7/01/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Lay's Ολικής. Σνακ Δημητριακών Ολικής Αλέσεως.

ΤΑ ΣΥΝ:
*Περιέχουν φυτικές ίνες.
ΤΑ ΠΛΗΝ: 
*Περιέχουν αρκετές θερμίδες.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ένα σνακ που βασικά διαφέρει λίγο από άλλα αμυλώδη σνακ όπως τα κλασσικά πατατάκια, απλά αντί για πατάτα περιέχει δημητριακά. Τα συστατικά του είναι κυρίως καλαμπόκι αλλά και σιτάρι και αλεύρι βρώμης, ενώ περιέχει και ρυζάλευρο, ηλιέλαιο και ζάχαρη και διάφορες αρωματικές ύλες. Το καλό είναι ότι περιέχει λιγότερα λιπαρά από τα πατατάκια, ωστόσο όπως τα περισσότερα σνακ που προσπαθούν να μειώσουν τα λιπαρά, αυξάνονται οι υδατάνθρακες και όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι αυξημένοι υδατάνθρακες (ειδικά οι επεξεργασμένοι) ευθύνονται για πολλά προβλήματα υγείας αλλά και για την παχυσαρκία. Υπάρχει βέβαια και η άλλη εναλλακτική που είναι και πιο φτηνή (αυτά τα σνακ ολικής της Lay's είναι αρκετά ακριβά) είναι τα Μεξικάνικα νάτσο τσιπς, τα οποία παράγονται μόνο από καλαμποκάλευρο, λάδι και αλάτι και έχουν παρόμοιες θερμίδες, λιπαρά και φυτικές ίνες με αυτό τo νέο προϊόν της Lays. Σε γενικές γραμμές τα Lay's Ολικής είναι ενα τρόφιμο με πολλές θερμίδες, αλάτι και λιπαρά, δεν είναι υγιεινό, απλά περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από τα πατατάκια. Συγκριτικά περιέχει 15 θερμίδες λιγότερες από τα κανονικά πατατάκια και 3 γραμμάρια λιγότερα λιπαρά, δεν μιλάμε λοιπόν για μεγάλες διαφορές, ενώ και ποσότητα φυτικών ινών δεν είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερη από τα πατατάκια, αυτά τα νέα σνακ περιέχουν μόνο 0,6 γραμμάρια φυτικών ινών παραπάνω από τα πατατάκια, άρα ούτε και εκεί μεγάλη διαφορά. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ; Το θέμα είναι ότι αν προσπαθείς να λάβεις φυτικές ίνες μέσω επεξεργασμένων τροφών όπως τέτοια σνακ, μπάρες δημητριακών και άλλα τέτοια προϊόντα, κάηκες. Και αυτό γιατί οι φυτικές ίνες σε αυτά τα προϊόντα συνοδεύονται από λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και άλλα πρόσθετα. Προσπάθησε λοιπόν να λαμβάνεις φυτικές ίνες από απλά ανεπεξέργαστα τρόφιμα όπως δημητριακά χωρίς άλλα πρόσθετα, ολικής αλέσεως ψωμί, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Το θέμα είναι να αντιμετωπίζεις αυτά τα σνακ για αυτό που είναι: ένα αλμυρό αμυλώδης σνακ με λιπαρά και αλάτι.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 25 γρ.: Θερμίδες: 120, Υδατάνθρακες: 15,1 γρ., Πρωτεΐνη: 1,9 γρ., Λιπαρά: 5,4 γρ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ (65 γρ.): Θερμίδες: 311, Υδατάνθρακες: 39 γρ., Πρωτεΐνη: 4,9 γρ., Λιπαρά: 14 γρ.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 6,5/10
Λιπαρά: 6/10
Θερμίδες: 2,5/10
Φυτικές Ίνες: 4
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 4,6/10
ΣΥΝΟΛΟ: 5,2/10


10 σχόλια:

  1. Πως και πως την περίμενα αυτή την κριτική!
    Ευχαριστούμε διαιτολόγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο γευση...τρομερα !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο αφορά τη γεύση τα"sour cream" είναι νόστιμα, τα σκέτα είναι πολύ γλυκά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παραλιγο να σας στειλω μηνυμα να σας ζητησω κριτική για αυτο το πρϊον! ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσεκάρισε κανένας αν και αυτά έχουν γλουταμινικό μονονάτριο ; όπως τα περισσότερα σνακ. Είναι ενισχυτικό γεύσης καρκινογόνο. Αν έχει μην τα τρώτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να έχει γλουταμινικό μονονάτριο γιατί στα συστατικά του γράφει ότι περιέχει 'γεύση αλατιού' τι άλλο μπορεί να είναι αυτό εκτός από γλουταμινικό μονονάτριο. Ψάχνουν τρόπους να το κρύβουν γιατί απ' ότι ξέρω είναι υποχρεωμένοι να το αναφέρουν. Είναι ακόμα ένα άχρηστο προϊόν από αυτά που βγάζουν κάθε τόσο για να νομίζουν οι αγαθοί καταναλωτές ότι τρώνε κάτι καλό. Για εμένα η βαθμολογία είναι 2 στα 10.

      Διαγραφή
  6. "ένα αλμυρό αμυλώδης σνακ"
    sorry αλλά δεν κρατήθηκα.. "αμυλώδες" είναι το σωστό. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. thank you for sharing! τα σκέτα? έχουμε τα στοιχεία για τα σκέτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ειναι τηγανισμενα ή στον φουρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή