8/18/2011

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ειδικά γάλατα για νήπια είναι περιττά.

Συμφωνούμε. Πέρα από το γεγονός ότι τα περισσότερα περιέχουν κάποια μορφή πρόσθετων σακχάρων όπως έχουμε αναφέρει, να τι λέει το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) που είναι ένα επιστημονικό ίδρυμα που ανήκει στο Γερμανικό Υπουργείο Προστασίας των Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών και συμβουλεύει την κυβέρνηση για θέματα ασφάλειας τροφίμων, χημικών και λοιπών προϊόντων:
"«Προσαρμοσμένη στις διατροφικές ανάγκες των βρεφών» - αυτό και παρόμοιοι ισχυρισμοί συχνά βρίσκονται στις συσκευασίες των ροφημάτων γάλακτος που προορίζονται για νήπια. Οι ισχυρισμοί αυτοί αφορούν το περιεχόμενο των πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών και μετάλλων. Υποστηρίζουν ότι η μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, και ότι ο εμπλουτισμός με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά συμβάλλουν σε μια καλύτερη πνευματική ανάπτυξη. Τα ροφήματα γάλακτος για νήπια (άνω του ενός έτους) δεν έχουν, ωστόσο, να προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με το ημιάπαχο γάλα αγελάδας, όπως συνιστάται από τους επιστήμονες διατροφής για νήπια. «Από διατροφική άποψη, αυτά τα ειδικά ροφήματα γάλακτος για νήπια δεν είναι αναγκαία», λέει ο Πρόεδρος του BfR Καθηγητής Δρ. Ανδρέας Hensel. Ο εμπλουτισμός με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στο γάλα μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη αύξηση της προσφοράς ορισμένων θρεπτικών ουσιών, ενώ άλλες βιταμίνες και ανόργανες ουσίες περιλαμβάνονται σε μικρότερες ποσότητες από ότι στο αγελαδινό γάλα. Επιπλέον, δεν είναι επαρκώς αποδεδειγμένη η επιστημονική άποψη ότι η μειωμένη παροχή πρωτεΐνης στην παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της εναπόθεσης λίπους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αργότερα. Η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος για βρέφη είναι περισσότερο συγκρίσιμο με το περιεχόμενο του πλήρους γάλακτος και, κατά συνέπεια έχει περισσότερο λίπος από το ημιάπαχο γάλα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως παιδικό γάλα ή γάλα για παιδιά, δεν είναι προσαρμοσμένα στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών ηλικίας ενός έως τριών ετών. Κατά συνέπεια, δεν πληρούν τις απαιτήσεις του διατάγματος σχετικά με τα διαιτητικά τρόφιμα. Σε μια ισορροπημένη διατροφή το ειδικό βρεφικό γάλα είναι περιττό. Ακόμα κι αν ορισμένες ομάδες νηπίων δεν λαμβάνουν τις ιδανικές ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την υποκατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με ειδικό ρόφημα γάλακτος για νήπια, γιατί είναι αμφίβολο κατά πόσον τα προϊόντα που καταναλώνονται πραγματικά από αυτούς που θα επωφεληθούν από μια πρόσθετη παροχή θρεπτικών συστατικών. Οι κατασκευαστές των ροφημάτων γάλακτος για βρέφη συστήνουν συχνά... υψηλές ποσότητες κατανάλωσης στις συσκευασίες των προϊόντων τους. Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις τα παιδιά θα κατανάλωναν μόνο μέσω του ρόφηματος γάλακτος υψηλά ποσά θερμίδων, πρωτεΐνης, λίπους, βιταμινών, και μέταλλων. Στο πλαίσιο της συνολικής διατροφής θα υπήρχε μια μακροχρόνια υπερπροσφορά για όλα αυτά τα διατροφικά συστατικά και αυτό είναι προβληματικό."
Με λίγα λόγια οι ερευνητές αναφέρουν ότι μέσω αυτών των ροφημάτων τα παιδιά λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από αυτά που χρειάζονται, ενώ τα ροφήματα αυτά έχουν παρόμοια ποσότητα λίπους με το πλήρες γάλα, ενώ μετά τα δυο έτη συστήνεται ενα παιδί να πίνει ημιάπαχο γάλα. Θα συμφωνήσουμε και θα προσθέσουμε ότι ενα νήπιο δεν χρειάζεται καν να πίνει αγελαδινό γάλα, μπορεί να καταναλώνει μητρικό γάλα (αν συνεχίζει να θηλάζει), η κατσικίσιο η ακόμα να καταναλώνει γιαούρτι.

2 σχόλια:

  1. Όπως πάντα, τα πάντα γίνονται για το κέρδος. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τύψεις στις μανάδες ότι δε θα δώσουν στο παιδί τους το 100% των θρεπτικών του στοιχείων. Και αυτό στην Ελλάδα πιάνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή