις στερησεις.
    Ακομη και οι διαβητικοι μπορουν να τρωνε ποτε - ποτε κατι γλυκο.
    Καθενας αναλογα τα κιλα, το ποσο γυμναζεται και τι προβληματα υγειας εχει αποφασιζει σε συνεννοηση με το γιατρο ή/και το διατροφολογο του. Εαν αρχισουμε, εμεις οι μη ειδικοι παντελως ασχετοι, τις συγκρισεις (πώς καθοριζουμε τι ΑΚΡΙΒΩΣ περιεχει ενα γλυκο ειτε σπιτικο ειτε εμποριου) ή εκπτωσεις "εεε και τι εγινε μ ενα τοσο δα γλυκακι" τότε ειναι σαν να λεμε "εεε και τι εγινε μ ενα ποτηρακι αλκοολ" πριν την οδηγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.μια κρέπα με σχετικά λεπτή ζύμη με μια μπάλα παγωτό βανίλια λίγη σοκολάτα υγείας τριμμένο μπισκότο και λίγη κανέλα πόσες θερμίδες έχει στο περίπου?επίσης να μου πείτε αν είναι μια έξυπνη επιλογή οταν θελω να κάνω την ατασθαλία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή