8/24/2011

Μετά από 1-1/2 μήνα επιτέλους, καταστρέφεται το μολυσμένο (με E.Coli) κρέας του LIDL.

Ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι "Μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ και τη διαπίστωση της διακίνησης α) κατεψυγμένων προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας L01185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και β) κατεψυγμένου πικάντικου προϊόντος κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας (αριθμό παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8-11-2011) σε συσκευασίες των 500g και σε κλειστή συσκευασία των 1.000g με την εμπορική επωνυμία "Marvest" που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία "Lidl Hellas & Σία ΟΕ" o ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας».
Μετά από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων, αποφασίστηκε η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά "Μη ασφαλή- Επιβλαβή για την υγεία". Μετά από 1 1/2 μήνα που ανιχνεύτηκε το βακτήριο επιτέλους καταστρέφονται αυτά τα κρέατα. Η εταιρία αμφισβήτησε τα ευρήματα του ΕΦΕΤ με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η καταστροφή αυτών των προϊόντων. Ωστόσο στις 14 Ιουλίου ο ΕΦΕΤ σε δευτερη ανακοίνωση ανέφερε οτι τα κρέατα αυτά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, γιατί τότε δεν καταστράφηκαν εκείνη τη στιγμή αυτά τα προϊόντα;  Άραγε τόσο καιρό αυτά τα κρέατα ήταν σε αποθήκες η κυκλοφορούσαν στην αγορά;

2 σχόλια:

  1. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αποκαλύψει, ότι ο ΕΦΕΤ, μετά από δικά μας δημοσιεύματα και συνεχείς οχλήσεις μας σε παράγοντες του ΔΣ, αναγκάστηκε να εκδώσει δελτίο Τύπου, την Πέμπτη, 14 Ιούλη, στο οποίο ανέφερε ότι τα προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, της εταιρίας Lidl, που βρέθηκαν μολυσμένα με το βακτήριο E.coli, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

    Την ίδια ημέρα και μετά από μερικές ώρες, η Lidl εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση, στην οποία ανάμεσα στ’ άλλα δήλωνε ότι «τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμά μας είναι ασφαλή». Μ’ αυτή την προκλητική ανακοίνωση η Lidl από τη μια παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό και από την άλλη θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο ΔΣ του ΕΦΕΤ, ότι «κύριοι, εμείς κάνουμε κουμάντο και βγάλτε το σκασμό, γιατί θα έχετε την τύχη του προέδρου του ΕΦΕΤ, που ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος τον εξανάγκασε σε παραίτηση».

    Μ’ αυτή την προκλητική ανακοίνωση η Lidl διαπράττει το έγκλημα της παραπληροφόρησης, το οποίο, με βάση το άρθρο 21 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 15523/2006, τιμωρείται με πρόστιμο από 2.000 έως 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση δε υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται πάρα πολύ και κινείται από 20.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση η Lidl για ένα ολόκληρο εικοσαήμερο παραπληροφορεί τον κόσμο, που σημαίνει ότι υποτροπιάζει, και γι’ αυτό το ΔΣ του ΕΦΕΤ πρέπει από τη μια να της επιβάλει μεγάλο πρόστιμο για την παραπληροφόρηση και από την άλλη να την αναγκάσει να αφαιρέσει, άμεσα, όλες τις ανακοινώσεις από την ηλεκτρονική σελίδα της.

    Εμείς, έχοντας υπόψη πρώτον το άρθρο 21 της ΚΥΑ, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για την παραπληροφόρηση, και δεύτερον την πληροφορία ότι υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγήθηκαν την επιβολή κυρώσεων και για την παραπληροφόρηση που κάνει η Lidl, επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΕΦΕΤ. Καταφέραμε, μετά από συνεχείς οχλήσεις, να επικοινωνήσουμε μαζί του, για να του θέσουμε όλα τα ζητήματα που προαναφέραμε για την παραπληροφόρηση της Lidl. Στις πιεστικές μας ερωτήσεις εισπράξαμε απ’ αυτόν απειλές και άρνηση να προχωρήσει άμεσα σε κυρώσεις κατά της Lidl. Πέρασαν ήδη αρκετές μέρες από τότε που επικοινωνήσαμε μαζί του, και η εταιρία συνεχίζει να παραπληροφορεί, ενώ ο ΕΦΕΤ όχι μόνο δεν τολμά να βάλει πρόστιμο, αλλά ούτε να εκδώσει ένα δελτίο για να καταγγείλει την εταιρία γι’ αυτή την προκλητική της στάση (αυτές οι γραμμές γράφονται το βράδυ της περασμένης Πέμπτης).

    Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος, ενώ γνωρίζει ότι η εταιρία παραπληροφορεί, κάνει την πάπια και δεν παρεμβαίνει για να τη βάλει στη θέση της. Επιβεβαιώνει έτσι αυτό που αποκαλύψαμε, ότι παρεμβαίνει μόνο για το συμφέρον των εταιριών, όπως έγινε με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ. Τέλος, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η πάγια θέση μας, ότι πρώτιστο μέλημα των υπουργών και των ΔΣ των ελεγκτικών μηχανισμών είναι η εξασφάλιση της αποκόμισης ανώτατων καπιταλιστικών κερδών από τις επιχειρήσεις και όχι η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.


    Από Εφημερίδα Κόντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου φαίνεται πως τίποτα δεν ελέγχεται στην Ελλάδα.. Και μόνο οι μεροκαματιάρηδες τιμωρούνται. Οι εταιρείες με τίποτα. Καλά τα γράφει ο διαιτολόγος, καλά τα γράφει και η κόντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή